Sf. Maslu de obște în ziua Sfinților 40 de Mucenici

Biserica Ortodoxa prăznuiește în fiecare an, la data de 9 martie, Sfinții 40 de Mucenici. Ofrandă de rugăciune a fost adusă și în Parohia „Sf Ilie” din Chintinici, orașul Roznov, în seara zilei de 9 martie 2020, prin săvărșirea slujbei Sfântului Maslu de către un sobor de preoți. Zeci de credincioși au luat parte la această slujbă specială, unde s-au rugat pentru iertarea păcatelor, pentru sănătatea trupească şi sufletească.

Taina Sfântului Maslu a fost săvârșită de un sobor de preoți, aceștia fiind: părintele protoiereu Bogdan Frăsilă (Protopopiat Roznov), părintele gazdă Vasile Iulian, părintele Bența Sebastian (parohia Slobozia II), părintele Avram Paul (parohia Roznov II), părintele Vasile Țoc (parohia Roznov I), parintele Lupu Constantin (parohia Savinesti I – colonie), părintele Melinte C. (parohia Slobozia I), părintele Petru Munteanu (parohia Săvinești II).

Taina Sfântului Maslu, este slujba prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfinţit însoţită de rugăciunea preoţilor.

În Biserică învățăm că rugăciunea comunitară este mult mai puternică decât rugăciunea particulară. Creștinul realizează că în adunarea mai multor credincioși suferința durerea, nevoia sa,  este preluată în rugăciunea celorlalți, iar el are șansa de a crește în dragoste, rugându-se pentru nevoile fraților săi din Biserică. O astfel de realitate s-a manifestat și în biserica Sf. Ilie din Chintinici, unde, alături de preoții slujitori am săvârșit Taina Sfântului Maslu”, a menționat părintele protoiereu Bogdan Frăsilă.

Cuvântul de învățătură adresat credincioșilor aflați în sfânt lăcașul de cult a fost ținut de părintele Lucian Mocănașu, de la parohia Luminiș, care a subliniat importanța perioadei în care ne aflăm, cea a Postului Mare, care reprezintă „timp de pocăință, timp de osteneală, timp de jertfă, de revenire în sine, timp în care trebuie să  ne sârguim să înmulțim faptele cele bune, ca să putem să mergem și noi pe calea sfințeniei,  așa cum au mers și înaintașii noștri.”

Prezent la Taina Sfântului Maslu, părintele Petru Munteanu a reliefat faptul că atunci când intri în Postul Mare, „intri într-o îmbrățișare cu Dumnezeu și lași rănile și lași amintirile, le pui la picioarele Sfintei Cruci. Lași rănile și orgoliile și neputințele și trăind iubirea aceasta a lui Dumnezeu, începi să te rogi pentru cei care nu știu ce e rugăciunea. Orice act de agresiune fizică sau emoțională pe care l-ai experimentat din partea cuiva nu a fost posibil decât într-un spațiu lipsit de rugăciune. În această lipsă de iubire și de rugăciune, ți-au făcut ție sau mi-au făcut mie rău, dar fără să știe cei ce au operat aceste agresiuni, și-au îmbolnăvit neamul lor, ce au ei mai de preț… Când omul trăiește iubirea de Dumnezeu, poate să înțeleagă ce înseamnă iertarea. Să ții minte un lucru: nu poți să ierți decât dacă simți iubirea lui Dumnezeu. Există la noi așa o “tradiție”, când începe Postul Mare se întâlnesc credincioșii la biserică și zic hai, iartă-mă și tu iartă-mă, să mă pot împărtăși, după aceea mai vedem noi… Dar acuma iartă-mă… Dumnezeu să te ierte! Nu aceasta este starea de vindecare. Noi nu facem trocul ca să ne împărtășim, ci noi facem drumul ca să ne vindecăm trăind Iubirea lui Dumnezeu. Și drumul acesta al vindecării începe cu starea aceasta de iubire a lui Dumnezeu. Să ții minte! Cinci minute de supărare, de neiertare, spun Sfinții Părinți, anulează cinci zile de post. Post aspru, post greu. Cinci minute de supărare. Cinci minute de mânie. Cinci minute de rană a sufletului care îl face pe om să se simtă nefericit și să-și plângă nefericirea la toată lumea.”

Brîndușa Dediu

go top