Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare din Anul Nou bisericesc

„Cifra 8 simbolizează veșnicia, ziua veșniciei, viața veșnică. În a opta zi de la începutul anului bisericesc este prăznuită Nașterea Maicii Domnului pentru că prin Ea vine în lume Fiul lui Dumnezeu Cel Veșnic. El devine Om ca să lucreze mântuirea lumii de păcat și de moarte și să dăruiască oamenilor viața veșnică. Deci, prin Maica Domnului, Cel Veșnic Viu se face Om și intră în timp, în istorie, pentru ca oamenilor care trăiesc în timp să le dăruiască viață veșnică”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, celebrată la data de 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din Anul Nou bisericesc și marchează hotarul dintre vară și toamnă, în tradiția populară find cunoscută ca o zi în care sunt ascultate rugăciunile femeilor ce vor să aibă copii.

În această zi, credincioşii merg la biserică, de dimineaţă, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.

Parohia „Sf. Voievozi” din Săvinești este un loc special pentru toți cei care caută să-și întărească credința și să trăiască o experiență profundă de comuniune spirituală.

Astfel, zeci de credincioși au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată în Parohia „Sf. Voievozi” din Săvinești, de către părintele paroh Petru Munteanu.

Sfânta Liturghie reprezintă centrul vieții spirituale a credincioșilor ortodocși. Este momentul în care credincioșii se adună pentru a aduce ofrandă de rugăciune, pentru a primi Sfânta Împărtășanie și pentru a-și întări credința. Această slujbă sfântă este un act de comuniune cu Dumnezeu și cu ceilalți credincioși și reprezintă un pilon al credinței ortodoxe.

Cuvântul de învățătură, rostit de părintele Munteanu, a pus accent pe viața Fecioarei Maria și a Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, care cu răbdare și multă rugăciune către Bunul Dumnezeu au reușit să aibă un copil. Totodată, părintele paroh a evidențiat faptul că Maica Domnului este femeia prin excelenţă şi reprezină modelul suprem al vieţuirii în Hristos. Femeia modernă trebuie să ia aminte şi să-şi împlinească vocaţia sa de mamă, învăţând din viaţa Maicii Domnului acele trăsături sufleteşti şi virtuţi care au caracterizat-o pe Sfânta Fecioară Maria.

Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului este un moment deosebit în calendarul creștin, dedicat Fecioarei Maria, una dintre cele mai iubite figuri religioase din întreaga lume.

Un moment special, la finalul Sfintei Liturghii, a fost prestația tinerelor talente de la Asociația Culturală Viva Allegria din Piatra Neamț, coordonată de doamna Alina Apetrii. Ecaterina Maslicov, Crista Ursache și Daria Parlafes, alături de doamna profesor, au adus armonie și bucurie în inimile celor prezenți prin interpretarea unor cântece religioase dedicate Maicii Domnului. Cu voci angelice, copiii au cântat melodii care au inspirat credincioșii și au adăugat o notă de emoție evenimentului. De asemenea, tânăra Jessica Chifu de la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț  a interpretat „O, Măicuță Sfântă”, aducând alinare sufletelor prezente în locașul de cult, dar și o lacrimă în colțul ochiului.

Daria Andreea Parlafes a menționat că:  „Muzica pentru mine înseamnă artă. Și când cânt mă simt bine, iar pentru că am talentul acesta îmi place să-i încânt și pe ceilalți, pentru că am cu ce. Când cânt, în special aici, simt o adiere plăcută în suflet. Activez de doi ani în grupul Viva Allegria și îmi doresc să urmez o carieră în acest domeniu”.

Ecaterina Maslicov, în vârstă de 12 ani, fiind înscrisă în grupul Viva Allegria de șase ani, ne-a spus că: „Muzica pentru mine înseamnă pasiune, talent și o plăcere. Când cânt mă simt bine. Îmi place să cânt. Iar astăzi am cântat Maicii Domnului care, pentru mine înseamnă prima mea mamă și un înger”.

Ursache Crista Minola Alessia sau Crista Ursache, cum îi spun cei apropiați, se află sub îndrumarea profesorului de muzică Alina Apetrii de la vârsta de 4 ani, acum are 18 ani și se poate lăuda cu multe performanțe muzicale.

Muzica, pentru mine reprezintă în primul și în primul rând, regăsire sufletească. Cred că de fiecare dată când, poate, nu am o stare foarte bună, muzica mă liniștește, mă face să îmi fac ordine între gânduri. Îmi place să cânt și la sfânta biserică, îmi place să ascult muzică de toate genurile, mă face să mă regăsesc de fiecare dată și să-mi găsesc liniștea sufletească. Și cred că muzica unește persoanele, unește sufletele calde și cu o energie foarte frumoasă.

Cred că sunt cea mai veche cursantă a clubului. De 14 ani urmez lecții de canto și pot spune că acest club pentru mine este o familie de foarte mult timp. Aici am cele mai frumoase amintiri și tot în acest grup mi-am făcut și cei mai buni prieteni și cele mai frumoase experiențe de viață. Până la 14 ani am mers la mai toate concursurile, am mers și la emisiuni televizate, cum ar fi Next Star. Am mers și la preselecții la Românii au talent, am încercat fiecare experiență care mi-a fost pusă în cale și care m-a ajutat foarte mult.”

Întrebată dacă își dorește o carieră în acest domeniu Crista Ursache a menționat: „Nu, nu îmi doresc o carieră în acest domeniu. Vreau să rămână ca o pasiune, un hobby pe care să îl fac în fiecare zi, dacă ar fi cu putință. Eu am intrat la Universitatea din București la studii de Securitate, la Științe Politice. Aș mai dori să fac și dreptul de la anul în paralel. Mi-aș dori să continui în cariera aceasta politică, MAI sau, depinde, unde mă va purta Dumnezeu. Doresc să urez, pentru că astăzi este o zi foarte importantă, tuturor sărbătoriților, La mulți ani minunați, binecuvântați și plini de sănătate și mamei mele, în special, pentru că și ea poartă acest nume sfânt de Maria”.

După Sfânta Liturghie, Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a continuat în Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești cu un popas duhovnicesc la Troiţa închinată Sfintei Maria. Slujba de hram a fost oficiată de părintele Petru Munteanu, părintele Mihai Meraru.

Troița a fost ridicată, în anul 2000, cu multă dragoste de către familia Sandu, pentru ca fiecare trecător să se poată ruga lui Dumnezeu pentru sănătate, pentru a mulțumi Celui de Sus pentru darul vieții și pentru tot ce avem. Să aprindem o lumânare, lumină atât pentru noi, cât și pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.

Ne-am adunat în rugăciune înaintea acestei Sfinte Troițe pentru a ne ruga Sfintei Fecioare să ocrotească această troiță, pe cei care se închină înaintea ei. Sărbătoarea de astăzi este așezată de Dumnezeu la începutul anului bisericesc, întrucât la 1 septembrie, Biserica Ortodoxă intră într-un nou an bisericesc. Și aceasta este prima și marea sărbătoare închinată Maicii Domnului, la început de an. Sfânta Maria Mică, noi o cinstim din primele veacuri creștine. Pe lângă sărbătoarea de astăzi, Biserica Ortodoxă are încă nouă sărbători închinate Sfintei Fecioare Maria. Șase sărbători cu cruce roșie și patru sărbători cu cruce neagră. Sărbătoarea de astăzi ne amintește despre Sfinții Părinți Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, care, fiind oameni în vârstă, ajunși la adânci bătrâneți, nu au avut această binecuvântare în anii tinereții, de a avea un copil. Datorită rodului rugăciunii lor, Sfinții Părinți au primit în dar de la Dumnezeu pe prunca Maria, pe Fecioara Maria și acest nume l-au așezat Sfinții Părinți, arătând importanța în opera de mântuire a neamului omenesc a acestei fecioare. Cuvântul  Maria, tradus în limba ebraică din Maria, înseamnă Împărăteasă, Doamnă, steaua mării, așa cum o numim noi în cântările noastre și în acatiste. Fecioara Maria s-a născut în ziua de 8 septembrie, cifra 8 fiind simbolul veșniciei lui Dumnezeu. Aflăm tot din tradiția Bisericii noastre, că Fecioara Maria, la vârsta de 3 ani, a fost încredințată preotului de la templul din Ierusalim, în ziua de 21 noiembrie, când cinstim Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ea rămâne în grija preoților până la vârsta de 16 ani, ocupându-se cu rugăciunea, cu lucrul mâinilor, cu broderii, cu țesutul de veșminte preoțești, pe când părinții Ioachim și Ana s-au mutat la Domnul, fiind oameni foarte în vârstă. Mâine, ziua de 9 septembrie, sărbătorim pe părinții Fecioarei Maria, Sfinții Ioachim și Ana, care sunt ocrotitorii familiei creștine. De aceea și ziua de mâine să fie pentru noi un prilej de bucurie duhovnicească. Cu rugăciunile Sfinților Părinți Ioachim și Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește și ne mântuiește pe noi. Amin”, a evidențiat părintele Mihai Meraru în cuvântul de învățătură ținut la troița Sfintei Maria.

Zi de sărbătoare pentru toată comunitatea săvineșteană, astfel, și beneficiarii Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” au petrecut împreună câteva ore din această zi. Veniți la repetiții pentru cor, au așteptat precum școlăreii ca profesorul lor să intre în clasă. Doamna Alina Apetrii i-a ghidat vocal și astăzi pe „bunicii săvineșteni”, care încep să aibă rezultate tot mai armonioase vocal. Binenînțeles, la finalul repetițiilor s-a cântat și „La mulți ani!” tuturor celor ce poartă numele Sfintei Maria.

„În sfântă zi a Nașterii Maicii Domnului, am avut bucuria și mulțumirea sufletească să fiu prezentă alături de elevele mele, din  grupul Allegria Music Junior, la Sfânta Liturghie și să dăm slavă lui Dumnezeu și Fecioarei Maria prin câteva cântări bisericești. Împreună cu Ecaterina Maslicov, Crista Ursache și Daria Parlafes am dorit să bucurăm suflete și să înălțăm gânduri alese prin intermediul muzicii, interpretând pricesnele: «Numai Tu, Fecioară Sfântă», «O, măicuță sfânt» și «Maica cerului». Mulțumim din suflet părintelui paroh Petru Munteanu pentru primirea călduroasă și de asemenea enoriașilor Bisericii Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil! Doresc să transmit tuturor celor care poartă numele sfânt, Maria, un sincer La mulți ani, cu bucurii, pace, armonie! Sfânta Fecioară să ne bucure inimile, să ne ocrotească și să ne dăruiască tot ce este mai bun și de folos duhovnicesc! Doamne ajută!”

Nașterea Sfintei Fecioare este rodul rugăciunii Sfinților, Drepților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, care au făgăduit lui Dumnezeu că, dacă vor avea un copil, îl vor închina Lui.

Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, deși înaintați în vârstă, şi-au dorit nespus de mult un copil. Cum încercările de o viaţă nu au dat roade, rugăciunile au rămas unica lor şansă. Dumnezeu le-a ascultat rugile fierbinţi, dăruindu-le un odor cu chemare dumnezeiască, cu o menire sfântă pe pământ. Aşa a venit pe lume fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica îndumnezeirii şi mântuirii, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât serafimii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne miluieşte pe noi.

 

Brîndușa Dediu

 

Share
Categorii:Articole | evenimente | Stiri | Stiri

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top