Primăvară dulce

„Icoana Izvorului Tămăduirii ne arată că este în același timp o sărbătoare a Mântuitorului Iisus Hristos cel Înviat, dar și a Maicii Sale. Biserica nu desparte pe Hristos de Maica Sa, dar nici pe Maica Sa de Hristos. Maica Domnului este icoana Bisericii lui Hristos, spital de vindecare de boli sufletești și trupești. Biserica, precum spune și Sfântul Ioan Gură de Aur, este spital, nu tribunal”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În calendarul ortodox, vinerea din Săptămâna Luminată, adică perioada dintre Duminica Învierii și Duminica Tomii (prima după Paști), este dedicată unei sărbători importante pentru creștinii ortodocși, numită Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare, consacrată Maicii Domnului, este una dintre sărbătorile mici dedicate Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu.

Izvorul Tămăduirii, conform tradiției, este asociat cu Maica Domnului, care, începând cu secolul al V-lea, a săvârșit numeroase vindecări și minuni la un izvor din apropierea cetății Constantinopol. Acest izvor miraculos se găsește și astăzi în Istanbul, la mănăstirea ortodoxă din cartierul Balukli. În această zi de sărbătoare, preoții și credincioșii ortodocși se roagă Maicii Domnului pentru binecuvântarea apelor, sperând ca acestea să aducă vindecare pentru bolile și suferințele oamenilor.

În toate bisericile ortodoxe, atât la orașe, cât și la sate, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este marcată prin slujbe de sfințire a apei, conform tradiției Săptămânii Luminate. Această sfințire, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică, este urmată de ritualul în care preoții stropesc credincioșii cu apa binecuvântată și intonează troparul specific sărbătorii.

În fiecare an, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii adună mulți credincioși la Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești. Acest eveniment special are loc la troița care a fost prima construită în cadrul parohiei, un simbol puternic al credinței și devotamentului comunității. Credincioșii vin împreună pentru a aduce ofrande spirituale și a-și exprima recunoștința pentru binecuvântările primite.

„Pentru mine, slujba de la Izvorul Tămăduirii a fost o ocazie de a mă reconecta cu tradiția și cu comunitatea mea locală. A fost minunat să văd atât de mulți oameni adunați pentru a celebra această sărbătoare, împărtășind credința și speranța. Momentele de rugăciune și sfințirea apei m-au făcut să mă simt liniștită. Am plecat de la slujbă primind o binecuvântare care să mă ajute în viața mea de zi cu zi”, a menționat doamna Milica Paisa.

În fiecare an sluja din această zi, dedicată Izvorului Tămăduirii, se ține aici, la troiță, unde se adună o bună parte din comunitatea noastră. Mulțumim părintelui Munteanu pentru aceste momente, celor care s-au ostenit, ctitorilor acestei troițe pentru că ne-au dat posibilitatea să fim astăzi aici”, a opinat doamna Lucica Amăriuței.

Sărbătoarea are o semnificație deosebită pentru comunitate, întrucât este ocazia de a celebra tradiția locului. Troița servește ca punct de întâlnire, locul unde enoriașii se adună pentru a-și manifesta credința și pentru a participa la slujbe speciale. Este, de asemenea, un moment de socializare și întărire a legăturilor dintre membrii comunității.

Este prima troiță construită în parohia păstorită de părintele Munteanu și ca în fiecare an ne adunăm aici să aducem prinos de rugăciune, să mulțumim pentru ceea ce avem și să ne ajute Dumnezeu în continuare. Suntem mai liniștiți după o astfel de slujbă”, a declarat doamna Mărioara Marin.

Am venit astăzi aici să ne închinăm la troița care poartă hramul Izvorul Tămăduirii, împreună cu prietenii și familia și să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne ierte păcatele și să ne dea sănătate, pace și liniște în suflet”, a spus domnul Florin Stănescu.

În timpul slujbei, pelerinii și enoriașii petrec câteva ore într-o atmosferă de reculegere și bucurie, participând la slujba religioasă și ascultând cântările pascale. Aceste cântări speciale adaugă o notă de solemnitate și sărbătoare, creând un mediu propice pentru rugăciune. Se cântă atât imnuri pascale, care amintesc de Învierea Domnului, cât și cântece specifice Izvorului Tămăduirii, închinate Maicii Domnului.

Ziua de 10 mai 2024, Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, va rămâne în memoria comunității săvineșteneUn suflet și-a găsit tămăduirea supremă, alegând să plece la Dumnezeu.

Doamna Dorina Negoi a cântat astăzi pentru ultima dată, lăsând în urmă un gol profund în inimile credincioșilor Parohiei „Sf. Voievozi”. Toată lumea o cunoaște pe „tanti Dorina”, o femeie a cărui zâmbet cald și voce plină de compasiune au fost timp de zeci de ani o parte esențială a comunității. Prezența ei era la fel de constantă și de îmbucurătoare ca și lumina dimineții.

Fiind membră a corului bisericii, „tanti Dorina” și-a dedicat talentul și timpul pentru a contribui la slujbe, fiind o voce pe care ceilalți se bazau și o sursă de inspirație pentru cei tineri. Cântecele ei au adus alinare și speranță, iar armoniile în care se alătura erau simbolul unei comunități unite. Întotdeauna a fost dornică să ajute, să ofere sfaturi înțelepte sau să întindă o mână de ajutor oricui avea nevoie.

Plecarea ei la Ceruri lasă un sentiment de pierdere și durere, dar și amintiri prețioase pentru toți cei care au cunoscut-o. A fost o femeie puternică și înțeleaptă, care și-a trăit viața cu credință și integritate, reflectând valorile comunității pe care a slujit-o.

În aceste momente de doliu, credincioșii parohiei își amintesc de blândețea ei, de modul în care își oferea zâmbetul oricui și de cât de mult a însemnat pentru ei. Ea nu era doar o voce în cor, ci un spirit care inspira bunătate și credință.

Chiar dacă tanti Dorina nu va mai cânta în această lume, contribuția ei va continua să se audă în cântecele pe care le-a învățat altora, în valorile pe care le-a împărtășit și în amintirile frumoase pe care le-a creat. Comunitatea se adună acum pentru a-și lua rămas bun, cu gândul că, undeva în Ceruri, vocea ei se alătură acum corului îngerilor.

Slujba înmormântării va avea loc duminică, 12 mai 2024, ora 13.00, la biserica unde a cântat zeci de ani de zile, Parohia „Sf. Voievozi” Săvinești. Dumnezeu să o ierte!

„Primăvară dulce, ne-a venit frumos
Să cântăm cu toţii, să cântăm cu toţii
A-nviat Hristos

El ne-aduce nouă, harul cel de sus
Să cântăm cu toţii, să cântăm cu toţii
A-nviat Hristos

Îngerii din ceruri cântă azi cu noi
Şi pe toţi ne-ndeamnă, şi pe toţi ne-ndeamnă
Înviaţi şi voi

Fraţi, surori, cu toţii, într-un gând voios
Haideţi să-ne-nvie, haideţi să-ne-nvie Şi pe noi Hristos

Haideţi să fim fii Tatălui de sus
Vine primăvara, vine primăvara
Domnului Iisus

Primăvară dulce, paradis frumos
Umple viaţa noastră, umple viaţa noastră

A-nviat Hristos

Slavă Ţie Doamne, Prea iubit Iisus
Primăvară dulce, primăvară dulce
Tu ne-aduci de Sus!”.

 

Categorii:Articole | evenimente | Stiri | Stiri

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top