„Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?”

„Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă?” (Matei 22, 12)

„Noi, fraților, ne-am îmbrăcat în dumnezeiescul Botez cu Hristos și prin El avem putere a lucra toată fapta bună, după cum ne învață Sfântul Apostol Pavel, zicând: «Toate le pot în Hristos, Cel ce mă întărește» (Filipeni 4, 13).” Pr. Cleopa Ilie


La data de 28 ianuarie 2024, ne-am aflat în Duminica a XIV – a după Rusalii, zi în care în Biserica Sf. Voievozi din Săvinești, părintele paroh Petru Munteanu a săvârșit Sfânta Liturghie și a dat citirii fragmentul Evanghelic de la Matei 22, 2-14.


În Sfânta Evanghelie de astăzi, găsim o pildă care, pe lângă învățăturile sale aparente, ascunde taine profunde. Aceasta ne amintește de haina de nuntă, o haină pe care ne-am îmbrăcat în momentul sfânt și dumnezeiesc al Botezului. Această haină devine o parte esențială a identității noastre spirituale și, conform învățăturilor, va fi examinată în ziua marelui judecății divine de la sfârșitul veacurilor.


Este crucial să înțelegem că această haină nu este altceva decât Însuși Iisus Hristos, Domnul și Mântuitorul nostru. Așa cum ne-a învățat Apostolul Pavel, „Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat!” (Galateni 3, 27). Astfel, a purta „haina de nuntă” implică a fi în comuniune cu Hristos și a urma învățăturile Sale.


O întrebare esențială se ridică: Care este datoria noastră, cei care ne-am îmbrăcat în Sfântul Botez cu Hristos? Răspunsul se găsește în cuvintele Apostolului Pavel, care ne îndeamnă să lepădăm lucrurile întunericului și să ne îmbrăcăm în hainele luminii (Romani 13, 12).

Această este o chemare la transformare interioară și la trăirea unui mod de viață care reflectă lumina și învățăturile lui Hristos.


Lepădarea lucrurilor întunericului înseamnă renunțarea la păcatele și obiceiurile care se opun principiilor creștine. Este un apel la puritatea morală și spirituală, la o viață în care iubirea, dreptatea și compasiunea sunt pietrele de temelie. Îmbrăcarea în hainele luminii simbolizează aderarea la adevăr, înțelepciune și virtute.
Într-o lume adesea marcată de egoism și indiferență, cei botezați în Hristos sunt chemați să devină lumina care strălucește în întuneric. Aceasta nu este doar o responsabilitate personală, ci și o misiune colectivă a comunității creștine. În purtarea hainei de nuntă, suntem chemați să fim mărturisitori ai credinței noastre, să împărtășim dragostea și speranța pe care le-am găsit în Hristos cu cei din jurul nostru.
Într-o societate în care adesea prevalența răului poate părea copleșitoare, purtarea „hainei de nuntă” înseamnă să trăim în conformitate cu învățăturile lui Hristos și să fim modele de inspirație pentru ceilalți. Este o călătorie continuă de creștere spirituală, de transformare interioară și de manifestare a roadelor obținute.
Devenită tradiție, „Masa pelerinului” a avut loc și în această duminică. Toți credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie au fost invitați de către părintele Munteanu la masă. „Dacă am fost împreună la Sf. Liturghie, să fim împreună și la masă”. În fiecare duminică sunt pregătite peste 200 de porții de mâncare pentru toți pelerinii care calcă pragul sfânt lăcașului de cult.
Plecând de la acest proiect, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, Furnizor de servicii sociale, și-a Licențiat serviciul social „Masa pe roți”, care vine în întâmpinarea persoanelor defavorizate social, în special bătrânilor, care au nevoie de sprijinul nostru.
Așadar, ca și creștini îmbrăcați în Hristos, să ne amintim mereu de datoria noastră de a lepăda întunericul și de a străluci în lumină. Prin faptele noastre și prin modul în care trăim, să aducem slavă numele Domnului nostru și să fim mărturisitori ai iubirii Sale în lumea în care suntem chemați să trăim și să slujim.

Brîndușa Dediu

Categorii:Articole | evenimente | Stiri | Stiri

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top