Ce este neamul? – părintele Calciu Dumitreasa

– Neamul este o entitate mistică. El este, ceea ce numim în plan politic naţiunea, dar este o noţiune mistică. Adică neamul are o misiune. El trebuie să împlinească misiunea sau piere.

parintele-calciu-dumitreasaDumnezeu a făcut multe experienţe. A făcut experienţe cu asiro-caldeenii, care au eşuat în trufie. Au crezut că fac un turn până la Dumnezeu, iar Dumnezeu i-a împrăştiat. A lucrat cu egiptenii, ei au eşuat în magie. A lucrat cu evreii, au eşuat în fanatism. A lucrat cu grecii, au eşuat în raţionalism. Şi apoi a chemat neamurile. Deci toate aceste experienţe prin care Dumnezeu ne arată că fiecare neam este chemat pentru mântuire. O faci, împlineşti porunca lui Dumnezeu, trăieşti. Nu o faci, piei. Deocamdată neamul românesc, SlavaDomnului, a trăit destul şi sper ca prin cei care sunt buni să îşi împlinească misiunea.

– Ce importanţă are neamul în mântuirea noastră?

– Pentru mântuirea noastră lucrează în două feluri: prin atitudinea personală şi prin atitudinea colectivă. Adică fiecare dintre noi e responsabil cu îndeplinirea sau neîndeplinirea misiunii neamului românesc. Vom fi judecaţi ca neamuri, nu vom fi judecaţi numai ca persoane. Vom fi judecaţi [de] Dumnezeu şi pentru ce am făcut, dar şi cu ce am contribuit la pieirea sau la resuscitarea neamului. Am să vă dau un exemplu. În închisoare am fost mutat după anchetă, la Aiud, şi am fost în celula de tren cu doi deţinuţi de drept comun. Unul era un criminal, în vârstă, şi celălalt era un copil de 15 sau 16 ani, un ţigănuş, care furase şi, parcă îmi aduc aminte, parcă şi omorâse pe cineva. Şi l-am întrebat, am stat de vorbă cu el: de ce ai făcut lucrul acesta? Eu nu am fost hoţ şi tâlhar, eu am fost haiduc. Eu am atacat pe cei bogaţi şi pe aceia îi furăm, pe cei săraci nu îi furăm. Bine, dar unde ai învăţat chestia că ai dreptul să omori? De la Arghezi. Cum aşa? Noi învăţăm poezia “dă-l pe burghez pe răzătoare” şi aşa mai departe. Şi mă gândeam la ce spunea părintele Stăniloae, că, în faţa lui Dumnezeu, când vom fi judecaţi ca persoane, vom răspunde nu numai pentru faptele noastre ci şi cum am influenţat peste 10 ani, peste 100 de ani. Mă întrebam, ce face Arghezi acolo, că o generaţie întreagă a fost otrăvită cu poeziile lui. Oameni care au făcut crime, oameni care s-au socotit îndreptăţiţi să omoare sau să jefuiască sau să facă alte rele celor care erau bogaţi. Nu ştiu, poate erau drepţi, poate erau nedrepţi, dar toată chestiunea aceasta cade pe seama lui Arghezi și peste 100 de ani.

– Ce soartă credeţi că va avea neamul românesc?

– Cred că avem un neam în perioada de martiraj, care va deveni un martiraj general. Nu ştiu cum, nu am o imagine exactă dar martirajul va fi probabil şi de ordin material, şi de ordin moral. Adică, încet, încet, familia va fi distrusă, încet încet Biserica va fi compromisă – prin compromisurile proprii – şi va fi o parte a neamului românesc care va rămâne pe poziţii crestin-ortodoxea devarate, şi aşa cum am spus, munţii, mănăstirile, oraşul, poate că vom intra în catacombe din nou… Dar Dumnezeu va salva neamul românesc până la urmă.

Sursa: proortodoxia.ro

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top