
- carmen
- iulie 1, 2024
- 10:01 am
„Sfinții Apostoli au mărturisit dumnezeirea lui Hristos și arătarea Sa în trup. Sfântul Apostol Pavel spune: «în Hristos locuiește, trupește, toată plinătatea Dumnezeirii» (Coloseni 2, 9), iar în alt loc: «Dumnezeu S‑a arătat în trup, S‑a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, S‑a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S‑a înălțat întru slavă» (1 Timotei 3, 16)”. Sfântul Apostol Petru mărturisește: «Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu!» (Matei 16, 16), de aceea, Iisus i‑a spus că pe această piatră a credinței mărturisite va zidi Biserica. Așadar, Biserica nu este zidită pe persoana lui Petru, care era schimbătoare, ci este zidită pe credința mărturisită de Petru, anume că Iisus este Fiul lui Dumnezeu Celui viu”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Sărbătoarea Sânpetru, care are loc în data de 29 iunie, marchează comemorarea a doi dintre cei mai importanți apostoli ai creștinismului timpuriu: Sfântul Petru și Sfântul Pavel. Această dată este aleasă pentru că amândoi au fost martirizați în aceeași zi, în timpul prigoanei creștine sub împăratul Nero.
Sfântul Petru este considerat una dintre figurile centrale ale creștinismului, fiind primul dintre apostoli după Învierea lui Iisus Hristos. El este cunoscut pentru predicarea Evangheliei și pentru martiriul său în Roma, unde, conform tradiției, a fost crucificat cu capul în jos, considerând că nu este vrednic să moară în același mod ca Mântuitorul său.
Sfântul Pavel, cunoscut și sub numele de Apostolul Neamurilor, a fost un misionar prolific al creștinismului, călătorind pe larg în întregul Imperiu Roman pentru a propovădui Evanghelia. El a scris mai multe epistole incluse în Noul Testament și a fost, de asemenea, martirizat în Roma, fiind decapitat din porunca lui Nero, în același timp cu Sfântul Petru.
Astfel, în fiecare an pe 29 iunie, creștinii săvineșteni se adună în biserica „Sf. Voievozi” pentru a-i sărbători pe Sf. Apostoli Petru și Pavel, cei doi piloni fundamentali ai bisericii creștine.
După lecturarea fragmentului evanghelic, părintele paroh a reliefat, la îneputul omiliei, perioada postului care s-a încheiat în ziua Sf. Apostoli, menționând că postul este o „întoarcere Acasă”.
„ Suntem adunați cu toții, împreună, la rugăciune, la marea sărbătoare care încheie postul acesta, Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Biserica noastră a rânduit, în înțelepciunea ei duhovnicească, ca să ne ofere în anul bisericesc patru posturi. Ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci la fiecare rugăciune și în cursul anului bisericesc călătorim cu gândul la cele patru posturi, pe care suntem îndemnați să le ținem, pentru ca să ne întoarcem acasă, prin postire, în Împărăția lui Dumnezeu.
Postul este, de fapt, o întoarcere a noastră Acasă. Pentru că noi prin post mărturisim o foame și o sete de altceva. Nu ne satură sau ne mulțumește mâncarea aceasta perisabilă care se descompune pentru că simțim un dor, o foame și o sete de altceva, ceva din care este alcătuită și ființa noastră. De ceva care ne definește pe noi. Este dorul de viață. Dar o viață în Creatorul nostru, în Dumnezeu, Cel care ne-a dat daruri peste daruri.
Și de aceea, iată, Biserica a rânduit postul sub pecetea crucii în anul bisericesc, iar crucea este alcătuită din două laturi, o latură verticală și cele două puncte care alcătuiesc latura verticală, Postul Nașterii Mântuitorului și Postul Sfintelor Paști. Și avem și o latură orizontală care alcătuiește sau preînchipuie crucea , postul închinat Sfinților Apostoli, pe care noi l-am încheiat și pe care îl sărbătorim, și postul închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Descoperim că latura aceasta verticală, care leagă cerul cu pământul este în Hristos, Mântuitorul nostru, iar latura aceasta orizontală prin cele două posturi definește umanitatea noastră. Adică pe Sfinții Apostoli și Maica Domnului, care este solitoarea noastră către Bunul Dumnezeu.
Sărbătoarea de astăzi este o bucurie duhovnicească pentru noi toți, pentru că prăznuim pe cei care au propovăduit prin viața și cuvântul lor iubirea față de Mântuitorul Iisus Hristos. În această iubire față de Mântuitorul Iisus Hristos ne-au dăruit nouă starea duhovnicească a Bisericii.”
Sfânta Liturghie s-a încheiat tot cu un cuvânt de învățătură, prin care părintele Munteanu a menționat faptul că de-a lungul timpului s-au scris doctorate și sunt biblioteci întregi care adăpostesc și adună scrieri, manuscrise, care mărturisesc despre activitatea Apostolilor Petru și Pavel, și „dacă ar fi să comprimăm toate bibliotecile lumii, să le strângem așa, într-o definiție, descoperim că ei au fost apostoli, pentru că L-au iubit pe Hristos”.
„Tot ceea ce facem cu iubire față de Dumnezeu devine binecuvântare în viața noastră.
Iubirea față de Hristos a trecut pentru Sfinții Apostoli și mai apoi pentru toți sfinții, dincolo de frica sau pericolul morții.
Noi, în viață, nu putem să evităm durerea, durerea biologică, când ne lovim, simțim durerea, însă putem să trecem dincolo de suferință când iubim pe Dumnezeu.
Durerea poate fi o realitate biologică, suferința este de fiecare dată o opțiune. Sfinții au ales bucuria în Dumnezeu.
Durerea fizică o acceptăm, cum au acceptat-o și Sfinții Apostoli, dar care au trecut dincolo de suferință, pentru că au fost cu Hristos pe care L-au iubit. Suferința, deci, este opțională, doar durerea este uneori inevitabilă.
Apostolii și mai apoi toți sfințtii au luat drumul cu Hristos pentru că L-au iubit pe Hristos și L-au mărturisit. De fapt, ei au mărturisit iubirea Lui. Noi, de fapt, în biserică, acest lucru îl învățăm, uneori mai greu, alteori mai ușor, uneori deloc. În esență, noi învățăm în biserică, iubirea creștină, deci biserica este școala iubirii creștine. Noi, în biserică, învățăm prin iubire blândețea, iertarea, bunătatea, mângâierea, bucuria, darurile care vin și înfloresc din iubirea noastră. Școala iubirii creștine este biserica. Și la aceasta scoală facem la fiecare slujbă și sărbătoare doar recapitulare.
Din această școală au ieșit sfinții. În această școală s-a format un neam. Neamul nostru românesc are ca temelie florile alese ale premianților școlii iubirii creștine, care alcătuiesc Sfânta Biserică sau Biserica Vie.
Noi, astăzi, celebrăm pe «olimpicii» care ne trasează, de peste veacuri, un mesaj frumos, acela ca să iubim pe Dumnezeu și să iubim creația Lui. Dacă noi Îl iubim pe Dumnezeu, atunci iubim și florile, iubim și apele, și câmpiile, și norii, și parfumul înmiresmat al florilor, și cântecul sau ciripitul păsărilor, iubim și pe cei de lângă noi. Și în iubirea aceasta trecem dincolo de agresiune, de violență, de mânie, de răzbunare, lucruri care nu fac decât să ne împovăreze, ca o lespede de mormânt, sufletul nostru care dorește să respire în îmbrățișarea în Dumnezeu.”
La mulți ani tuturor sărbătoriților!
Părintele Munteanu a dorit să îi felicite pe cei ce poartă numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
„Acum, la ceas de mare sărbătoare, rugăm pe milostivul Dumnezeu ca să miluiască pe toți cei ce poartă acest frumos nume de Petrică, Petru, Petronela, Petra, Paul, Paula, Pavelina, Pavel, să le dăruiască binecuvântările care s-au revărsat peste Sfinții Apostoli și să le dăruiască puterea de a iubi cu iubirea lui Hristos. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe toți cei ce poartă acest frumos nume.”
Purtând numele Sfântului Apostol Petru, părintele Petru Munteanu și-a sărbătorit onomastica alături de enoriașii și credincioșii parohiei pe care o păstorește, primind felicitări și urări de La mulți ani! din partea acestora.
Ne alăturăm și noi, colectivul de redacție, celor care au adresat felicitări părintelui Petru:
„Părinte, purtaţi numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, celebraţi la data de 29 iunie. Dorim, pe această cale, să vă transmitem un călduros La mulți ani! Cu deosebit respect şi consideraţie, vă dorim multă sănătate, ajutor de la bunul Dumnezeu, linişte şi pace sufletească alături de toţi cei dragi. Să fiţi înconjurat de oameni sinceri şi binevoitori.”
După Sfânta Liturghie toți cei prezenți în sfânt lăcașul de cult au fost invitați la agapa frățească pregătită special pentru ziua părintelui paroh.
Petru și Pavel în România
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, dintre cei 499.657 de români care îşi sărbătoresc sâmbătă ziua numelui, 376.881 sunt bărbaţi şi 122.776 sunt femei.
Dintre bărbaţii care îşi serbează onomastica, 134.005 poartă numele Petru, 68.259 pe cel de Petre, iar alţi 77.661 se numesc Paul. De asemenea, alte 36.112 de persoane se numesc Petrică, 32.314 poartă numele de Pavel, 17.725 pe cel de Petrişor, iar 4.560 se numesc Petronel.
Printre femeile sărbătorite în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 47.277 poartă numele de Paula, 34.973 pe cel de Petronela, 23.693 se numesc Petruţa, iar alte 15.450 sunt Paulina. La acestea se adaugă cele 694 de femei care poartă numele de Paulica, respectiv 310 care se numesc Petriţa şi 306 al căror nume este Pavelina. Potrivit statisticilor, alte 62 de persoane se numesc Pătra şi 11 au numele Pauliana.
Brîndușa Dediu