Frați de peste Prut au vizitat Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv”

Zilele acestea, preoți din Protopopiatul Cimișlia, Republica Moldova, vizitează plaiurile nemțene. Delegația a fost formată din PC Prot. Nicolae Goreanu, Parohia „Sf. Nicolae”  Cimișlia, Pr. Pavel Goreanu Biserica “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” sat Batâr, Prot. Semion Popovici. Biserica “Sf. Nicolae” sat Cenac, Prot. Constantin Bârliga. Biserica “Sf. Arh. Mihail” sat. Ciucur- Mingir, Prot. Nicolae Goreanu Biserica “Sf. Gheorghe” sat Gura Galbenă, Prot. Ion Drangoi de la Biserica “Sf. Părinți Ioachim și Ana” sat Javgur, Prot. Mihail Ciobanu. Biserica “Sf. Nicolae” sat Ialpujeni, Prot . Alexei Teacă de la Biserica “Sf. Gheorghe“ sat Suric, Prot. Dumitru Zgherea de la Biserica “Sf. Cuv. Parascheva”, Prot. Dumitru Martin. Biserica “Sf. Cuv. Parascheva” sat Bozieni, și Prot. Tudor Roman.

Galerie Foto

Ajunși pe plaiurile săvineștene, la data de 13 februarie 2023, membrii delegației de peste Prut, însoțiți de părintele protopop Bogdan Frăsilă, au poposit pentru câteva minute și la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv.

Aici, au fost întâmpinați de reprezentanții autorităților locale, de domnul primar Daniel Horciu, de doamna viceprimar Ana Chele, de doamna secretar Brândușa Dumitrache, precum și de părintele paroh Petru Munteanu, părintele Mihai Meraru și de câțiva consilieri parohiali.

Întâlnirea s-a dorit a fi un schimb de experiență, ce are ca obiectiv principal acțiunile social-umanitare destinate persoanelor vârsnice.

„Și noi avem lucruri de învățat de la cei de peste Prut, de altfel, noi simțim că doar Prutul ne desparte. Cum spunea poetul Nichita Stănescu <<Limba română este patria noastră>> . Ne-am întâlnit cu frații și am simțit, și simțim lucrul acesta de fiecare dată. Am observat că implicare lor este foarte mare. Acolo, nu este comunitate parohială fără cantină socială. Acordă o mare atenție copiilor, au coruri frumoase, se știe că există o virtuozitate în ceea ce privește cântul religios și nu numai! Cred că noi, de aici, am putea să îi sprijinim, dar totodată, și noi primim sprijin sufletesc și multă inspirație când vedem modul în care ei reușesc să facă față provocărilor vieții. Cred că sunt mai încercați decât noi și e nevoie de solidaritate din partea noastră”, a menționat preot Bogdan Frăsilă, protopop al Protopopiatului Roznov.

Domnul primar Daniel Horciu a prezentat invitaților de peste Prut parteneriatul încheiat între Primăria Săvinești și Parohia „Sf. Voievozi”, reprezentată de părintele paroh Petru Munteanu, acord care a redat comunității săvineștene Școala Veche. Interesant cum această clădire rezită timpului, cum își primește foștii învățăcei, de acum 65-70 de ani, sub o altă formă, cu alte activități destinate vârstnicilor.

Este un proiect frumos, destul de greu de finalizat în ceea ce privește lucrările de reabilitare și reamenajare, pentru că în anul 2018, când a fost depus aceste proiect, costurile erau mai mici, dar între timp, prețurile au crescut foarte mult. Dar am reușit să finalizăm această lucrare. Mai avem câte ceva de făcut, în primăvară vom amenaja și un mic părculeț, cu bănci, cu toate ce țin de un parc. Important este că lumea vine, se organizează tot felul de activități. Am avut un grup care ne-a colindat la primărie de sărbători. Le-am promis că le vom lua costume populare, nu am crezut că se va ajunge la sume atât de mari. Dar, am promis, trebuie să o facem!”, a exprimat domnul primar Daniel Horciu.

Preoții din Republica Moldova, raionul Cimișlia, au rămas impresionați de parteneriatul dintre Primăria comunei Săvinești și Parohia ”Sfinții Voievozi”, prin care clădirea vechii școli din localitate a fost modernizată, iar astăzi găzduiește centrul de zi.

Avem binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan și a Preasfințitului Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud de a ne înfrăți cu Protopopiatul Roznov, fiind o binecuvântare de la Dumnezeu. Noi știm că în 1918 a fost înfăptuită Unirea, România Mare, iar acum, încercăm pe altă cale să reunim țara spirituală, și prin biserica creștin – ortodoxă. Ceea ce am văzut până în prezent, am rămas plăcut surprins de activitatea care se desfășoară în Protopopiatul Roznov. Am văzut preoți sârguincioși, preoți care îmbină rugăciunea cu munca, activitatea pastorală – misionară cu activitatea filantropică pentru oamenii care ajung la pensie”,  a spus Nicolae Goreanu, protopop de Cimișlia, Episcopia Basarabiei de Sud.

Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul Milostiv” este un proiect pilot pentru județul Neamț. El poate deveni exemplu de bune practici, astfel, ca tot mai multe primării să încheie cu parohii sau alte organizații parteneriate pentru susținerea vârstnicilor. Unul dintre rolurile importante pe care-l are un astfel de centru este cel de combatere a instituționalizării persoanelor aflate la vârste înaintate.

”Mulțumesc domnului primar și Consiliului Local, iată că școala veche a prins viață, cea mai veche și frumoasă clădire a comunității. Am dori ca un astfel de proiect să fie implementat  în cât mai multe zone. Mulțumesc, Preacucernici părinți din Republica Moldova, că ați venit să vedeți ce se întâmplă aici și poate reușim să implementăm astfel de proiecte și între orașele înfrățite. Mulțumesc părintelui protopop, care a adus această frumoasă delegație de peste Prut!”, a spus părintele Petru Munteanu.

Și domnul primar al orașului Piatra Neamț, reședința județului Neamț, Andrei Carabelea, a fost invitat la eveniment, dar nereușind să ajungă a transmis un mesaj prin doamna Ioana Alexandra Anastasiei, membru al Cabinetului primarului.

„Zona Neamțului este încărcată de spiritualitate. Este o destinație pentru cei care vor să se apropie de Dumnezeu, să-şi găsească alinarea sufletului. Municipiul Piatra-Neamț, capitală a acestui județ, are pe teritoriul său câteva perle din această salbă de lăcașuri ortodoxe. De la Biserica „Sf. Ioan Domnesc” și Turnul Clopotniță, la Biserica de lemn „Schimbarea la Față” sau Mânăstirea Bistrița, toate stau mărturie a creștinismului locuitorilor acestor meleaguri.

Sunt conștient de importanța creștinismului de-a lungul istoriei noastre, dar și în prezent, de sprijinul pe care îl oferă pentru conviețuirea cu ceilalți. Suntem datori și noi să sprijinim creștinismul și de anul trecut am demarat o campanie pentru susținerea financiară a parohiilor care au nevoie de ajutor pentru a finaliza lucrările de reparații sau modernizare pe care le-au demarat.

Biserica este un pilon de bază al comunității. Este locul de care ne leagă cele mai importante momente ale vieții și unde venim pentru a cere sprijin, pentru a ne exprima grijile sau speranțele și pentru a mulțumi. De aceea este și firesc ca Biserica să fie instituția cu cea mai mare credibilitate. Și nu numai de aceea, este și fireasca colaborarea și parteneriatul dintre administratia publică locală și biserică.

Ca primar am susținut și întărit constant acest parteneriat. Fie că vorbim de proiecte culturale, sociale sau chiar de sănătate, am spus mereu DA oricărei inițiative a Bisericii și am avut privilegiul de a primi același răspuns atunci când am avut la rândul nostru un apel. Iar anul trecut am început să oferim sprijin financiar pentru parohii. Și vom continua acest drum al parteneriatului, pentru că așa sporește puterea unei comunități.

Vă doresc ședere plăcută în continuare în Piatra-Neamț și sper ca discuțiile pe care le purtați acum să ducă la încheierea de noi parteneriate și proiecte benefice Bisericii Române de ambele părți ale Prutului.”

Întâlnirea s-a încheiat prin vizitarea centrului de zi de către delegația din Republica Moldova și cu dorința acestora să se înființeze astfel de centre și acasă la ei.

go top