Dascălul nostru

vasilca constantinPe strada  Bistriței la numărul 306 se află casa familiei Vasîlca Constantin.  Curtea casei este plină de flori iar la poartă veghează troița Sfinților Constantin și Elena, care peste ani va aminti de cei care au locuit acolo.

În casă și curte se simte aerul tristeții pentru că de puțin timp fratele Costache nu mai locuiește acolo, acum are casa în cimitirul comunei, unde își duce somnul de veci.

Cine este Vasîlca Constantin? Om al satului, s-a născut în anul 1922, a copilărit și a cunoscut bucuria primelor învățături în satul natal. A fost angajat la uzina din Săvinești, iar după o muncă de peste 40 de ani s-a pensionat și s-a apropiat de Sfânta Biserică, a învățat tainele învățăturii religioase, devenind dascălul Bisericii noastre.

A întemeiat o familie alături de soția sa, Elena, au fost împreună aproape 70 de ani în care au cunoscut greutățile și bucuriile vieții până când moartea i-a despărțit. Această familie este modestă, respectată și cunoscută în comuna noastră, mai ales datorită credinței arătate în acești ani.

Fratele Costache, cum îl știe toată lumea, a fost un om modest, credincios, cu frică de Dumnezeu, care ne-a încântat cu vocea sa de-a lungul anilor și care și-a împărtășit din cunoștințele sale viitorilor preoți și cântăreți.

Că a fost credincios, stă mărturie casa plină de icoane, aduse de la locurile sfinte pe care le-a vizitat. A fost în Țara Sfîntă, închinându-se la bisericile din locul Bunei Vestiri din Nazaret, la peștera din Betleem, unde îngerii au cântat mesajul de pace al Domnului—”Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire”- la râul  Iordanului, unde Domnul s-a botezat de către Ioan, la muntele Ispitirii, la muntele Golgota, la Sfântul Mormânt și alte locuri de închinare care au slujit Domnului Iisus Hristos pentru mântuirea noastră.

Împlinind așadar, cu harul Domnului, călătoria sa pe urmele Cuvântului Întrupat pentru a sa mântuire și întărindu-se în sfânta credință, fratele Costache și-a împodobit sufletul cu credința nestrămutată, cu nădejde în mântuire și cu dragoste fierbinte către Dumnezeu.

După o viață trăită în liniște și pace a trecut la cele veșnice în anul 2014 la venerabila vârstă de 92 de ani.

Acesta a fost omul Vasîlca Constantin.

Bucără-te, călătorule, de osteneala ta!

Chele Constantin

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top