Șofranul – condimentul minune

Șofranul este considerat cel mai scump condiment din lume și este obținut din stigmatele delicatei flori Crocus sativus, care este înrudită cu crinul, fiecare floare prezintă câte 3 stigmate. Acestea trebuie culese cu mâna și apoi uscate. Există mai multe tipuri de șofran, ce diferă în ceea ce privește calitatea.

Șofranul datează din Egiptul antic și a fost extrem de prețuit în epoca greacă clasică pentru colorarea și proprietățile sale aromatice. Studiile arată că arabii au fost cei care au introdus cultivarea șofranului în Spania prin secolul al X-lea, iar 90% din producția mondială de șofran provine din Iran.

În timpul Renașterii, Veneția a fost considerată cel mai important centru comercial pentru negoțul cu șofran. Prețurile ridicate au însemnat falsificarea șofranului imediat ce a intrat pe piață și se spune că Henry al VIII-lea, care prețuia aroma de șofran, a condamnat la moarte falsificatorii. Florile șofranului sunt de culoare albastru-violet, au forma unui crin, conțin stigme portocalii (parte a pistilului) și ramuri de culoare roșie. Șofranul este o plantă perenă bulboasă, care crește 15-20 cm înălțime, iar stigmele mature (acele firicele roșii) sunt colectate manual în timpul unui scurt sezon de înflorire, în timpul toamnei.

Șofranul este cel mai scump condiment din cauza dificultății de recoltare a acestuia. Fermierii trebuie să recolteze manual firele delicate din fiecare floare de șofran. Apoi, firele trebuie distilate pentru a scoate aroma șofranului. Deoarece obținerea lui presupune multă muncă și răbdare, de exemplu, aproape 225.000 stigmate sunt necesare pentru a obține 450 g de șofran, valoarea acestui condiment este mai mare decat cea a aurului.

Uleiul esențial derivat din șofran reprezintă un amestec complex de peste 30 de componente, în principal terpenele și derivații acestora. Șofranul conține o varietate impresionată de compuși care acționează ca antioxidanți.

Antioxidanții sunt molecule care protejează celulele de radicalii liberi și de stresul oxidativ. Antioxidanții din șofran sunt crocinul, crocetinul, safranalul și kaempferolul.

Crocinul și crocetinul sunt pigmenți carotenoizi, ei oferind culoarea roșie a șofranului. Ambii compuși pot avea proprietăți antidepresive, protejează celulele creierului împotriva afectării progresive, ameliorează inflamațiile, reduc pofta de mâncare și sprijină pierderea în greutate. Safranalul îi conferă șofranului gustul și aroma distinctă.

Potrivit cercetărilor, poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, a memoriei și a capacității de învățare, precum celulele creierului împotriva stresului oxidativ.

În cele din urmă, kaempferolul se regăsește în petalele florilor de șofran, iar acest compus aduce beneficii pentru sănătate, cum ar fi combaterea inflamației, proprietăți anti-cancer și activitate antidepresivă.

Șofranul este bogat în antioxidanți și poate avea multe beneficii pentru sănătate, folosit sub diferite forme.

Condiment – în doze mici, șofranul are un gust și o aromă subtilă și poate fi adăugat cu lejeritate în mâncărurile savuroase, cum ar fi paella sau preparatele din orez.

Ceai de șofran – se infuzează firișoarele de șofran în apă fierbinte pentru a se obține o aromă profundă și bogată. Ceaiul de șofran funcționează ca un epurator natural de toxine, tratează ulcere gastrice și răni, psoriazisul, tulburările intestinale, împiedică acumularea de gaze în stomac și intestine, prevenind astfel gastrita.

Tinctura de șofran – Șofranul poate fi achiziționat sub formă de fire/stigme, pulbere sau ulei de șofran. Uleiul esențial derivat din șofran reprezintă un amestec complex de peste 30 de componente.

Șofranul aduce remedii miraculoase pentru sănătatea corpului uman și înainte de utilizarea oricărui supliment trebuie consultată părerea medicului.

Previne bolile – șofranul conține compușii crocin și crocetin care promovează învățarea, memoria și cele două substanțe sunt benefice împotriva febrei, gripei și răcelii.

Aceasta protejează sistemul nervos central de stresul oxidativ ținând Alzheimerul și Parkinsonul la distanță.

Este antidepresiv – șofranul conține 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sanguin către creier și produce serotonina, care îmbunătățește starea de spirit, reduce depresia și anxietatea.

Ajută digestia – șofranul îmbunătățește circulația sângelui în sistemul digestiv, membranelor stomacului și colonului, calmând aciditatea și colicele gastro-intestinale.

Este considerat, de asemenea, un purificator al sțngelui și anticonvulsiv. Ajută în timpul sarcinii – șofranul îmbunătățește fluxul de sânge pelvian, suprimă crampele, gazele, balonarea și controlează tulburările de dispoziție, anxietate, depresie și prin eliberarea hormonului serotonină, în timpul diferitelor etape ale sarcinii.

Ceaiul de șofran suprimă greața și senzația de rău dimineața. Reduce apetitul – persoanele care au consumat suplimente din extract de șofran au avut mai puțină poftă de mâncare, și-au redus indicele de masă corporală, circumferința taliei și a masei totală de grăsime. Anticancerigen – crocinul și safranalul din șofran inhibă creșterea tumorii cancerigene din organism prin proprietățile lor anticancerigene. Carotenoidele din șofran posedă proprietăți chimico-preventive acționând împotriva cancerului de colon, ficat și cancer ovarian.

Tratează insomnia – șofranul este un sedativ ușor, folosit pentru tratarea insomniei și depresiei.

Ajută împotriva artritei – șofranul are proprietăți antiinflamatorii, care produc o diminuare a durerilor articulare, reduc oboseala și inflamația musculară, reduc eroziunea osoasă ajutând țesuturile să elimine acidul lactic care se acumulează după efort fizic intens.

Îmbunătățește vederea – șofranul conține carotenoizi care diminuează efectele îmbătrânirii, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta, este un scut împotriva radiațiilor solare nocive și reglează acidul gras al membranei celulare a ochilor.

Menține sănătatea inimii – potasiul ajută la menținerea tensiunii arteriale și ține la distanță bolile de inimă. Antioxidanții din șofran ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor.

Crocetina ajută la reducerea lipoproteinelor din fluxul sanguin, ajută la oxigenarea și circulația sângelui și elimină plăcile arteriale de pe artere, prevenind ateroscleroza.

Luptă împotriva anemiei – prezența fierului în șofran este importantă în formarea hemoglobinei și este un co-factor în producerea de globule roșii.

Întărește gingiile – masarea gingiilor cu șofran ajută la întărirea lor, reduce durerea și inflamațiile precum și umflăturile de pe limbă.

Combate căderea părului – un amestec din șofran, lemn dulce și lapte, aplicat pe porțiunile fără păr, combate alopecia și stimulează creșterea părului.

Tratează acneea și petele – conținutul antifungic și antibacterian din șofran îl face eficient în tratarea acneei, petelor și punctelor negre, împrospătează pielea obosită, estompează cearcănele de sub ochi, exfoliază pielea, stimulează circulația sângelui și previne formarea ridurilor. Îmbunătățește respirația – șofranul este utilizat în tratamentul astmului, tusei, tusei convulsive (măgărească) precum și ca expectorant.

Șofranul ajută la curățarea căilor respiratorii înguste și reduce inflamația plămânilor, prevenirea și reducerea unui atac de astm sever.

Este afrodisiac – șofranul stimulează vitalitatea masculină, intervine în vindecarea impotenței, disfuncțiilor erectile, intervine în menținerea unei vieți sexuale sănătoase.

Calmează crampele menstruale – șofranul reduce intensitatea durerilor și durata acestora, scade nivelul de cortizol și stres și crește nivelul de estrogeni, la femeile care suferă de sindromul premenstrual.

În general, șofranul poate fi consumat în siguranță, având efecte secundare puține sau deloc.

În cantități standard de gătit, șofranul nu pare să producă efecte adverse la om.

Ca supliment alimentar, oamenii pot lua în siguranță până la 1,5 grame de șofran pe zi, iar 30 mg de șofran pe zi s-au dovedit a fi suficiente pentru a profita de beneficiile sale pentru sănătate.

Pe de altă parte, în doze mai mari de 5 grame, această plantă poate avea reacții toxice de tipul uscăciunii gurii, anxietate, amețeli, somnolență, greață și dureri de cap.

Dozele de peste 10-20 de grame pot fi otrăvitoare pentru organism.

Sănătate maximă!
Iulia Romedea

go top