Ceapa este un remediu natural pentru multe probleme de sănătate – iată 12 întrebuinţări mai puţin ştiute

Cu toţii ştim că ceapa este foarte bună atât ca ingredient în salată, cât şi prăjită, însă există o mulţime de persoane care sunt de acord că această legumă ajuta la vindecarea unor afecţiuni. Ceapa este un remediu natural foarte versatil, având proprietăţi antiseptice şi antibiotice datorită conţinutului ridicat de sulf, potasiu, fier şi vitamine. De asemenea, ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi care provoacă boli cronice, cum ar fi cancerul.


Ceapa poate stimula imunitatea, vă scapă de senzaţia de greaţă, vindecă afecţiunile respiratorii şi ajută la tratarea diabetului zaharat. Este, de asemenea, recomandată pentru problemele legate de inimă, în scăderea colesterolului şi ameliorarea artritelor.
Ceapa a fost folosită de oameni încă din antichitate pentru a trata răcelile şi gripa. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte că ceapa este un tratament bun în ameliorarea infecţiilor respiratorii, a bronşitei, a tusei şi a congestiei.
Iată câteva modalităţi sănătoase prin care puteţi utiliza ceapa pentru diverse afecţiuni:
Calmează tusea
Decojiţi şi feliaţi o ceapă, adăugaţi o lingură de zahăr brun peste fiecare felie şi apoi acoperiţi-le timp de o oră. Consumaţi acest amestec de două ori pe zi pentru a scăpa de tuse. Sulful din ceapă are proprietăţi antibacteriene, eliminând microbii care provoacă tusea. Sulful acţionează, de asemenea, ca agent de detoxifiere, eliminând cu succes toxinele acumulate de organism. Proprietăţile antiinflamatorii reduc simptomele şi inflamaţiile care apar în timpul unei răceli.
Soluţie împotriva căderii părului
Se fierbe o ceapă medie în puţină apă şi se foloseşte apoi lichidul la o clătire înainte de şamponare pentru a ajuta în lupta împotriva căderii părului şi pentru a stimula creşterea. Proprietăţile sale antimicrobiene vor elimina mătreaţa, în timp ce antioxidanţii vor opri căderea firelor de păr, ajutându-le să crească şi să fie mai puternice.
Elimină congestia toracică
Zdrobiţi o ceapă şi faceţi o pastă adăugând ulei de nucă de cocos. Ungeţi pieptul cu produsul rezultat şi acoperiţi-l cu un prosop. Ceapa funcţionează ca un antibiotic natural şi întăreşte sistemul imunitar. Vaporii rezultaţi din ceapă, de asemenea, acţionează ca un expectorant pentru a diminua mucoasa din piept, care provoacă tusea.
Calmează colicile bebeluşului
Pentru a calma colicile unui bebeluş, daţi-i o linguriţă de ceai de ceapă din oră în oră până când se linişteşte. Ceapa are proprietăţi care vor relaxa muşchii, vor fortifica stomacul şi vor regla digestia. Se fierbe o ceapă tăiată cubuleţe şi se lasă să se răcească înainte de administrare.
Reduce disconfortul înţepăturilor de insecte
Aşezaţi o bucată de ceapă sau sucul de la o ceapă proaspătă pe muşcătura de insectă pentru a calma disconfortul. Proprietăţile antiinflamatorii ale cepei vor reduce inflamaţia şi mâncărimile apărute în urma muşcăturii de insectă.
Tratează infecţiile de la nivelul urechilor
Se taie o ceapă şi se pune într-o ciorap subţire pe care îl legaţi la capăt. Puneţi ciorapul peste ureche și ţineţi-l cât mai aproape folosind o căciulă. Lăsaţi ceapa până când durerea dispare.
Vindecă tăieturile
Utilizaţi pelicula transparentă din ceapă pentru tăieturi. Acest lucru va funcţiona ca un agent antiseptic care opreşte rapid sângerarea. Proprietăţile antibiotice şi antiinflamatorii ajută la vindecarea plăgii, în timp ce proprietăţile antimicrobiene o împiedică să se infecteze.
Reduce durerea în gât
Faceţi o decocţie din pelicula transparentă a unei cepe şi puţină apă. Faceţi gargară, apoi înghiţiţi compoziţia. Dacă gustul este insuportabil, puteţi adăuga puţină lămâie şi miere. Proprietăţile antiinflamatorii ale cepei vor reduce durerea şi inflamaţia din gât.
Tratează senzaţia de greaţă şi vărsăturile
Se dă prin răzătoare o ceapă de mărime potrivită şi se stoarce într-un tifon, colectând sucul rezultat. Se prepară un ceai de mentă şi se lasa să se răcească. Beţi două linguriţe de suc de ceapă şi aşteptaţi cinci minute. Apoi beţi două linguriţe de ceai de mentă. Repetaţi tratamentul până la dispariţia simptomelor.
Curăță aerul
Aşezaţi din loc în loc în casă bucăţi de ceapă pentru a purifica aerul de microbi şi bacterii.
Tratează arsurile solare sau arsurile minore
Aplicaţi ceapă proaspătă pe arsură pentru a preveni infecţia. Compuşii sulfurici vor accelera regenerarea pielii şi vor reduce usturimile şi roşeaţa.
Scade febra
Tăiaţi o ceapă în felii subţiri. Ungeţi talpa piciorului cu ulei de nucă de cocos şi aplicaţi feliile pe picior. Înveliţi talpa piciorului cu folie de plastic şi apoi puneţi o şosetă. Ceapa va scoate toxinele, bacteriile şi boala din organism peste noapte.

Vasilica Dimitriu Sîrghie –
Colegiul Național „M. Sadoveanu”- Pașcani

go top