Leușteanul – aromă și sănătate

Leușteanul – aromă și sănătate

Leușteanul (Levisticum officinale) este o plantă aromatică de origine mediteraneeană cunoscută și apreciată încă din antichitate, atât în scop culinar cât și medicinal. Face parte din familia Apiaceae, aceeași familie ca morcovii, pătrunjelul și mărarul.

Leușteanul este o plantă perenă care este ușor de cultivat datorită proprietăților sale rezistente. Frunzele de culoare verde închis ale leușteanului seamănă cu ale coriandrului și cu pătrunjelul italian la formă și culoare. În plus, tulpinile de leuștean sunt adesea comparate cu cele de țelină. Planta poate crește până la doi metri înălțime, înflorește din iulie până în august pe vârful tulpinilor groase.

Planta are flori galben-verzi aranjate în mănunchiuri dense, are un miros foarte puternic și are un gust cald, ușor amărui și aromat. În bucătăria tradițională românescă, leușteanul este folosit la murături, ciorbe (miel, fasole, varză), sosuri și aproape nu există gospodărie în mediul rural unde să nu fie cultivat în grădină pentru calitățile sale culinare și digestive.

Leușteanul a fost folosit în medicină de mai bine de 500 de ani, în principal pentru efectele sale gastrointestinale, fiind un bun carminativ și antiflatulent fiind utilizat și ca diuretic, sau pentru ameliorarea durerilor de gât. Cele mai utilizate componente în scopuri medicinale sunt frunzele, tulpinile și rădăcinile sale.

Leușteanul conține ulei volatil responsabil pentru aroma și mirosul caracteristic, taninuri, grăsimi și săruri minerale. Leușteanul se regăsește sub formă de ulei esențial, dar poate fi folosit și în infuzii, tincturi, oțet, pastile și decocturi, chiar și bomboane pentru împrospătarea respirației, chiar și loțiuni pentru piele.

Leușteanul are acțiune antitinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală, antifungică, diuretică, stimulează funcția hepato-biliară, are acțiune tonic-aperitivă, crește pofta de mâncare, combate steatoza ficatului, reglează ciclul menstrual și ameliorează dismenoreea, ușor coagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant în afecțiuni respiratorii, emolient și cicatrizant la nivelul pielii în afecțiuni cutanate.

Leușteanul este indicat în bronșite acute și cronice, dischinezii biliare, dispepsii digestive, anorexie, constipație, intoxicații alimentare, enterocolite, colopatii spastice, colite fermentative, parazitoze intestinale, boli hepato-biliare, litiază renală, hipertensiune arterială și tulburări menstruale. Leușteanul poate trata durerea și inflamația tractului urinar inferior, poate preveni pietrele la rinichi și poate crește fluxul de urină atunci când pacienții suferă de infecții urinare sau retenție de lichide.

Leușteanul mai este utilizat pentru indigestie, arsuri la stomac, balonare, gaze intestinale, dureri în gât, icter, malarie, pleurezie, gută, reumatism și dureri de cap de tipul migrenelor. Preparatele pe bază de leuștean sunt sub formă de ceai din frunze proaspete, suc natural, pulbere de plantă uscată și infuzie.

Ele se folosesc atât pentru uz extern cât și pentru uz intern. Extractele de leuștean – sunt utilizate ca arome pentru lichioruri, condimente și băuturi spirtoase, precum și în parfumuri utilizate pentru fabricarea produselor cosmetice.

Frunzele proaspete – se folosesc în bucătăria tradițională românească în scop aromatic la gătirea diverselor preparate: ciorbe, sosuri, salate, mâncăruri.

Cataplasme – se zdrobesc frunze proaspete și se aplică pe pielea afectată de psoriazis sau pe ulcerații.

Sucul de leuștean – se obține din frunze proaspete prin mixarea acestora și este indicat să se consume 100-200 ml de suc natural în fiecare zi pentru detoxifiere și purificare a sângelui.

Pulberea – se obține din măcinarea frunzelor uscate; se folosește la condimentarea diverselor preparate culinare cât și pentru infuzie în scop terapeutic. Pulberea poate fi folosită ca atare, ½ linguriță pe zi, ținută 10 minute sub limbă, apoi înghițită cu multă apă pentru reglarea digestiei, boli digestive sau pentru stimularea apetitului.

Infuzia – se prepară dintr-o linguriță cu vârf de pulbere la o cană de apă clocotită care se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi.

Rădăcina de leuștean – are acțiune diuretică și se utilizează în tratarea afecțiunilor urinare, hidropiziei și a pneumoniilor.

Rădăcina și semințele – stimulează secreția mucoaselor, fiind recomandată pentru întărirea scheletului sugarilor sau al copiilor firavi. În caz de umflături sau tumori se fierbe rădăcina, tulpina sau semințele și se adaugă în apa de baie.

Ceaiul de leuștean – este eficient în tulburări digestive, scaune proaste, formare de gaze, influențează sângerările organelor din bazinul mic, stimulează fluxul menstrual, eliminarea urinei și expectoranților în caz de catar bronșic.

Este utilizat în principal pentru efectele sale gastrointestinale, creând efecte asupra tractului digestiv prin mecanisme frecvente, crescând producția de salivă și suc gastric prin aroma și gustul ușor amar. Leușteanul nu se folosește în perioada sarcinii și se consumă în cantități moderate în timpul alăptării. Deoarece leușteanul este considerat diuretic, persoanele care au probleme cu rinichii sau cu inima trebuie să îl consume cu mare grijă. Fiind la îndemâna tuturor, leușteanul este un condiment aromatic de nădejde și un bun ajutor în tratarea diferitelor afecțiuni pe care le tratează cu mult succes.

Sănătate maximă! Iulia Romedea

go top