Olimpiada națională de Religie Ortodoxă, Oradea- concursul cu cele mai intense trăiri sufleteşti

Olimpiada națională de Religie Ortodoxă, Oradea- concursul cu cele mai intense trăiri sufleteşti

„Să ţii în palmă sufletul unui copil este, cu siguranţă, un privilegiu. Să fii important în viaţa unui copil este, poate, un dar divin.” (J.J.Rousseau)

Cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 1-5 mai 2019, s-a desfăşurat la Oradea cea de-a XI-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Religie Ortodoxă, pentru clasele V-XII, organizată de Ministerul Educației Naționale.

Deschiderea festivă a Olimpiadei a avut loc miercuri, 1 mai, de la ora 17, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea. Momentul a debutat prin oficierea slujbei de Te-Deum, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie, a numeroase oficialităţi centrale şi locale, implicate în desfăşurarea concursului, precum şi în prezenţa celor peste 600 de elevi participanți la Olimpiadă şi a cadrelor didactice, din întreaga țară. Răspunsurile au fost date de către corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, care a susținut și un scurt concert de cântări și imne bisericești specifice perioadei Pascale.
În cuvântul de deschidere, Părintele Prof. Florin Negruţiu, inspector şcolar pentru Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a subliniat importanţa orei de Religie în formarea morală şi spirituală a elevilor, arătând că ora de Religie nu înseamnă o umplere a timpului, ci o sfinţire a lui, citând pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României.
Domnul Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, inspector general pentru Religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naționale, a arătat legătura dintre Biserică şi Educaţie prin Religie, amintind despre începutul învăţământului românesc, care s-a făcut „în tinda Bisericii” şi despre rolul Bisericii în formarea spirituală şi culturală a neamului românesc.
Domnul Prof. Alin Novac-Iuhas, inspector școlar general al județului Bihor a urat bun venit participanților la Olimpiadă în Oradea și județul Bihor și mult succes, iar Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, Președintele Senatului Universității din Oradea și Președintele Asociației Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, a subliniat câteva aspecte privind apărarea și statornicirea orei de Religie în cadrul școlii românești.
Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei i-a binecuvântat pe elevii participanţi la Olimpiadă şi pe toţi cei prezenţi la eveniment, amintindu-le că, indiferent de rezultatele pe care le vor obţine la Olimpiadă, toţi sunt câştigători prin faptul că Îl câştigă pe Hristos Domnul în sufletele lor:

„Este pentru a doua oară când municipiul Oradea este gazdă a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, etapa națională, după ce, în urmă cu șapte ani, în 2012, aceeași olimpiadă națională s-a desfășurat tot la Oradea, atunci în Săptămâna Mare, iar acum, în 2019, în Săptămâna Luminată. Este o mare onoare să vă fim gazde și sperăm să fim la înălțimea așteptărilor dumneavoastră, astfel încât timpul pe care îl veți petrece în Oradea să fie cât mai fructuos și să puteți cunoaște cât mai multe din orașul nostru și din ceea ce înseamnă viață și pulsează ca și credință la granița de vest a țării.”

„Ați venit din toate colțurile țării tocmai la Olimpiada națională de Religie Ortodoxă, iar acest lucru este un privilegiu pentru dumneavoastră, un privilegiu de care să vă bucurați. Vă felicităm că ați ajuns la etapa națională, după ce ați trecut de etapele locală și județeană. Ora de religie în școala românească este un privilegiu pe care îl au toți copiii, un privilegiu de care generațiile de dinainte de anul 1989, din timpul regimului comunist ateu, inclusiv generația noastră, au fost păgubite. Noi nu am învățat religie la școală pentru că nu era permis, dar, totuși, am învățat religie de la părinții noștri și folosindu-ne de manualele de religie de dinainte de instaurarea regimului comunist, acasă, în mare secret. Mai mult, la școală, în pauze, vorbeam cu colegii despre Dumnezeu și am ajuns chiar să ducem Sfânta Scriptură la școală și să o împrumutăm colegilor. Astfel, ceea ce odinioară era un act de curaj în mărturisirea credinței, pentru dumneavoastră, generațiile de astăzi, din anul 1990 începând, este un adevărat privilegiu.”
„Dumneavoastră, dragi tineri, aveți misiunea sfântă și nobilă de a duce mai departe candela aprinsă, care este lumina Învierii Domnului Iisus Hristos, pentru ora de Religie, pentru ca și copiii și nepoții voștri și toți urmașii voștri să poată învăța, senin, în pace, în liniște, ora de Religie, bucățică ruptă din trupul mistic al neamului, pentru că ora de Religie este sarea de care cultura română are mare nevoie. Fără a învăța, sistematic, articulat, în cadru organizat, despre adevărurile fundamentale de credință și, astfel, a înțelege cultura bătrână a poporului nostru, fără aceste valori nu avem niciun viitor ca popor, ca țară.”
Cei peste 600 de elevi au susținut joi proba scrisă din cadrul concursului, după care au vizitat diferite obiective religioase și culturale din Oradea și județul Bihor. Festivitatea de premiere a olimpiadei a avut loc sâmbătă, 4 mai, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea.
Noi, cei cărora Dumnezeu ne-a insuflat dorința de a fi dascăli, avem acest privilegiu și această onoare, prin însăși profesia pe care ne-am ales-o. Școala este locul unde poti dărui, fără a ezita, o parte din ființa ta și, nu există mulțumire mai mare decât să regăsești ceea ce ai dăruit în sclipirea din ochii elevilor și în zâmbetul de pe chipurile lor. Poate că zâmbetul de pe fețele lor este, în fapt, suprema satisfacție a muncii de dascăl.
Am înțeles că nu sunt doar un profesor, ce trebuie să comunice și să facă accesibil un conținut religios, ci și un om ce se confruntă cu o uriașă responsabilitate creștină: cea de a modela suflete pure de copil, pentru a le da chip de înger. Am cea mai frumoasă şi onorabilă menire– să modelez suflete, să deschid drumuri pe care elevii mei să păşească cu vrednicie.
Consider că fiecare copil este înzestrat de Dumnezeu cu foarte multe daruri. Misiunea mea, ca profesor de religie, este de a-i ajuta pe elevi să descopere aceste daruri, să le valorifice și să meargă pe calea cea bună.
Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu a cerut ca să fie lăsaţi copiii să vină la El pentru a primi binecuvântare, înţelepciune, întărire şi mântuire: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci împărăţia lui Dumnezeu este a unora ca aceştia”. (Luca 18,16). Tot Mântuitorul este Acela care ne îndeamnă cu dragoste şi pe noi, profesori de Religie, mai ales acum, să venim la El, să-L urmăm şi să-L iubim, adică să-I împlinim Poruncile Sale dumnezeieşti, pentru a putea fi fericiţi atât în viaţa pământească cât şi cea veşnică. Făcându-ne datoria în faţa viitorului vom fi puternici, plini de convingere faţă de menirea socială pe care Dumnezeu ne-a dat-o, uniţi.
Prin participarea la olimpiade și concursuri religioase, elevii înțeleg că rolul disciplinei religie este mult mai important decât ar părea la prima vedere şi aceasta deoarece, pe lângă însuşirea principalelor învăţături de credinţă, reguli, tradiţii şi evenimente religioase ale Bisericii Ortodoxe, dobândesc şi deprinderi, obişnuinţe spirituale, care îi înalţă, îi fac mai buni, mai respectuoşi, mai responsabili.
Ideea de concurs nu trebuie să aibă sensul unei competiții pentru câştigarea unui loc de frunte, ci de dobândire a experienţei şi de perfecţionare în raport cu alţii. Pe lângă clasamente şi premii, competiţia le aduce tinerilor bucuria zidirii spirituale, atât de necesară în urcuşul duhovnicesc, atât de folositoare fiecăruia dintre noi. Un eveniment cultural, dar şi spiritual.
Numărul foarte mare de participanţi de anul acesta (peste 600 de elevi) a dovedit, încă o dată, aprecierea şi interesul elevilor pentru ora de religie, precum şi dorinţa lor de a-şi demonstra cunoştinţele însuşite dar în primul rând, dragostea față de Dumnezeu.

În acest sens, nu mai puţin importantă este şi performanţa elevilor din județul Iași care, și anul acesta, s-au întors cu rezultate deosebit de frumoase:

NUMELE ȘI PRENUMELE ELEVULUI CLASA ȘCOALĂ/COLEGIU PREMIU ACORDAT COORDONATOR
PANȚIRU MARIA PELAGHIA X COLEGIUL NAȚIONAL IAȘI PREMIUL AL II – LEA și PREMIUL SPECIAL (DIN PARTEA PATRIARHIEI) PROF. CHIHĂROI CAMELIA
CIUBOTARU O. MARIA V LICEUL TEORETIC „VASILE ALECSANDRI” IAȘI MENȚIUNE( 96p) PROF. NEGURĂ NICOLETA
MATCOVICI T. GEORGIANA VIII ȘCOALA GIMNAZIALĂ HELEȘTENI-OBOROCENI MENȚIUNE( 95p) PROF. PALADE MARIA SMĂRĂNDIȚA
COZMA CONSTANTINA IX COLEGIUL NAȚIONAL „MIHAIL SADOVEANU” PAȘCANI MENȚIUNE( 95p) PROF. DIMITRIU SÎRGHIE VASILICA
AGAVRILOAIE TEODORA X COLEGIUL NAȚIONAL IAȘI MENȚIUNE( 95p) PROF. CHIHĂROI CAMELIA
AȘTEFĂNOAIEI V. ALEXANDRA-EMILIA IX COLEGIUL ECONOMIC ADMINISTRATIV IAȘI MENȚIUNE( 95p) PROF. BUDEANU MARIA
BURUIANĂ N. IASMINA VII ȘCOALA GIMNAZIALĂ PRISACANI PREMIUL SPECIAL (90 p) PROF.  NIȚĂ GEORGIANA
TĂTARU ADRIAN GABRIEL VII COLEGIUL NAȚIONAL ”MIHAIL SADOVEANU” PAȘCANI PREMIUL SPECIAL (90 p) PROF. DIMITRIU SÎRGHIE VASILICA
GAVRILĂ A. I. MARIA VIII COLEGIUL NAȚIONAL IAȘI PREMIUL SPECIAL (92 p) PROF. CHIHĂROI CAMELIA

Rezultatele obținute la olimpiada națională de Religie reprezintă un ţel pe care și l-au atins aproape pe deplin, o stare de mulțumire firească asupra sinelui; rezultate foarte bune, în spatele căruia se află foarte multă, muncă, trăire spirituală şi concentrare.
Prin prisma Olimpiadei de Religie, elevii au învăţat și au demonstrat că «Bucuria» şi «Lumina» sunt alte nume ale Mântuitorului Hristos Care ne vrea, în definitiv, înveşmântaţi cu «armele luminii» (Romani 13, 12) şi înfrumuseţaţi cu podoaba bucuriei izvorâte din lucrarea adâncă a pocăinţei, pe care fie ca şi noi să o săvârşim, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Ne bucurăm că am avut ocazia să coordonăm nişte elevi atât de talentaţi, de sensibili, în sufletul cărora vom sădi, permanent, dragostea pentru frumos, pentru adevăr dar, înprimul rând, pentru Dumnezeu. Acele seve ascunse ale fiecărui om trebuie aduse, prin lumină, la suprafaţă, trebuie să devină bogăţie, şi oferite, fără îndoială, semenilor cu iubire.
Așadar, trebuie să ne implicăm și să demonstrăm, în continuare, tuturor că educația religioasă trebuie menținută în școală. Este o ocazie de a arăta că Biserica și Școala colaborează permanent și îşi menţin bine rolul de formare religioasă a tinerilor în societatea noastră așa cum ne îndeamnă și Sfântul Apostol Pavel: „Orice aţi face, cu lucrul sau cuvântul, toate să le faceţi în Numele Domnului Iisus, şi, prin El să multumiţi lui Dumnezeu Tatăl pentru toate.”(Coloseni 3,17)

Prof. Dimitriu Sîrghie Vasilica-
Colegiul Național „M. Sadoveanu”- Pașcani

go top