„Sfântul Ioan Botezătorul modelul nostru de curaj”

Sfântul Ioan Botezătorul modelul nostru de curaj – Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.

„Sfântul Ioan Botezătorul se numește și Proroc și pentru că el este și învățător. Sfântul îi învață pe oameni pocăința, să își schimbe viața, modul de a gândi și de a fi. El cerea oamenilor să se pocăiască, să facă roade vrednice de pocăință. Sfântul Ioan Botezătorul responsabilizează pe oameni, predica lui având un caracter social, duhovnicesc.” Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În fiecare an, pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși români îl cinstesc pe slăvitul Prooroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.

Credincioșii din Parohia „Sfinții Voievozi” Săvinești, județul Neamț, au participat la slujba Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, oficiată de preotul paroh Petru Munteanu însoțit de ierodiaconul Calinic Savin, de la Arhiepiscopia Constanței.

Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul – Un om plin de virtuți

După citirea pericopei Evanghelice de către ierodiaconul Calinic, a urmat cuvântul de învățătură ținut de tânărul Flavius Ștefan Popa.

Astăzi Biserica Ortodoxă a rânduit să celebreze, să-l prăznuiască, să-l pomene pe Sfântul Prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Observaţi dumneavoastră, Sfântul Ioan are trei calităţi sau cel puţin trei denumiri. Este Prooroc, de Înaintemergător şi de Botezător. An de an, imediat după Bobotează sau după Botezul Domnului, Biserica, nu întâmplător, ci cu o rânduială, cu o anumită ordine îl celebrează pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Cine este acest om plin de virtuţi? Un om vertical, un om care uşor-uşor a venit în mijlocul lumii, aşa cum şi eu vin în faţa dumneavoastră, Îl predica pe Dumnezeu şi pregătea poporul pentru venirea lui Hristos, venirea lui Mesia. (…) Sfântul Ioan este modelul nostru de jertfă, de sacrificiu, este modelul nostru de curaj. A fost un om foarte viteaz, nu s-a plâns. A mers cu pieptul în față atunci când a fost executat. A fost un om plin de curaj, a fost un om plin de valoare.

Ioan Botezătorul – simbol al adevărului, al lucrării neîntrerupte şi al smereniei

Sfântul Ioan Botezătorul a fost cel care propovăduia venirea Mântuitorului. El L-a botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos în râul Iordan. Fără a se teme de autorităţile vremii aceleia, Sfântul Ioan a spus mereu adevărul. În cele din urmă a fost întemniţat, apoi tăindu-i-se capul. Este unul dintre cei mai importanţi sfinţi din cultul creştin, simbol al adevărului, al lucrării neîntrerupte şi al smereniei. Sfântul trăia modest, sărac pe dinafară, dar atât de bogat în inima sa.

Sfântul Ioan Botezătorul

La finalul slujbei preotul paroh Petru Munteanu a adresat un cuvânt de învăţătură tuturor celor prezenţi la Sfânta Liturghie.

Iubiţi credincioşi şi credincioase, mulţumim Bunului Dumnezeu care ne-a ajutat să ajungem astăzi la sărbătoarea Sfântului Prooroc, Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan. Este o sărbătoare deosebit de importantă pentru noi şi pentru neamul nostru românesc. Aşa cum frumos a spus tânărul teolog Ştefan Flavius, Sfântul Ioan Botezătorul pregăteşte calea Domnului şi numele său de Ioan îl defineşte.

Ce înseamnă Ioan? Ioan în limba ebraică este un cuvânt compus din două cuvinte: Iahve şi Hanan. Iahve înseamnă Dumnezeu, Sfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Hanan în ebraică înseamnă milostivire, adică Dumnezeu are milostivire, ne miluieşte. Cel ce poartă acest frumos nume se află sub o pecete deosebit de frumoasă a Sfântului Ioan Botezătorul, a proorocilor Vechiului Testament şi prin cuvântul său se defineşte. Ne întrebăm câteodată de ce ne înconjoară  un Vasile, un Dumitru, un Ioan. Dar ei se definesc prin numelor lor, numele ne defineşte şi ne cheamă ca o vocaţie să urmăm ceea ce am primit prin pecetea botezului.

Numele Ioan – Cei ce poartă acest frumos nume sunt chemați să îl vestească pe Dumnezeu

Astăzi cei ce poartă acest frumos nume de Ioan, înţeleg că ei sunt chemaţi să vestească pe Dumnezeu şi să-L prezinte pe Dumnezeu ca fiind o iubire milostivă. Singura definiţie a lui Dumnezeu s-a dat astăzi în Sfânta Evanghelie, prin Sfântul Prooroc, Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan. El Îl defineşte pe Hristos şi zice «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel care ridică păcatul lumii». Îl defineşte Sfântul Ioan pe Hristos ca fiind Cel care prin iubirea Lui iertătoare ridică natura umană din păcat şi din moarte, la comuniune cu Dumnezeu. Singura definiţie valabilă este prin cuvântul acestui mare Prooroc, Înaintemergător şi Botezător Sfântul Ioan. 

Totodată părintele a dorit să îi felicite pe cei ce poartă numele Sfântului Ioan.

Ce să dorim mai mult celor ce poartă acest frumos nume, de Ion și  de Ioana? Să trăiască chemarea numelui lor, să înțeleagă că ei sunt chemați pe pământ să pregătească pe Hristos, dăruind bucurie celorlalți. (…) Ne rugăm ca Milostivul Dumnezeu celor ce poartă aceste frumoase nume, Iahve Hanan, Iohan, Ioan și Ioana, să le dăruiască sănătate, întru toate bună sporire, mulți, fericiți și binecuvântați ani. Mulți ani trăiască!

Sfântul Ioan Botezătorul

Milioane de oameni poartă numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este purtat de 1.951.971 de cetăţeni români – 1.420.774 de bărbaţi şi 531.197 de femei. Din totalul româncelor, 371.486 se numesc Ioana, 141.000 – Ionela, 11.290 – Nela, iar 6.726 – Ionelia. Cei mai mulţi bărbaţi sărbătoriţi tot cu această ocazie, respectiv 514.865, poartă numele Ioan, alţi 411.149 se numesc Ion, iar peste 320.000, Ionuţ. Acestora li se adaugă aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 care poartă numele Nelu sau Ionică.

Corina Băhneanu

Citiți și „Astăzi se sfințesc apele de pretutindeni”.

About Bahneanu Corina

Check Also

„Viața noastră se armonizează în trăirea duhovnicească adâncă și aleasă. Descoperim viața ca dar de la Dumnezeu”

„Lumina Botezului Domnului este lumina vieții noastre și lumina întregului univers. În Botezul Domnului Iisus …