O jumătate de secol de la absolvirea școlii primare

Emoții la o jumătate de secol de la absolvirea școlii primare.

După 50 de ani a sunat iar clopoțelul

La data de 3 iunie 2017 a sunat iar „de intrare” în clasă pentru absolvenții Școlii Generale Nr. 16 din Săvinești, care erau nerăbdători să reînvie emoții simțite odinioară. Dar, mai ales, să se privească în ochi, unii pentru prima oară, după 50 de ani, să-şi salute profesorii şi mai ales să se simtă din nou elevi.

Întâlnirea a avut loc la Școala Veche, cum este numită acum clădirea în care sute de copii au descoperit tainele cititului și socotitului, au legat primele prietenii și au creat amintiri de neuitat.

emoții

Zeci de elevi au fost dornici să retrăiască emoția intrării în sala de clasă. Chiar și profesorii au fost uimiți că în fața dumnealor acum nu se află copilașii de altă dată, ci bunici cu nepoței de vârsta foștilor elevi.

Emoții, amintiri, nostalgie…

Printre invitați s-au numărat şi domnii profesori: Petru Roibu, Maricica Roibu, Vasile Sandu, Sofia Minuț, Emilia Săvinoiu, Liviu Maftei, Aurel Ene, Ana Vasiliu, primarul comunei Săvineşti, domnul Daniel Horciu şi părintele Petru Munteanu, preot paroh Parohia „Sfinții Voievozi”.

Un eveniment care a implicat multe emoții, atât din partea organizatorilor, cât și din partea invitaților. Dascălii ieșiți la pensie, au rememorat clipe unice din viața lor la catedră alături de foștii elevi, care azi au în spate deja o importantă carieră.

Ajunși la o vârstă venerabilă, foștii colegi şi prieteni s-au regăsit cu bucurie şi lumină în suflet. S-au adunat pentru a depăna, cu nostalgie, amintiri dintr-o perioadă dragă fiecăruia. Foștii învățăcei au pășit sfioși în clădirea fostei Școli Generale nr. 16, căutându-şi parcă locurile în băncile în care cu peste cinci decenii în urmă îşi începeau o nouă etapă a vieții, sub îndrumarea unor dascăli dedicați şi implicați.

Pentru profesorii şi colegii care nu mai sunt în viață, cei prezenți au adus un pios omagiu şi în amintirea lor s-a păstrat un moment de reculegere.

„Îmi amintesc toate numele colegilor din cele două clase paralele”

În prima parte a întâlnirii, principalul organizator, domnul Ioan Dorin Sandu, a dorit să precizeze…

Sunt extrem de fericit pentru această întâlnire! Deși au trecut atâția ani de la absolvirea claselor primare sunt sigur că îmi amintesc numele colegilor din cele două clase paralele. Am început acțiunea de a organiza această «Revedere» încă de acum doi ani, mai exact în ziua «Moșilor de vară» – 2015. Speranța mea a fost că vom «rezista» încă doi ani pentru a celebra un număr rotund de la absolvirea clasei a IV-a, adică 50 de ani (1967-2017). În acești doi ani, strângând date despre toți colegii, m-am gândit adesea la anii de școală și am găsit multe amintiri dragi.

emoții

Mulțumiri părintelui Petru Munteanu

Dorind să arate recunoștința şi aprecierea tuturor credincioșilor din parohie, față de părintele Munteanu și activitățile desfășurate sub atenta dumnealui coordonare, „elevul de serviciu”, domnul Sandu, a exprimat următoarele…

Cu multă dragoste dorim să vă mulțumim că sunteți alături de noi în această zi minunată. Bunul Dumnezeu a rânduit posibilitatea revederii și reunirii colegilor care acum 50 de ani au absolvit clasele primare ale Școlii Gimnaziale Nr.16 din Săvinești. În acest răstimp am asistat cu toții neputincioși la degradarea fizică a acestei clădiri. Peste ea timpul și vremurile își puneau amprenta întru-un mod atât de nefiresc, îngropând zi de zi amintirile învățătorilor și profesorilor. Cadre didactice care au crescut și educat generații, după generații, copiii simpli și frumoși ai acestei așezări.

Dar, într-o zi, ați început o frumoasă poveste. Ea s-a materializat în unul din nenumăratele proiecte de binefacere care se derulează sub îndrumarea dumneavoastră în comuna Săvinești. Ați inițiat campania intitulată «Să dăm viață Școlii Vechi», devenită astăzi Centrul de servicii sociale «Samariteanul Milostiv».

La solicitarea noastră ați răspuns cu toată dragostea și bunătatea care vă caracterizează. Și ne-ați dat posibilitatea de a ne reîntâlni în acest loc atât de drag inimilor noastre, devenind pentru o clipă copiii de altă dată. Vă mulțumim mult pentru tot ceea ce faceți pentru această comunitate. Vă purtăm în rugăciunile noastre. Ne dorim ca Bunul Dumnezeu să vă aibă în pază, să vă dea sănătate și puterea necesară pentru a ne călăuzi în continuare în lumina credinței, pe cărările vieții.

Părintele Petru Munteanu a binecuvântat întâlnirea și și-a exprimat recunoștința

Întâlnirea a fost binecuvântată de preotul Petru Munteanu, care în același timp a dorit să își exprime recunoștința…

Mulțumesc domnului Ioan Sandu pentru cuvintele frumoase, dar aș vrea să subliniez totuși, că acest proiect social nu l-am făcut eu, l-ați făcut dumneavoastră. Preotul este cel care e elogiat, stă în centrul mesei… Dar cu susținerea credinciosului, a văduvei, a bătrânilor, care au înțeles acest frumos proiect.

Am ajuns, iată, la un sfert de drum, și, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, sperăm şi cu ajutorul Primăriei şi a Consiliului Local din Săvineşti, vom parcurge împreună drumul spre final, respectiv înfiinţarea unui Centru de zi pentru persoane vârstnice. Tot tineri, de fapt, tinerețea ţine de suflet. Să vină aici să povestească, să spună generaţiilor de după ei despre locul acesta, tradiţiile noastre, credinţa noastră, frumuseţea noastră. (…)

Vă doresc o zi binecuvântată şi să rămânem împreună în această școală, în acest spațiu al amintirilor frumoase şi al tinereţii şi al copilăriei dumneavoastră. Toate cele bune vă doresc! Hristos S-a Înălțat!”

emoții

O zi deosebită pentru Săvinești

Invitat fiind la acest eveniment, fiu al satului şi fost elev al Şcolii Vechi, domnul primar Daniel Horciu a adresat un cuvânt celor aflaţi de faţă la eveniment.

Eu am să vorbesc puţin, dumneavoastră aveţi ani de la terminarea clasei a IV-a, mai mulţi decât am eu de viaţă. Sunt emoționat… Vreau să vă spun că ceea ce simt acum pentru dumneavoastră, am simţit luna trecută pe 18 când, la Iaşi, băiatul meu a terminat facultatea. Am fost copleșit de emoții, lucru pe care îl simt acum pentru dumneavoastră. Pe o parte dintre dumneavoastră vă cunosc, pe o parte nu, pe doamna Săvinoiu şi pe domnul Ene i-am avut profesori. Este o zi deosebită, să o purtaţi cu grijă. Petrecere frumoasă în continuare şi mulţumesc pentru invitaţie.

Cu un farmec aparte în vorbirea lor, elevii de ieri şi bunicii de azi au rememorat cele mai frumoase amintiri din viaţa de şcolari. Ei au retrăit cu emoție strigarea catalogului.

Emoții la depănarea unor amintiri din anii de școală

Doamna învățătoare Maricica Roibu şi-a amintit cu drag peripețiile trăite alături de elevii clasei a IV-a B. Dumneaei a dorit să sublinieze responsabilitatea avută de învățător față de copiii ce îi trec pragul clasei.

Închipuiţi-vă, patru ani de zile, îi iei de la clasa I şi până în a IV-a, faci ce-i posibil ca în clasa a V-a să îl dai pregătit, să aibă baza. Pentru că profesorul pleacă de la baza asta – a claselor I-IV. Fiecare învățător, în 4 ani de zile reușește să-i cunoască pe elevi până-n adâncul sufletului. Se apropie, pe unul îl ajută, pe unul îl ceartă că-i obraznic.

M-am bucurat enorm când am văzut că se organizează aşa ceva. Întâlnirea aceasta eu am socotit-o o adevărată sărbătoare. Sărbătoare aşa de importantă, aleasă la o zi importantă. În această perioadă sunt trei evenimente: – 1 iunie – ziua copilului, 5 iunie – ziua învăţătorului şi Rusaliile. Important este că s-a alăturat şi această zi frumoasă și plină de emoții sărbătorilor de acest nivel.

Pentru ca revederea să fie una deosebită, întâlnirea a continuat cu o masă festivă. Cu această ocazie „sărbătoriții”  zilei au depănat, plini de emoții, amintiri şi întâmplări care le-au bucurat copilăria.

        3 iunie 2017 – Școala Generală nr.16 Săvinești
Nr. Crt.

Nume/Prenume

1. Amăriuţei Nicolae
2. Badanga Ioan
3. Blaga Ionel
4. Chele Dumitru
5. Ciubotaru Mariana (Stan)
6. Horciu Ana (Frunză)
7. Mitroi Ioan
8. Negrescu Ana (Vasilca)
9. Popa Aurora (Amariei)
10. Pristavu Maria (Simian)
11. Radu Gheorghiţă Cristi
12. Răducu Rodica (Tănase)
13. Sandu Ioan Dorin
14. Sandu Iuliana (Vişan)
15. Sandu Rodica (Vasilache)
16. Sandu Vasile
17. Tofan Ancuţa
18. Trif Emilia
19. Atudosiei Elena (Avarvarei)
20. Baluş Nicolae
21. Blaga Ana
22. Cojocaru Ioan
23. Cojocaru Vasile
24. Costin Ilie
25. Lazăr Maria (Nicolcioiu)
26. Micu Marcela (Prisecaru)
27. Oglage Gica (Manolache)
28. Podaru Adriana (Ungureanu)
29. Popa Ana (Coman)
30. Prisecaru Mihai
31. Roman Viorica (Aanei)
32. Rusu Maria (Miron)
33. Sandu Anişoara
34. Toma Elena (Petre)
35. Aursului Tatiana (Amariei)
36. Chelaru Marcela
37. Atudosiei Elena (Constantin)
38. Baluş Nicuşor
39. Măriuţa Vasile

 

Corina Băhneanu

Citiți și Eroii neamului, prietenii lui Hristos.

About Bahneanu Corina

Check Also

„Omul care îl caută pe Dumnezeu poate ierta din inimă”

„Evanghelia Duminicii a XI-a după Rusalii ne arată marea bunătate a lui Dumnezeu Care iartă …