- carmen
- iulie 13, 2024
- 9:50 am
În liniștea pitorească a comunei Săvinești din județul Neamț, o troiță dedicată Maicii Domnului Prodromița oferă acum un loc de reculegere și rugăciune pentru credincioși. Această troiță, construită în curtea familiei Cristian Savin, a devenit rapid o oază de liniște și binecuvântare pentru întreaga comunitate.
Începutul acestei frumoase inițiative a avut loc la începutul lunii iulie 2021, când familia Savin a decis să ridice troița ca semn de recunoștință și devotament față de Maica Domnului Prodromița. Procesul de construcție a durat doar o săptămână, iar rezultatul este o operă de artă care emană pace și inspirație.
Domnul Cristian Savin a mărturisit cu emoție cum acest proiect a fost văzut ca o adevărată minune. „Ceea ce s-a întâmplat cu troița chiar e o minune a Maicii Domnului, iar constructorul care a lucrat-o cred că Dumnezeu și Maica Domnului l-a trimis să lucreze cu calm, cu pace, cu liniște, cu dragoste și a reușit să iasă această frumoasă troiță închinată Maicii Domnului. Mai sunt și sfinții de astăzi care, în momentul în care am luat hotărârea, cu mama împreună, ce hram să fie, i-am spus mamei să ne uităm în calendar care este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului. Și când am văzut că urmează ziua Maicii Domnului Prodromița într-adevăr a fost ceva minunat”.
În fiecare an la data de 12 iulie are loc slujba de hram a troiței. Anul acesta, alături de părintele paroh Petru Munteanu, au fost invitați mai mulți părinți slujitori, părintele Ariton Ion de la Parohia Corod IV jud. Galați, părintele Mihai Meraru de la Parohia Dragomirești – Neamț, părintele Vlas Cosmin de la Parohia Crăciunelu de Sus– Alba, părintele Daniel Marc de la Mănăstirea Pângărați, părintele Găină Alexandru de la C.S.E.I „Al. Roșca” – Neamț, părintele Savin Claudiu de la Parohia Cuneo – Italia.
Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, fiind un moment de profundă spiritualitate și comuniune pentru toți cei prezenți.
După slujba de sfințire părintele Daniel a rostit un cuvânt de învățătură, prin care a subliniat însemnătatea troițelor:
„Îmi aduc aminte că în urmă cu trei ani de zile am fost tot așa. Am fost împreună la sfințirea acestei troițe. Anii trec, probabil că unii dintre vecinii noștri care poate au fost anul trecut aici, cu noi, dar uite că nu mai este, este la cimitir sau Dumnezeu știe unde este. Așadar, cu siguranță ar trebui, în primul rând, să mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns și în ziua de astăzi. (…) Troițele se construiesc la răscruce de drumuri pentru a ne arăta calea cea bună pe care trebuie s-o urmăm. Dacă suntem descumpăniți, nu știm ce drum să alegem în viața pământească, oprindu-ne şi făcându-ne semnul crucii în dreptul troițelor şi rostind o scurtă rugăciune, Bunul Dumnezeu ne ajută în călătoria noastră pământească.”
Troița Maicii Domnului Prodromița din Săvinești nu este doar un simbol al credinței și al devotamentului, ci și un loc de refugiu spiritual pentru cei care caută liniștea și apropierea de divin. Prin ridicarea acestei troițe, familia Savin a adus o contribuție valoroasă comunității, oferind un spațiu sacru unde fiecare credincios poate veni pentru a-și găsi liniștea sufletească și a se ruga.
Săvineștiul devine astfel un punct de adunare spirituală, unde tradiția și credința se întâlnesc într-un mod profund și emoționant. Troița cu Maica Domnului Prodromița nu este doar un simplu monument, ci o fereastră deschisă către ceruri, prin care credincioșii comunică cu divinul și primesc harul vindecător al rugăciunii lor.
Astfel, într-o zi ca aceasta, privind către troița din Săvinești, simțim legătura inexprimabilă dintre cer și pământ, dintre credință și minune, care se revarsă asupra tuturor celor care cu inimă curată își aduc aminte de ocrotirea Maicii Domnului Prodromița.
Astfel, troița din Săvinești devine nu doar o mărturie a credinței profunde a unei familii, ci și un far de speranță și mângâiere pentru întreaga comunitate, continuând tradiția și cinstirea Maicii Domnului Prodromița în mijlocul comunei Săvinești.
Brîndușa Dediu