Ingrediente:
– 1 kg de mere;
– 6 ouă;
– 500 g zahăr tos;
– 300 g făină;
– 6 linguri ulei;
– ½ linguriță bicarbonat de amoniu sau sodiu;
– 1 plic zahăr vanilat;
– 1 linguriță de oțet;
– scorțișoară.
Mod de preparare:
Se freacă gălbenușurile cu 200 g zahăr tos, se adaugă treptat amestecând continuu 8 linguri de apă rece, 6 linguri de ulei, ½ linguriță de bicarbonat de amoniu sau sodiu stins cu oțet sau zeamă de lămâie și făină cât să se formeze o compoziție ca de chec. Se toarnă compoziția în tava unsă cu margarină și tapetată cu făină, se dă la cuptor la foc iute și se coace pe jumătate. În acest timp se bat albușurile cu 300 g zahăr tos și zahărul vanilat până se obține o bezea. Se curăță merele, se rad prin răzătoarea mare și se călesc fără zahăr, doar cu puțină scorțișoară. Se scoate tava de la cuptor când se rumenește blatul pe margine, se întind merele uniform peste blat, apoi se întinde bezeaua și se dă la cuptor, având grijă să nu se întărească. Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă la răcit, apoi se porționează și se servește rece.
Poftă bună!
Tincuța Vasîlca