Fructele acestui arbust conţin un complex de vitamine: vitamina C (de zece ori mai multă ca citricele), vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B9, vitamina E, vitamina K, dar şi minerale : calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu. Putem folosi fructele (consum natural, ceaiuri, siropuri, uleiuri), frunzele, dar cel mai valoros din punct de vedere medical este uleiul de cătină.
are efecte multiple asupra organismului, în funcţie de forma în care este consumată: detoxifierea ficatului, protecţie împotriva bolilor de inimă, combaterea stresului, efect cicatrizant, creşte puterea de apărare a organismului împotriva bolilor, încetineşte îmbătrânirea,tratează anumite afecţiuni ginecologice . Bineînţeles că are efect benefic şi asupra pielii.
Cătina cu miere
Într-un vas ce se închide ermetic se pun boabele de cătina (1 kg boabe de cătina) spălate, scurse şi mierea (1 kg miere de tei). Se acoperă şi se pune vasul în frigider, pentru 2 săptămâni, amestecând conţinutul prin răsturnare, la anumite intervale de timp.
Se iau 2-3 linguriţe pe zi din amestec, înainte de micul dejun.
Cătina uscată
Se aşază boabele de cătina pe o tavă. Se încinge cuptorul la temperatura maximă, se introduc fructele pentru a suporta un şoc termic scurt de 100 de grade. Apoi temperatura se coboară la 50-60 de grade.
Când fructele sunt uscate, se scot şi se lasă să se răcească. Se macină fin şi se conservă în borcane de sticlă.
Praful e bun pentru ceai: o linguriţă de pulbere se opăreşte cu o cană de apă în clocot. Se lasă să se infuzeze, apoi se bea.
Ca efecte, am aminti creşterea poftei de mâncare, rezistenţa la efort fizic şi intelectual. Are efect anticonstipant.
Dulceaţă de cătina
Ingrediente: 2 kg boabe de cătina, 2 kg zahăr, 2 căni de apă
Mod de preparare: Se fierbe un sirop din apă şi zahăr, aproximativ 15 minute la foc potrivit. Când începe să facă bule mari se pun boabele de cătina şi se lasă la fiert, adunând spuma formată. Când dulceaţa devine lucioasă şi îşi schimba culoarea (portocaliu ]nchis-maroniu) şi este legată, se stinge focul. Se pune călduţă în borcanele spălate şi uscate şi se lasă la răcit fără capac pentru a prinde crustă. Apoi se pun capacele şi se depozitează în cămară.
Dacă punem odată cu boabele şi sucul unei lămâi, previnim zaharisirea şi ajutam la păstrarea unei culori frumoase.
Cules de Roxana Apopei