Lacul Lala Mare – cel mai mare lac glaciar din Munţii Rodnei

Unul dintre cele mai mari şi mai frumoase lacuri glaciare din România este situat în Munţii Rodnei sub vârful Ineu, la altitudinea de 1815 m. Alături de Lala Mică, face parte dintr-un complex de lacuri glaciare.

Lacul Lala Mare are suprafaţa de 5637,5 m² şi adâncimea medie de 1,10 metri şi s-a format prin acumularea apei, provenită din ploi sau zăpezi, în circul unui fost gheţar cuaternar. Zăpezile acumulate şi transformate în gheaţă în valea Lala, au format depresiuni, limitate în partea inferioară de praguri glaciare.

lacul-lala-mare-ww-300x198În urma acţiunii erozive, depresiunile create se adâncesc şi iau forma unor excavaţii circulare, flancate de abrupturi, denumite circuri. În Munţii Rodnei aceste circuri mai sunt cunoscute sub denumirea de: căldări, zănoage, găuri.

La săparea circului a contribuit şi apa care s-a acumulat sub gheaţă, pe calea crăpăturilor verticale, denumite rimaye. Această apă înmoaie roca din bază facilitând eroziunea glaciară. Apa a stimulat şi dinamica gheţarului.

Gheţarul a alunecat sub forma unei limbi, care a contribuit la formarea morfologiei văii Lala. Aceasta vale, se aseamănă cu un uluc depresionar, sub forma literei U. În ultimă istanţă, circul evoluează prin retragerea versanţilor datorită eroziunii rocilor.

lacul_lala_mare-ww-300x199Aceste procese de eroziune glaciară, denumite în geomorfologie exaraţie, exercitate de gheţarul montan, s-au derulat în cuaternar. Fazele glaciaţiunii care au modelat Masivul Ineu au fost Riss şi Wurm.

Circul glaciar Lala este o formă de relief glaciară. Se prezintă ca o depresiune cu aspect de amfiteatru dominată de pereţi abrupţi. Cuprinde mai multe componente: bazinul, care a luat naştere prin presiunea gheţarului asupra substratului, versanţii, care au o pantă accentuată, pragul glaciar, ce închide circul spre aval.

Lacul Lala Mare este un ecosistem cu mare complexitate, în care trăiesc asociaţii de plante şi animale dependente unele de altele şi face parte dintr-o rezervaţie mixtă Ineu-Bătrâna, care la rândul ei face parte din Parcul Naţional Munţii Rodnei .

Păstrăvii nu lipsesc din apele lacului.În această zonă turiştii pot admira rododendronii (bujori de munte), plantă destul de rară.

lala-mare-ww-300x225Ceva mai sus de lacul Lala Mare se afla Lala Mică, cu o adâncime de numai jumătate de metru.

Chiar dacă la prima vedere pare o zonă inaccesibilă pentru că nu se poate ajunge cu maşina, ci numai pe jos, zona lacului Lala Mare este una din cele mai frumoase din Munţii Carpaţi.

Cei care reuşesc să ajungă aici nu vor regreta, pentru că peisajul este de vis.

 Sursa: jurnalspiritual.eu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top