Ce trebuie să știți atunci când vă hotărâți să mergeți în pelerinaj în Israel Țara Sfântă sau „Țara iubirii fără sfârșit”
Ce haine trebuie să aveți în bagaj?
Când vă faceți bagajele pentru a călători în Israel, nu uitați să luați în considerare clima țării. Vremea variază de la cald și uscat în timpul verii (aprilie-octombrie) la rece-ploioasă în timpul iernii (noiembrie-martie). Veți avea nevoie de haine modeste și un acoperământ pentru cap, atunci când vizitați locurile sfinte – unde nu este permisă intrarea cu pantaloni scurți și rochii fără mâneci!
Limba
Cele două limbi oficiale ale Israelului sunt ebraică și arabă, dar este greu să găsești un israelian care nu este (cel puțin) bilingv. Aproape toate indicatoarele rutiere, magazinele, meniurile din restaurante, ghidurile și alte materiale sunt în limba engleză. Însă, să nu fiți surprinși, în bazare și alte zone de interes pe care le veți vizita, majoritatea vorbesc și română.
Moneda israeliană este shekel. Banii se pot schimba la orice bancă în Israel și la birourile de schimb valutar autorizate din toate orașele principale. Dacă nu reușiți să schimbați în shekel nu vă faceți griji, puteți face cumpărături și în lei, euro sau dolari.
Zile lucrătoare
În Israel, zilele lucratoare sunt de duminică până joi, iar weekend înseamnă vineri și sâmbătă. Cele mai multe magazine și birouri care sunt deschise vinerea își încheie programul după amiaza devreme, înainte de începerea Sabatului evreiesc, care ține de vineri de la apusul soarelui până puțin după apusul soarelui în ziua următoare.
Turiștii care folosesc moneda străină la cumpărarea unor bunuri în valoare mai mare decât 100 USD în magazinele israeliene, listate de către Ministerul Turismului, au de obicei dreptul la reducere de 5% în magazin și la returnarea TVA la aeroportul Ben Gurion, la plecare.
În marile orașe din Israel, magazinele sunt deschise de obicei de la 9:00 la 19:00, de duminica până joi.
Unele, în special magazinele de cartier, încă se mai închid pentru siesta de după amiază, de la 13:00 (sau 14:00) până la 16:00. Dacă doriți să cumpărați suveniruri recomandat e să le luați din Betleem în drum spre Biserica Nașterii Domnului.
Restaurante
Ce trebuie să știți atunci când vă hotărâți să mergeți în pelerinaj în Israel Țara Sfântă sau „Țara iubirii fără sfârșit”
Multe restaurante din Israel sunt cusher; cu toate acestea, pentru că țara a devenit de mult un punct de atracție turistică, selectarea și solicitarea de restaurante non-cusher au crescut corespunzator. Mâncarea tradițională a Israelului este mediteraneană, și include humus (făcut din năut), tehini, falafel și lipie.
Cele mai vizitate locuri sfinte din Israel sunt:
Drumul Crucii cu cele 14 opriri din Cetatea Sfântă, se vizitează Biserica Sfintei Învieri cu Golgota, Piatra Ungerii, Sfântul Mormânt și locul unde s-a aflat Sfânta Cruce.
Drumul Crucii – Via Dolorosa sau Via Crucis – aminteşte omului măsura dragostei lui Dumnezeu faţă de el. Începe de la Mănăstirea „Ecce Homo“ şi se încheie la Mănăstirea Învierea Domnului sau a Sfântului Mormânt. Potrivit tradiţiei creştine, aceasta este calea pe care Mântuitorul a fost dus spre Răstignire, începând cu judecarea Sa în pretoriu şi terminând cu înmormântarea Sa. După tradiţia Bisericii din Ierusalim, Drumul Crucii este împărţit în 14 popasuri, fiecare dintre ele marchează un eveniment deosebit. Primele 9 opriri au loc în diferite puncte ale oraşului, pe când ultimele 5 opriri au loc în interiorul Bisericii Sfântului Mormânt. Fiecare dintre cele 14 opriri este însemnată cu o plăcuţă cu numărul ei.
Biserica Sfântului Mormânt – în interiorul Mormântului se stă doar câteva secunde, pentru că ești grăbit să faci loc și altor pelerini veniți din toate colțurile lumii, senzația pe care o ai când ieși din acel loc sfânt este specială pentru că Hristos care a biruit moartea ne-a oferit tuturor viață.
Tot în Biserica Sfântului Mormânt, ne oprim pentru a ne închina la locul Răstignirii Domnului Hristos și în fața Pietrei Ungerii. Credincioșii spun despre această piatră pe care a fost așezat Mântuitorul, după ce a fost coborât de pe Cruce, că izvorăște un mir vindecător.
Paraclisul Cununii de Spini se află în imediata apropiere a răstignirii, în centrul paraclisului este un stâlp de granit încadrat sub o sfântă masă de marmură.
Pe această coloană ruptă tradiția spune că a fost așezat Domnul în Pretoriu, când soldații romani i-au pus pe cap coroană cu spini. Credincioșii își alipesc urechea de sfânta masă care încadrează stâlpul de granit și pot auzi sunetul suferințelor. Mulți creștini aud, aici, loviturile biciului precum și bătăile ciocanului care au bătut cuiele în mâinile și picioarele Mântuitorului Iisus Hristos.
Biserica Învierii Domnului este cel mai sfânt loc de pe pământ. Aici s-au petrecut cele mai mari minuni ale creștinătății și ele continuă și astăzi să impresioneze bucurând nespus sufletele multor credincioși care vin la Mormântul Domnului și se întorc la casele lor cu credință.
Biserica Mormântului Maicii Domnului, unde se afla Icoana Maicii Domnului – Ierusalimita, apărătoarea Ierusalimului.
Zidul Plângerii este cel mai venerat loc de tradiția evreiască.
Biserica Nativității din Betleem unde se află grota Nașterii Domnului și Icoana Betleemița, singura icoană din lume în care Maica Domnului zâmbește semn că lumea a primit Lumină și Viață, prin Nașterea Pruncului Sfânt. Pe stâlpul din fața altarului și a locului unde a fost ieslea în care El S-a născut, este pictată Icoana Mântuitorului având ochii închiși, din orice colț privești acest Chip ai senzația că clipește odată cu tine.
Din biserică se coboară câteva trepte pentru a intra în locul unde S-a născut Mântuitorul care este marcat de o stea de argint cu 14 colțuri. Grota Laptelui unde se spune că Maica Domnului a alăptat Pruncul Sfânt, iar o picătură din laptele matern a căzut în peșteră și totul a devenit alb. Grota Laptelui este considerată un loc miraculos, încărcat de virtuți terapeutice.
Mulți credincioși vin aici pentru a se vindeca de boli incurabile, dar peștera pare să ajute cu precădere femeilor care își doresc un copil și nu au reușit să-l aibă în ciuda multor tratamente medicale. Se spune că praful alb care cade de pe pereți nu este dăunător, nu sufocă, ci este comestibil, fiind un leac pentru infertilitate. În grotă, vin să se închine nu doar femei creștine ci și musulmane, rugându-se toate să aibă lapte pentru a-și hrăni copiii.
Mănăstirea Hozeva
Mănăstirea Hozeva din deșertul Iudeii, care adăpostește Moaștele Sfântului Ioan Iacob Românul, o mănăstire foarte frumoasă înconjurată de un decor fantastic în mijlocul deșertului cu călugări primitori unde veți fi serviți cu ceai sau cafea și biscuiți.
La coborârea din autocar veți întâlni numeroși comercianți beduini care vă propun să vă transporte până la mănăstire cu măgărușul, însă acest drum poate fi parcurs pe jos.
Râul Iordan
Mănăstirea Sfântul Proroc Ilie
Mănăstirea Sfântul Sava din pustiul Iudeii unde de jur împrejur vezi numai piatră, nisip și grote săpate în stâncă. Aici viețuiesc câțiva călugări cu reguli foarte aspre, în acest loc pot pătrunde numai bărbații iar pentru femeile care se opresc la poarta mănăstirii un călugar aduce părticele din moaștele Sfântului Sava pentru a se închina. Femeile care doresc să rămână însărcinate și nu au reușit, primesc o frunză de finic, din copacul sădit chiar de Sfântul Sava, se spune că, prin post și rugăciuni către sfânt și Maica Domnului, cuplurile sunt binecuvântate cu bucuria nașterii unui copil în familia lor.
Vizitând locurile sfinte din Ierusalim, veți trăi momente emoționante, lăsându-vă în suflet o bucurie și fericire unică, ce vă cheamă de fiecare dată în Țara iubirii fără sfârșit.
Vasilica Dimitriu Sîrghie –
Colegiul Național „M. Sadoveanu”- Pașcani