Maica Domnului Prodromiţa are troiță în Săvinești

Troiţele sunt aşezate la bifurcaţia unor drumuri, la răscruce, pentru că diavolul ne ispiteşte mai ales în momentele de cumpănă, în cele în care suntem nehotărâţi şi trebuie să luăm o decizie importantă, îndemnându-ne să ne abatem de la calea cea dreaptă şi să apucăm pe căi greşite.

La începutul lunii iulie 2021, în fața casei familiei Cristian Savin din comuna Săvinești se ridica semeață o troiță, înălțată în semn de recunoștință Maicii Domnului Prodromița. Sfințirea unei troițe este un moment important în viața comunității. De obicei, sfințirile se oficiază la ora prânzului, sâmbăta, duminica sau într-o zi de sărbătoare, de preotul satului sau de un sobor de preoți.

Astfel, luni, 12 iulie 2021, părintele paroh Petru Munteanu împreună cu părintele Mihai Meraru, părintele Daniel Marc de la Mănăstirea Pângărați, părintele Iosif de la Mănăstirea Pângărați, părintele Alexandru de la Mănăstirea Peștera, au oficiat slujba de sfințire a troiței, ridicată de familia Savin.

Rugăciunea rostită de preot are puterea de a alunga spiritele rele şi de a purifica locul unde este amplasată troiţa: „Trimite acum harul Preasfântului Tău Duh peste acest semn al crucii şi-l binecuvântează, îl sfinţeşte şi-i dă lui ca să fie semn înfricoşător şi tare asupra tuturor vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi (…). Și tuturor celor ce se vor închina Ţie, înaintea semnului acestuia, şi rugăciuni vor aduce, să le fii milostiv ascultător şi îndurat implinitor al tuturor cererilor celor către mântuire”.

După slujba de sfințire părintele Daniel a rostit un cuvânt de învățătură, prn care a subliniat însemnătatea troițelor:

”Troițele se construiesc la răscruce de drumuri pentru a ne arăta calea cea bună pe care trebuie s-o urmăm. Dacă suntem descumpăniți, nu știm ce drum să alegem în viața pământească, oprindu-ne şi făcându-ne semnul crucii în dreptul troițelor şi rostind o scurtă rugăciune, Bunul Dumnezeu ne ajută în călătoria noastră pământească.”

Bucurie mare pentru familia domnului Cristian Savin, Maica Domnului Prodromiţa le va veghea casa. Construcția troiței a durat doar o săptămână, iar hramul a fot stabilit la prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, adică la data 12 iulie.

Ceea ce s-a întâmplat cu troița chiar e o minune a Maicii Domnului, iar constructorul care a lucrat-o cred că Dumnezeu și Maica Domnului l-a trimis să lucreze cu calm, cu pace, cu liniște, cu dragoste și a reușit să iasă această frumoasă troiță închinată Maicii Domnului. Mai sunt și sfinții de astăzi care, în momentul în care am luat hotărârea, cu mama împreună, ce hram să fie, i-am spus mamei să ne uităm în calendar care este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului. Și când am văzut că urmează ziua Maicii Domnului Prodromița într-adevăr a fost ceva minunat, mai ales că am fost la Sfântul Munte și acolo l-am  cunoscut pe părintele Daniel, la bibliotecă, și am zis că este extraordinar.”, a exprimat domnul Cristian Savin.

În parohia păstorită de părintele Petru Munteanu troițele construite au ajuns la numărul 35, iar dorința enoriașilor este de reuși să ridice fiecare, în bătătura casei lor, un astfel de loc de închinăciune, atât pentru ei, cât și pentru pelerinii care pășesc în comunitatea săvineșteană.

„Ne bucurăm că parohia noastră, prin mila lui Dumnezeu și prin jertfa și dragostea credincioșilor ei s-a îmbogățit cu această frumoasă troiță. Troița aceasta, ca și celelalte troițe ridicate în parohia noastră, sunt niște invitații deschise de a intra în alt spațiu, un spațiu unde Sfinții ne îmbrățișează, Maica Domnului și Hristos ne păzesc și ne binecuvintează pe toți. Troița nu cere nimic, ea oferă totul. Când treci pe lângă ea, ea nu-ți cere nimic, dar îți oferă un spațiu unde Hristos, Maica Domnului și Sfinții sunt prezenți cu tine și te călăuzesc în viața ta.”, ne-a mărturisit părintele paroh Petru Munteanu.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergătoarea) este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos, supranumit Grădina Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului Prodromița reprezintă cea mai de valoare icoană a comunității românești de la Muntele Athos, pentru că nu multe sunt icoanele nefăcute de mână omenească în toată lumea ortodoxă.

Brîndușa Dediu

About Bahneanu Corina

Check Also

„Omul care îl caută pe Dumnezeu poate ierta din inimă”

„Evanghelia Duminicii a XI-a după Rusalii ne arată marea bunătate a lui Dumnezeu Care iartă …