Pentru cei din urbea nemțeană domnul Luigi Bodo nu mai are nevoie de prezentare. Dar pentru cei care încă nu-l cunosc, putem spune simplu – Personalitate marcantă a județului Neamț, dar care nu și-a pierdut smerenia.
Domnul Luigi Bodo este Directorul Tehnic-Comercial al primei societăți mixte, Rifil S.A., cu partener occidental din România şi din întregul bloc comunist Est-European lua fiinţă în 1973, pe 24 aprilie. Constituirea societăţii mixte româno-italiene RIFIL, persoană juridică română cu sediul în Săvineşti, judeţul Neamţ a fost aprobată – împreună cu contractul de societate şi statutul societăţii – prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România cu nr. 252. Certificatul de înregistrare la Ministerul Finanţelor, din 14 mai acelaşi an, are nr.1 pe ţară. Obiectul iniţial de activitate, consemnat în decret, era producerea şi comercializarea firelor acrilice vopsite şi nevopsite.
RIFIL a avut o ascensiune pe tot parcursul existenței, ajungând – graţie strategiei şi politicii de investiţii – un jucător de top în sectorul filaturii. Grupul cuprinde în prezent activităţi industriale de referinţă la Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Botoşani şi Buzău.
Cei 550 de salariați de pe platforma Săvinești sunt astăzi doar o parte a familiei RIFIL. Punctele de lucru de la Câmpulung Moldovenesc și Dorohoi au câte 90 fiecare, la NOVAFIL Gura Humorului sunt 120, iar la ROLANA TEX Botoșani încă 350. Fără ezitare se pot adăuga cei ca 400 de la filatura din Buzău, unde RIFIL e asociată cu 40%. Portofoliul de produse cuprinde de la cunoscutele fire acrilice, la cele 100% lână si in amestec, până la fire șenil pentru tapițerii în industria auto și a mobilei.
Numele fundamentale pentru dezvoltarea grupului în epoca modernă sunt Ion Strătilă (director general, în prezent președinte al Consiliului de Administrație) şi Luigi Bodo (director tehnic-comercial). Ştafeta direcţiunii generale a fost preluată din 17 decembrie 2011 de Valerica Leonte.
Menționam în primele rânduri de smerenia domnului Bodo, primind vizita domniei sale și a doamnei Valerica Leonte la Centrul social – educativ „Popasul Iubirii Milostive”, am sesizat atitudinea de simpli musafiri și am regăsit în ei omenia. Au mers și la biserica păstorită de părintele Petru Munteanu, unde au primit binecuvântare și atingerea în semnul sfintei cruci, cu mir. Gazdă deosebită, părintele Munteanu le-a oferit oaspeților câte o traistă tradițională, ca semn de recunoștință.
Musafirii au vizitat centrul, au rămas impresionați de activitățile desfășurate în cadrul acestuia, de la atelierul de croitorie, până la atelierul de patiserie și ne-am despărțit cu promisiunea că vor mai veni în vizită.
Brîndușa Dediu