Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, primul sărbătorit în Anul Nou calendaristic

Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei și slujba de Te Deum, ca mulțumire și recunoștință pentru anul ce s-a încheiat. La început de an –  bilanțul realizărilor duhovnicești.

Biserica are un An Nou Bisericesc care începe la 1 septembrie. Anul Nou civil începe la 1 ianuarie. Acum, la început de an, ne gândim ce am realizat în anul care a trecut şi ne propunem noi realizări în anul în care am intrat. E bine ca noi mai întâi să facem bilanţul realizărilor duhovniceşti şi mai puţin a celor materiale. Pentru că în faţa lui Dumnezeu nu contează cât am adunat în jurul nostru, ci cât de multe bogăţii spirituale am adunat în sufletul nostru.

În aceste zile ne gândim dacă am fost în anul 2016 mai evlavioşi, milostivi, buni decât în 2015. Îl rugăm pe Dumnezeu, aşa cum am făcut şi la miezul nopţii, să ne ajute să devenim mai apropiaţi de El şi de semenii noştri în Anul Nou în care am intrat, spre slava Preasfintei Treimi şi spre a noastră mântuire.”  (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare

În prima zi a Anului Nou, 1 ianuarie, 2017,  la Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești, a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei și slujba de Te Deum, ca mulțumire și recunoștință pentru anul ce s-a încheiat. Slujbă a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, împreună cu părintele Ioan Mihai Măriuța și ierodiaconul Calinic Savin.

Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare

Credincioșii au fost prezenți la sfânta biserică, dornici să asiste la prima slujbă din anul calendaristic, cea dedicată Sfântului Vasile. Sfântul Vasile provenea dintr-o familie creștină binecunoscută, tatăl său Sfântul Vasile cel Bătrân a fost un renumit învățător în Pont. Sora sa Macrina și fratele său Grigore din Nyssa au devenit de asemenea sfinți. O mare atenție a acordat Sfântul Vasile păturii sărace și a celor oprimați. A fondat spitale pentru bolnavi şi victime ale bolilor contagioase, cămine pentru săraci şi aziluri pentru călători şi străini.

El căuta o aplicare practică a adevărurilor de credinţă, traducându-le personal în opere de caritate pentru cei nevoiaşi şi suferinzi. De fapt, această mare dragoste a sa faţă de oameni s-a concretizat, mai ales, în importantul aşezământ filantropic pe care credincioşii l-au numit Vasiliada, după numele Sfântului Vasile. Așezământ cuprindea de fapt instituţii de asistenţă socială: azil, ospătărie, spital, şcoli tehnice.

Sfântul Vasile

Omul recunoscător este omul fericit

Pericopa Evanghelică a fost rostită de părintele Ioan Mihai Măriuța, după care a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți.

Ziua aceasta este ziua de început, fruntea unui nou an. Un an este foarte mare, iar noi nu știm să măsurăm timpul după plinătatea lui. Îl măsurăm linear, înșirat, mecanic zi de zi. (…) Noi trebuie să consumăm și să asimilăm mustul mistic al timpului și al spațiului, care nu sunt impersonale și mecanice, ci sunt darurile lui Dumnezeu date nouă.

În cuvântul de învățătură, părintele Munteanu a menționat…

Când omul înalță rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu devine mai fericit, pentru că omul recunoscător este omul fericit. (…) Recunoștința este descoperită, de către sfinții părinți, ca un câmp pe care cresc toate virtuțile creștine. Adică nu există virtute care să nu crească pe câmpul recunoștinței și să se adape din ea, să se hrănească din ea; virtutea rugăciunii, virtutea postului, virtutea iubirii, virtutea milosteniei.  Virtuțile cele multe care împodobesc sufletul creștinului au rădăcini adânci, înfipte în virtutea recunoștinței. (…)

Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze casa și viața noastră. Să ne dăruiască în anul acesta sănătate, bucurii, împliniri și binecuvântări cerești, toate pe ogorul recunoștinței, recunoștință pe care o mărturisim față de Dumnezeu, dar și față de cei de lângă noi.

După citirea rugăciunilor Sfântului Vasile, care „ne luminează mintea noastră ca să înțelegem că lupta noastră nu este împotriva materiei, ci împotriva duhurilor cele necurate care se sălășluiesc în fii neascultării”, părintele paroh a dorit să îi sorcovească pe enoriașii prezenți la sfânta biserică în prima zi a Anului Nou:

Primiți cu sorcova ?

Sorcova de sorcovit

Fă-l pe omul necăjit

Într-o clipă fericit.

Pe fricos

Fă-l curajos.

Pe bolnav

Fă-l sănătos.

Pe cel mic

Fă-l voinic !

Pe supus

Ridica-l sus !

Fă-l tu darnic pe zgârcit.

Pe părinți

Să-i faci cuminți,

Pe bunici, de poți și știi

Fă-i măcar un ceas copii,

Iar pe noi, copiii mici

Să ne faci un ceas bunici.

Sorcovă de-a-ndoasele

Alungă ponoasele

De prin toate casele !

La mulți ani !

C-am isprăvit

Sorcova de sorcovit.”

 Sfântul Vasile

Două dintre cele 28 de troițe săvineștene, două au hramul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare

În parohia săvineșteană sunt ridicate 28 de troițe, două dintre ele având hramul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele Petru Munteanu, însoțit de ierodiaconul Calinic Savin, de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli  Petru şi Pavel” din Constanţa şi părintele Ioan Mihai Măriuța din cadrul parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” din localitatea Bor, Valea Timocului din Serbia, avându-i alături pe enoriașii parohiei, au oficiat slujba de hram la troițele ctitorite de familiile Vasile şi Tinca Plăcintă, de care, în prezent, se îngrijește familia domnului Marius Nicolae Pristavu și la cea ridicată de familia Roman Săvel.

La una dintre troițe, în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, părintele Munteanu a precizat…

Troița nu este o proprietate personală, ci ea odată ridicată devine un bun al bisericii, al credincioșilor ei. Când credinciosul îngrijește o troiță, îl face pe Sfântul din troiță dator și pe Dumnezeu. Și rămâne Sfântul vreodată dator?! Noi îngrijind troița, ne îmbrățișează Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Și merge cu noi acasă, dacă noi îl vedem cum ne îmbrățișează, dacă ne uităm în ochii lui când sărutăm sfânta icoană și simțim inima lui cum bate.”

Sfântul Vasile

La mulți ani! Mii de credincioși cu numele Sfântului Vasile

Numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creștină. El provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatură cu basileos, „rege”, „împărat”. Latinii l-au redat prin Basilius. La noi astăzi e curentă forma Vasile, cu prescurtarea populară Sile.

Din totalul celor 587.327 de români sărbătoriţi de Sfântul Vasile, 500.146 sunt bărbaţi, iar 87.181, femei. Din cele mai multe românce care îşi sărbătoresc onomastica în prima zi a anului, peste 83.000, poartă numele Vasilica, alte 1.800, pe cel de Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar 528, Vasila. Dintre bărbaţi, 478.715 se numesc Vasile, circa 20.000, Vasilică, iar alţi peste 1.100 au numele Silică, Sile, Vasi sau Sică.

Corina Băhneanu

Citiți și Rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu, la trecerea dintre ani.

About Bahneanu Corina

Check Also

„Există multă dragoste, multă credință pe plaiurile noastre românești”

Joi, 18 august 2022, părintele Petru Munteanu a avut parte de o surpriză, a primit …