Areta Tofan: „Ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place!”

Intrăm în curtea familiei Tofan Vasile și Areta, una dintre cele mai de seamă familii ale satului săvineștean și, deopotrivă, unul dintre cele mai longevive cupluri din comuna noastră, cu 63 de ani de căsnicie. O familie de oameni vrednici, oameni ai comunității și mai ales ai bisericii, care nu au trăit altfel viața decât prin prisma fericirii proprii. 

areta tofan

Doamna, casnică , având valoarea familiei  cea mai de preț comoară, și domnul, contabil în cadrul armatei inițial, iar mai apoi economist în industrie, au împreună doi copii (Mihaela-Elena și Constantin).  Am găsit-o pe doamna Areta Tofan cu lacrimi în ochi de mult dor și cu un mare of, deoarece copiii nu le sunt foarte aproape la  bătrânețe, fiind plecați prin locuri și țări îndepărtate ca să le fie mai bine.

După ce își trage un pic sufletul îndurerat după fiica sa care tocmai fusese trei săptămâni acasă, doamna Areta  ne povestește, la cele 80 de veri petrecute, cum se vede satul, lumea și viața însăși după un asemenea parcurs.

Cum este să ai parte,  timp de 63 de ani, de un tovarăș de viață nedespărțit în toate?

Păi cum să fie decât frumos?!  E extraordinar să poți să fii prieten cu cineva atâta drum!

Dar cum e dragostea după 63 de ani?

Acum că e cu necaz, cu boală  (n.r.: soțul doamnei se mobilizează foarte greu la cei 91 de ani!)  e greu… dar noi o viață întreagă ne-am plimbat și ne-am bucurat. Nu a existat revelion sau alte evenimente mari la care să nu fim prezenți. Și mergeam peste tot împreună. Nu prea băgam pe nimeni în curtea noastră, dar ne duceam noi peste tot. Bine, la început  nici nu erau prea multe familii în Săvinești, era aproape gol, așa că nu prea aveam cu ce vecini să facem prietenii.

Când satul a început să fie populat a fost foarte frumos. Eu, personal, mă înțeleg minunat cu toți vecinii… toți mă iubesc. Când merg spre biserică mă opresc  să vorbesc cu toată lumea. Tata a fost dascăl profesionist, cu școală, și amândoi părinții mei erau niște oameni la fel de iubiți de cei din jur. Însă acum ceva ani amândoi m-au părăsit!—Nu v-au părăsit… căci sufletele lor sunt sunt acolo undeva în continuare….

-Nu mai știu…

-Cu siguranță vă veghează. De când s-au dus nu i-ați mai  visat  niciodată?

-Ba da. Cu părinții mei, când trăiau, n-a fost săptămână să nu vorbim. Iar după ce s-au dus         i-am visat de multe ori. Îi văd tot timpul fără vorbe. Îi visez  stând sau făcând  activități în casa lor, dar știu și simt că sunt bine. O anumită perioadă nu-i mai visez, însă întotdeuna când se apropie pomenirile lor, îi văd. Uneori îmi spun să le dau de pomană și ce anume, alte ori îmi zâmbesc pur și simplu. Dar astea sunt doar vise… Că altfel, nu s-a întors nimeni de acolo să ne spună cum este și să ne spună ce să facem, sau asta să o facem și aia nu!

De ce spuneți asta? Avem nevoie să ni se dea repere? Credeți că lumea nu știe care sunt granițele?  Oamenii nu au conștiința păcatului și a ceea ce e bine de făcut și ce nu?

-Fiecare înțelege păcatul cum e înzestrat de la Dumnezeu. Fiecare pricepe ce e păcatul și cum să trăiască în felul lui propriu. Unii te iau și te iscodesc:  “te-am văzut cu nu știu cine”; „ l-am văzut pe cutare încolo sau încoace!”  și spun că ăsta nu e un păcat. Dar e! Pentru că nu-i bine să judeci…. să bârfești. Eu nu pun problema așa. Eu nu mă uit la ce face unul sau altul atâta timp cât nu mă deranjează pe mine, familia mea sau nu face nu știu ce mare răutăți. În rest, omul se îngrijește de el cum îi place lui. Că se îmbracă într-un fel sau altul, că se împopoțonează… e treaba  lui. Mie mi-a plăcut așa: și-o țigancă dacă vine la noi să o tratez ca pe un om de rând, să-i vorbesc frumos, să-i zâmbesc.Și pe cele de la Roznov, care vin la biserică cu fel de fel de zorzoane, eu le admir. Ăsta-i sufletul meu. Ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place!  Că au alt port sau alte obiceiuri, nu contează. Toată lumea are ceva frumos!

Pe 21 august Areta Tofan împlinește frumoasa vârstă de 80 de ani, prilej cu care redacția ”Hai cu noi” îi urează un călduros ”La mulți ani!”

Petronela Baghiu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top