Sărbătoarea Învierii Domnului în familia mea

Sărbătoarea Învierii Domnului în familia mea

Cea mai mare, mai însemnată, mai sfântă şi mai îmbucurătoare sărbătoare a creştinătăţii de peste an este Învierea Domnului. Ea aduce lumină, bucurie şi înnoire sufletească, apropiere de familie şi de toţi cei dragi. De fiecare dată ne bucurăm de sosirea acestei sărbători ca şi când ar fi pentru prima oară. Paştele se sărbătoreşte întotdeauna la începutul primăverii, anotimpul cel mai frumos şi cel mai plăcut, când toate în natură învie.
În familia mea această sărbătoare este foarte aşteptată. În casa noastră se simte în aer apropierea acestui eveniment important. După un post îndelungat, această sărbătoare este primită cu dor şi bucurie. Îmi privesc părinţii care muncesc ca toate sa fie curate şi pregătirile făcute în cea mai bună rânduială.
Câteva sarcini mai ușoare am primit şi eu deoarece nu puteam să las totul în grija părinţilor. Camera mea arată ordonată şi îngrijită. Toate lucrurile sunt aşezate la locurile lor.
Ultima săptamână a postului este Săptâmana Mare. În această perioada mergem la slujbele speciale numite Denii. Obişnuiesc să merg la Biserică să mă spovedesc şi să primesc Sfânta Împărtăşanie. Cu părinţii merg vineri seara să trecem pe sub Sfântul Aer. În fiecare an noi avem acest obicei de a merge să trecem de trei ori pe sub Sfântul Aer. Pentru mine are o însemnătate aparte acest lucru şi o bucurie tainică îşi face loc în sufletul meu. Buchețelul de fori pe care îl aşez pe masa plină cu icoane şi flori îmi dă credinţa Învierii.

Apoi sâmbată de dimineaţă mama şi tata se ocupă de bucatele pentru Paşti. Acestea trebuie să fie proaspete şi frumos mirositoare. Pe când mama se ocupa de cozonacii rumeni şi de pască, tata vopsește ouăle roşii. Aici îl ajut şi eu pentru că are mult de lucru. El obişnuieşte să culeagă frunze de la diferite plante pentru a le folosi la vopsirea ouălelor. Eu le așez aşa frumos colorate într-un coşuleţ. Când toate sunt gata şi în casă pluteşte un miros frumos ne pregătim să mergem la Înviere. Ne vom întoarce purtând în mâini lumina sfântă. Vom rosti cu credinţă în suflet „Hristos a Înviat!”.

Sărbătoarea Paştelui trebuie să fie în toate casele oamenilor. Fiecare om să se bucure deoarece Învierea Domnului a fost şi va rămâne inima spiritualităţii ortodoxe.

Raluca – Maria Costea, cls. a XI-a B,
Colegiul Național „M. Sadoveanu” Pașcani

go top