Sărbătoarea Bunei Vestiri – Prilej de trezire duhovnicească

„Maica Domnului este ocrotitoarea familiei și a părinților care nasc copii; este ocrotitoarea copiilor, a mamelor, dar și a fecioarelor. Ea este ocrotitoarea preoților, pentru că Fiul Ei este Marele Preot sau Arhiereul Veșnic, ocrotitoarea monahilor și a monahiilor”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Buna Vestire sau Blagoveștenia este marcată în fiecare an pe 25 martie, cu nouă luni înainte de Crăciun. Sărbătoarea este celebrată în Răsărit încă din anul 550, în timp ce la Roma s-a introdus în secolul al VII-lea.

Marți, 25 martie 2025, credincioși din Săvinești și nu numai s-au adunat în Parohia „Sfinții Voievozi” pentru a celebra un eveniment deosebit, marcând praznicul Bunei Vestiri, începutul mântuirii omenirii. Cu suflete pline de credință și priviri strălucind de bucurie, enoriașii au pășit în sfântul lăcaș pentru a aduce slavă milostivirii divine.

În această zi de sărbătoare, în toate bisericile din Patriarhia Română s-a citit pasajul biblic din Evanghelia după Luca, capitolul 1, versetele 24-38, în care Arhanghelul Gavriil îi vestește Fecioarei Maria că va naște pe Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Petru Munteanu a adresat credincioșilor un scurt cuvânt de învățătură, evidențiind, printre altele, legătura profundă dintre sărbătoarea Bunei Vestiri și aniversarea a 20 de ani de activitate neîntreruptă a Centrului social-educativ „Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești. Părintele a amintit că, de-a lungul acestor două decenii, centrul a devenit un adevărat sprijin pentru comunitate, găzduind numeroase activități social-filantropice, precum și programe cultural-educative dedicate celor aflați în nevoie.

„Pentru Parohia noastră, această zi aduce mai multe evenimente notabile.

Astăzi se împlinesc 20 de ani de activitate neîntreruptă la Centrul social-educativ «Popasul Iubirii Milostive», un loc în care grija față de aproapele s-a transformat, zi de zi, în sprijin concret și mângâiere pentru cei aflați în nevoie, activitatea aceasta a devenit recunoscută prin licențierea Fundației Împreuna pentru Solidaritate Socială, în domeniul serviciilor sociale.

Tot în această zi, rememorăm cu emoție 12 ani de la apariția revistei online de dialog etic, estetic și social „Jurnal Spiritual” — spațiu al cuvântului și al reflecției, unde adevărul, frumosul și binele au fost puse în slujba celor ce caută lumină pentru minte și suflet.

De asemenea, astăzi celebrăm 12 ani de când Școala Veche, odinioară loc al învățăturii, a fost redată comunității și transformată, cu grijă și dăruire, în Centru de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv”, devenind un cămin al alinării si al prieteniei care exprima nemijlocit respectul față de demnitatea umană, pentru cei aflați la vremea roadelor, la timpul tomnatic al vieții.

Se împlinesc, totodată, 11 ani de când vocea postului de radio Jurnal FM răsună în casele și inimile celor ce aleg să asculte nu doar muzică și știri, ci și un mesaj cultural-educativ, prezentat prin tematici si provocări diverse pentru ascultători.

Pagina de Facebook a acestui post de radio, Jurnal FM, depășește cu mult așteptările noastre, având lunar peste 4 milioane de vizualizări .

De peste opt ani, Jurnal FM emite pe 13 frecvențe locale în orașele: Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Suceava, Piatra Neamț, Bicaz, Bacău, Onești, Bârlad , Brașov, Făgăraș, Sovata, Mediaș și Luduș, adunând în jurul său oameni care prețuiesc valorile ce dau sens civic comunității de care aparțin .

Tot astăzi ne amintim cu bucurie că, de opt ani, Editura Jurnal Spiritual oferă cititorilor cărți pentru suflet, hrănind mintea și inima celor ce caută adevărul și frumusețea cuvântului scris.

În sprijinul tuturor acestor inițiative a stat Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, care a făcut posibil ca aceste proiecte să devină realitate și să aducă lumină în viețile celor de lângă noi.

Și, ca dovadă că această lucrare nu se oprește, ci merge mai departe, din anul 2022, Fundația a început construcția unei creșe și a unei grădinițe cu program prelungit. Dorința noastră este ca acești micuți învățăcei să aibă parte nu doar de educație, ci și de dragoste, atenție și sprijin, fiind crescuți într-un mediu în care valorile adevărate să le fie temelie pentru viață.

Toate aceste realizări nu sunt simple cifre sau repere calendaristice, ci mărturii vii ale unei lucrări ziditoare, care ne reunește pe toți împreună și ne arată că, atunci când omul lucrează cu credință și cu dragoste, Dumnezeu îi binecuvintează rodul mâinilor și al inimii sale”, a menționat părintele Petru Munteanu.

La Sfânta Liturghie au participat și Daria Cucoară – 9 ani, Bianca Păvăleanu – 10 ani, Daria Parlafes -13 ani și Jessica Chifu -17 ani, care fac parte din grupul Viva Allegria, coordonat de doamna profesor Alina Apetrii. La finalul Sf. Liturghii, tinerele talente au încântat auzul auditoriului, interpretând trei cântece religioase („O, Măicuță sfântă”, „Kirie Eleison”, „Sub o salcie înaltă”).

De Buna Vestire, Sărbătoarea Bucuriei și a Speranței, am pornit către Sfânta Biserică cu mult drag, cu pace, gânduri bune și frumos în suflete! Alături de aceste domnișoare, elevele mele, am adus slavă Maicii Domnului, Sfinților Arhangheli și tuturor Puterilor Cerești prin 3 pricesne („Priceasna Iubirii”, „La Tine vin, Iisuse!”, „Ție, Maică-ți cer!”), bucurând și sufletele enoriașilor care au participat astăzi la Sfânta Liturghie. Mulțumim din suflet părintelui paroh Petru Munteanu pentru primirea călduroasă și dorim să transmitem cele mai frumoase și sincere gânduri de sănătate, bucurii duhovnicești, pace și mult frumos în suflete!”, a spus Alina Apetrii.

În primăvara anului trecut, s-a sfințit locul unde urma să fie ridicată o nouă troiță în parohia păstorită de părintele Munteanu. Astfel, în lunca Bistriței, ca semn al credinței și al evlaviei, s-a înălțat o troiță cu hramul Bunei Vestiri. Aceasta a fost ridicată din inițiativa doamnei Maricela Borș, cu sprijinul celor apropiați, devenind un loc de rugăciune și reculegere pentru comunitate. Prin frumusețea și semnificația sa spirituală, troița reamintește trecătorilor de binecuvântarea divină și de importanța veștii celei bune în viața fiecăruia.

Atmosfera de sărbătoare a fost întregită prin slujba de hram oficiată la troița Bunei Vestiri, simbol al evlaviei comunității și al binecuvântării divine revărsate asupra credincioșilor.

Ziua de 25 martie 2025 nu este doar sărbătoarea Bunei Vestiri, ci și un prilej de aducere aminte și de recunoștință pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra acestei comunități, de-a lungul anilor. Privim astăzi în urmă și vedem cum, cu ajutorul Lui și prin osteneala oamenilor cu inimă bună, au prins contur inițiative menite să zidească nu doar ziduri, ci și suflete.

Sărbătoarea Bunei Vestiri ne reamintește că suntem parte din planul și lucrarea lui Dumnezeu, iar vestea cea bună începe cu întruparea Mântuitorului Iisus Hristos și continuă prin Cuvântul Sfintei Evanghelii. Într-o lume marcată de vești rele, frici și îngrijorări, această veste ne oferă sens, speranță și direcție, călăuzindu-ne spre Împărăția lui Dumnezeu.

Buna Vestire este un prilej de trezire duhovnicească, de a ne orienta atenția spre lucrurile care ne zidesc sufletește. Alegerea ne aparține, putem să răspândim vestea bună, să rostim cuvinte care binecuvintează și să aducem speranță în jurul nostru. Iubirea lui Dumnezeu are nevoie de glasul și faptele noastre, iar sărbătoarea de astăzi ne îndeamnă să devenim, la rândul nostru, o veste bună pentru ceilalți.

Totodată, la data de 25 martie, domnul Gheorghe Măriuța, paraclisierul bisericii „Sfinții Voievozi” din Săvinești și-a serbat aniversarea. Cu această ocazie îi urăm: „La mulți, frumoși și fericiți ani!”.

Brîndușa Dediu

Share

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top