Sărbătorile vin… sărbătorile vin… și odată cu ele, colindătorii bat la ușă!

Această tradiție străveche a fost păstrată cu sfințenie de-a lungul generațiilor și continuă să aducă bucurie și căldură în casele noastre în fiecare an.

Colindele reprezintă o parte importantă a închinării și celebrării Nașterii Domnului, aducând un mesaj de iubire, pace și speranță. Aceste cântece tradiționale se transmit din generație în generație, păstrându-se intacte atât melodiile, cât și versurile.

Atmosfera creată de colindători este unică, emanând căldură și bucurie. Fondul sonor al colindelor se îmbină cu clinchetul clopoțeilor și cu râsetele zglobii ale copiilor, creând astfel o atmosferă de sărbătoare.

Colindatul nu este doar o tradiție specifică României, ci și în multe alte țări din Europa și din lume. Fiecare regiune are colindele sale specifice, fiecare având o poveste sau un mesaj aparte. Astfel, colindătorii aduc nu doar bucurie și voie bună, ci și o parte din tradiția și cultura noastră.

Totodată, colindatul reprezintă și o modalitate de păstrare a valorilor autentice, a obiceiurilor și tradițiilor strămoșești. Copiii care participă la această activitate învață să prețuiască și să respecte tradițiile, să ofere și să primească, să se bucure de frumusețea simplității și a gesturilor mici.

Așa sunt și tinerii care alcătuiesc grupul vocal Viva Allegria din Piatra Neamț, coordonați de doamna profesor Alina Apetrei, reușesc de fiecare dată, prin vocile lor, să transmită emoții.

Duminică, 17 decembrie 2023, începând cu ora 14.00, biserica „Sf. Voievozi” din Săvinești a primit primii colindători, copiii Viva Allegria, dar și Corul Seniorilor al Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv”.

Allegria Music Junior a susținut un concert de colinde de excepție, evenimentul fiind intitulat „O, ce veste minunată!”, și a fost o ocazie deosebită de a aduce bucurie și lumină în sufletele spectatorilor prin intermediul muzicii.

Concertul a avut loc într-o atmosferă intimă și plină de spiritualitate, oferind publicului ocazia de a se conecta la emoțiile și mesajele transmise prin intermediul cântecelor. Biserica Sf. Voievozi, cu arhitectura și acustica sa impresionante, a oferit un cadru perfect pentru acest eveniment muzical.

Grupul vocal Viva Allegria este format din tineri talentați, pasionați de muzică și dornici să împărtășească această pasiune cu publicul lor. Aceștia au reușit să creeze o atmosferă specială prin interpretarea magistrală a unor cântece tradiționale de Crăciun, dar și a unor piese moderne, într-o abordare inedită și captivantă. Armonia și tandrețea vocii solistei principale au adus o notă deosebită concertului, captivând publicul și purtându-l într-o călătorie muzicală plină de emoție și frumusețe.

Copiii Allegria, spre cer duios privesc,

Și către Dumnezeu, cu vocea caldă țes.

O rugă-nfierbântată de suflet pământesc,

Cu muzică și vers, o Naștere vestesc!

Cu suflet cald și blând, ei au venit în prag,

Copiii Allegria au colindat cu drag,

La fiecare poartă ce s-a deschis în cale,

Cu vocea ca de îngeri, smerită închinare!

 

Duminică, 17 decembrie 2023,  Corul Viva Allegria a bucurat  publicul auditor din Biserica Sf Voievozi -Săvinești, cu un  program de colinde susținut de copii cu vârsta între 4 ani și 19 ani.

,,Sfânta noapte de Crăciun”, „Galbenă gutuie”, „Copile, Iisus”, „În întâmpinarea Crăciunului”,  „Ce bucurie ar fi”  sunt colindele aduse cu drag, cu  inima deschisă și gânduri bune pentru parintele paroh, Petru Munteanu si toți enoriașii prezenți.

Vestim Nașterea Mântuitorului în fiecare an cu multă bucurie, emoție, căldură sfântă .

Doresc să transmit tuturor sărbători binecuvântate cu sănătate, pace, liniște, iubire de aproape și gânduri frumoase! Crăciun fericit și La mulți ani! Multimim din suflet pentru primirea călduroasă, părintelui Petru Munteanu!”, a menționat doamna Alina Apetrei.

Repertoriul concertului a fost divers și adaptat atât spiritului Crăciunului, cât și preferințelor variate ale publicului. Astfel, fiecare melodie a fost interpretată cu pasiune, îmbinând armonios tradiția cu inovația.

Concertul „O, ce veste minunată!” a fost un adevărat regal muzical, într-un cadru deosebit și cu o interpretare de excepție. Publicul a fost încântat și impresionat de talentul și pasiunea membrilor grupului vocal Viva Allegria, răsplătindu-i cu ropote de aplauze și cuvinte de laudă. Atmosfera frumoasă și caldă a concertului a oferit tuturor participanților o bucurie și un sentiment de apropiere și comuniune.

Corul Seniorilor al Centrului de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” din Săvinești s-a alăturat Vivei Allegria și a interpratat câteva colinde tradiționale „Deschide ușa creștine”, „Din cer senin”, încheind cu o urătură dedicată părintelui paroh Petru Munteanu, precum și grupului vocal Viva Allegria, compusă de domnul Atudosiei Mihai, beneficiar al Centrului de zi.

Mă numesc Petrea Ana, iar astăzi doresc să îmi exprim recunoștința față de întregul colectiv al centrului de zi. Încep prin a spune că acest centru mi-a schimbat viața în bine și mi-a adus bucurie în suflet. Cu ajutorul dumneavoastră, am avut ocazia să ies din zona mea de confort și să particip la evenimente de neuitat, ca și cel de astăzi. După aproape un an de la înscrierea în centru, am căpătat zeci de amintiri frumoase și speciale pentru mine. Probabil nu vă dați seama, dar pentru noi înseamnă enorm să avem un loc unde să ne întâlnim, să socializăm, să povestim și să nu ne simțim singuri. După părerea mea, la centru, s-a format o a doua familie. Vă mulțumesc tuturo pentru grija acordată și vă felicit pentru frumosul proiect pe care l-ați realizat. Sunt sigură că anul viitor o să se adune și mai multe amintiri și evenimente unice” (Petrea Ana, beneficiară a serviciilor oferite de Centrul de zi).

A trecut un an din viața mea, din timpul centrului, cu activități frumoase, cu unele beneficii pentru sănătatea noastră, pentru îngrijirea noastră. Multe mulțumiri celor care se ocupă de acești «tineri tomnatici» și am fi bucuroși să continuăm la fel sau poate și mai bine și maim mult. Vă doresc sărbători binecuvântate și Dumnezeu să ne ajute în continuare. La mulți ani!” (Paisa Milica, beneficiară a serviciilor oferite de Centrul de zi).

La final, colindătorii au primit din partea părintelui Munteanu mai multe dulciuri, iconițe, iar reprezentații celor două coruri, au primit câte o icoană.

Nu doar publicul a fost impresionat de concert, ci și membrii grupului Viva Allegria s-au simțit binecuvântați și încurajați de reacțiile entuziaste ale spectatorilor. Pentru ei, arta muzicală este o modalitate de a atinge sufletele oamenilor și de a aduce lumina și bucuria în viețile lor.

Concertul „O, ce veste minunată!” susținut de grupul vocal Viva Allegria la biserica Sf. Voievozi din Săvinești a fost astfel o experiență muzicală de neuitat, care a încântat publicul și a transmis mesajul profund al sărbătorii Nașterii Domnului. Cu siguranță, evenimentele viitoare ale grupului vor fi la fel de remarcabile și încărcate de talent.

Sărbătorile de iarnă ne aduc colindătorii, acei mesageri ai bucuriei și speranței, care bat la ușa noastră și ne aduc aminte de spiritul autentic al Crăciunului. Să ne deschidem ușa în fața lor și să ne bucurăm de colindele lor, de zâmbetele lor și de binecuvântarea pe care o aduc în casele noastre. Să primim cu căldură această tradiție străveche și să o transmitem mai departe, ca o mărturie vie a identității și valorilor noastre.

Mesagerii Nașterii Domnului cântă cu emoție și pasiune versurile colindelor, aducând astfel binecuvântare în casele pe care le vizitează. De cele mai multe ori, aceștia primesc în schimbul cântecelor mici daruri sau colăcei, simbolizând generozitatea și ospitalitatea gazdelor.

Brîndușa Dediu

Categorii:Articole | evenimente | Stiri | Stiri

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top