Sfântul Nicolae – Model de bunătate, generozitate și milostenie

Sfântul Ierarh Nicolae ne spune că adevărata biruință a omului asupra duhurilor rele este victoria prin bunătate, iubire smerită și iertare (…) Sfântul Ierarh Nicolae a ajutat pe locuitorii cetății Mira Lichiei atunci când orașul se confrunta cu o mare foamete din cauza secetei. În chip minunat Dumnezeu a făcut ca un corăbier din Italia să încarce o corabie de grâu. Sfântul i s-a arătat în vis și i-a promis că îi va da cât îi va cere numai să ducă în cetate grâul pentru ca oamenii să nu moară de foame”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie, fiind unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar și al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. Această sărbătoare este așteptată cu nerăbdare de copii, deoarece se spune că Sfântul Nicolae le aduce daruri și dulciuri.

Cu o seară înainte, pe 5 decembrie, copiii își pregătesc ghetuțele, le lustruiesc și le pun lângă fereastră, așteptându-l pe Moș Nicolae. Este un obicei frumos și tradițional, prin care copiii își exprimă recunoștința și speranța că vor primi cadouri de la Sfântul.

Această sărbătoare este plină de încărcătură duhovnicească. Este un moment în care credincioșii se reunesc în biserici pentru a participa la Sfânta Liturghie închinată Sfântului Nicolae.

În comuna Săvinești, zeci de credincioși au trecut pragul sfintei biserici „Sf. Voievozi” pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de părintele paroh petru Munteanu și pentru a se ruga la Sfântul cel blând și milostiv.

Sfântul Nicolae este iubit de comunitatea săvineșteană, iar în cinstea Sfântului a fost ridicată o troiță în Săvinești, în parohia păstorită de părintele Petru Munteanu. Troița se află pe strada Bistriței a comunei, în fața casei familiei Nicolae Pristavu, care este o familie de credincioși iubită și respectată în comunitatea săvineșteană. Alături de ei a fost și fiul lor, Marius Nicolae, împreună cu soția sa Mihaela și fiicele lor – Nicoleta, Maria, Paraschiva și Ilinca.

În efortul lor de a construi troița, Marius și Mihaela Pristavu au fost sprijiniți de numeroși prieteni și credincioși din comunitatea locală. Printre aceștia se numără Andronache Ion și Maria, Popa Maria, Avasâlcăi Săndina, Zbranca Neculai, Sandu Aurica, Plăcintă Costică, Trenchea Adrian și Natalia, Plăcintă Margareta, Florișteanu Florin și Crizantema, Iacob Victor și Delia, Negoiu Dorina, Crețu Tatiana, Drilea Viorel și Liliana, precum și Cucu Marcel.

Prin munca și implicarea lor, acești oameni devotați au contribuit la construirea acestei troițe minunate, care aduce bucurie și liniște sufletească tuturor celor care trec pe lângă ea. Troița reprezintă un punct de întâlnire și de rugăciune pentru credincioșii din Săvinești, unde aceștia se pot închina și se pot ruga în cinstea Sfântului Nicolae.

Invitați la Slujba de sfințire a troiței au fost: părintele paroh Petru Munteanu, părintele Mihai Meraru, precum și numeroși credincioși și membrii corului parohiei săvineștene.

Familia Pristavu se mândrește că a putut contribui la înălțarea acestei troițe și se bucură de sprijinul necondiționat al comunității. Fiul lor, Marius Nicolae, alături de soția sa Mihaela și de fiicele lor – Nicoleta, Maria, Paraschiva și Ilinca – sunt vrednici urmași ai tradițiilor și valorilor transmise de Sfântul Nicolae.

Înainte de a-i invita pe toți la agapa frățească, domnul Marius Pristavu a dorit să aducă mulțumiri și urări de bine preoților slujitori, ctitorilor, precum și celor prezenți la sfințirea troiței:

Mulțumesc invitaților, că sunteți alături de noi. Mulțumesc tuturor ctitorilor. Mulțumesc celor care au contribuit atât financiar, cât și spiritual. Să vă dea Dumnezeu multă sănătate și măcar de acum încolo să facem ceva unul pentru alții, pentru că și așa suntem înconjurați de războaie și de ură și de vrajbă. Aș vrea să citesc o poezie, care mie îmi place foarte mult, după care vă poftesc la ceva cald. Doamne ajută!

Troița închinată Sfântului Nicolae din Săvinești reprezintă un simbol al credinței și devotamentului față de acest sfânt venerat. Ea ne amintește de importanța credinței și a sprijinului comunității în promovarea valorilor creștine.

Această sărbătoare nu este doar despre primirea de daruri și dulciuri, ci și despre sărbătorirea și aducerea aminte a unui sfânt important al creștinătății. Sfântul Nicolae este un model de bunătate, generozitate și milostenie. El ne amintește de importanța de a ne îngriji și a fi buni cu cei din jurul nostru, în special cu cei mai vulnerabili și nevoiași.

În final, sărbătoarea Sfântului Nicolae este o ocazie specială pentru copii de a-și exprima dorințele și de a primi daruri de la Sfântul lor ocrotitor. Este un moment de bucurie și recunoștință, dar și de îndemn pentru toți credincioșii să urmeze exemplul Sfântului Nicolae și să fie blânzi, milostivi și generoși în viața de zi cu zi.

Brîndușa Dediu

Share
Categorii:Articole | evenimente | Stiri | Stiri

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top