La biserica cu hramul „Sfântul Nicolae“ din comuna Zănești, protopopiatul Roznov, a avut loc joi, 8 iulie 2021, întrunirea cercului pastoral cu susţinerea temei „Cum devine parohia mea o familie duhovnicească în Hristos prin Sf. Liturghie?”
La această întâlnire au participat preoți din parohiile comunei Zănești, părintele Roman Ioan Ceachir – parohia Zănești 3, părintele Nicolae Ciuntu – parohia Zăneștii de Jos, părintele Semian Iulian – parohia Traian, precum și părintele Petru Munteanu de la parohia Săvinești 2, gazdă fiind părintele Alexandru Munteanu de la parohia Zănești 1.
Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, la care au luat parte și credincioșii aflați în sfânt lăcașul de cult, iar la finalul slujbei, o parte dintre cei prezenți, au primit Sfânta Împărtășanie.
”Astăzi se ține Cercul pastoral misionar, în care suntem prezenți toți preoții din comună și părintele Petru de la Săvinești, care împreună am săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Tema de astăzi va fi tocmai despre importanța Sfintei Liturghii în viața și în comunitatea fiecărei parohii. Dar ceea ce este important este faptul că dumneavoastră ați răspuns chemării și ați venit la Sfânta Biserică, pentru a ne întâlni cu Mântuitorul Iisus Hristos, pentru a ne ruga împreună, pentru a fi în comuniune, pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru ca fiecare să ne putem duce crucea, făcând faptele cele bune, spre mântuirea sufletelor noastre. În această zi frumoasă, când soarele strălucește și natura toată ne vorbește despre Creatorul cerului și al pământului, să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și cu nădejde și iubire unii față de alții, să ne ajutăm să trăim în comuniune și învățăm această lecție a iubirii în fiecare zi din viața noastră, ca o treaptă în urcușul duhovnicesc.”, a evidențiat părintele paroh Alexandru Munteanu, la finalul Sfintei Liturghii.
Scopul întâlnirii a fost prezentarea și dezbaterea subiectelor „Sfânta Liturghie și zidirea trupului lui Hristos din parohia mea” si ”Aspecte controversate privind împărtășirea cu Sfintele Taine”, susținute de părintele paroh.
Pe marginea temei prezentate, preoţii participanţi au adus exemple concrete din viaţa parohiei lor în relaţia cu credincioșii, privind participarea acestor la Sfânta Liturghie și cum să se pregătească pentru a primi Sfânta Împărtășanie.
Înainte de încheierea discuțiilor, preoții participanți au concluzionat că: ”Liturghia aduce lumea la tronul lui Dumnezeu. Pe lângă faptul că omul duce cu sine darurile creației, omul duce deodată și îngrijorările sale pentru sănătatea celor dragi, pentru buna întocmire a văzduhului, pentru sporul casei sale. Doar accentuând grija pentru mântuire și exprimând nevoia de ajutor pentru grijile vieții pământești, omul participă la jertfa euharistică în mod integral.”
Părintele paroh Alexandru Munteanu a invitat pe cei prezenți să-și exprime un punct de vedere pe marginea subiectelor. Drept urmare, majoritatea preoților au adresat cuvinte de felicitare pentru modul de expunere a ideilor și mulțumiri pentru informațiile primite.
„Pentru noi cercul pastoral înseamnă în primul rând o întâlnire, o revedere cu colegii, cu cei din jurul și sau din cercul din care facem parte. Și, totodată, este o bucurie să slujim împreună și să mai aflăm câte ceva nou de la unul, de la altul, din experiența unuia sau altuia. Și asta este, de fapt, frumusețea acestui cerc și totodată, ne bucurăm că suntem împreună.”, a menționat părintele Nicolae Ciuntu.
Brîndușa Dediu