„Taina Sfântului Maslu – Un complex de rugăciuni”

În această perioadă de grea încercare pentru oamenii din întreaga lume, Sfântul Maslu de obște a adunat în rugăciune zeci de persoane, la parohia Roznov I, gazdă fiind părintele Vasile Țoc. Credincioșii au adresat rugăciuni către Dumnezeu ca totul să revină la normal și să fie bine.

Taina Sfântului Maslu a fost săvârșită de un sobor de preoți, aceștia fiind: părintele protoiereu Bogdan Frăsilă (Protopopiat Roznov), părintele gazdă Vasile Țoc, părintele Petru Munteanu (parohia Săvinești II), părintele Bența Sebastian (parohia Slobozia II), părintele Avram Paul (parohia Roznov II), părintele Grigoraș Iulian (parohia Săvinești Sat), parintele Lupu Constantin (parohia Savinesti I – colonie), părintele Vasile Iulian (Parohia Chintinici), părintele Melinte Constantin (parohia Slobozia I).

De peste 15 ani se oficiază, în cadrul Protopopiatului Roznov, județul Neamț, Sfântul Maslu de obște. S-a plecat de la necesitatea acestei Sfinte Slujbe, acestei Sfinte Taine pentru folosul credincioșilor, dar și al preoților. Sfântul Maslu de obște aduce o nădejde în Dumnezeu mai puternică, o rugăciune către Dumnezeu înălțată de cei șapte-nouă preoți și de zecile de credincioși, Dumnezeu se milostivește și trimite binecuvântarea sa peste toți.

Taina Sfântului Maslu este un test al iubirii şi regăsirii. Atunci când Taina Sfântului Maslu nu are un caracter particular, ci se constituie în aşa-numitul „Maslu de obşte“, bolnavii au ocazia să fie redaţi comunităţii Bisericii. Comunitatea are şi ea ocazia să se roage pentru cei bolnavi şi să sufere împreună cu ei.

Cuvântul de învățătură adresat credincioșilor aflați în lăcașul de cult a fost ținut de părintele Lupu Constantin, care a accentuat că perioada aceasta „e una a unei pregătiri în mod deosebit pentru fiecare dintre noi, și nu mă refer la ceea ce reprezintă postul, ci acolo unde trebuie să fim stăruitori în rugăciune. Și-ndemn pe frații noștri pentru momentele pe care le trăim rugă mai multă, osteneală pentru ca Domnul să-ndepărteze răul. Și mai mult decât atâta, desigur, să putem să ne-mplinim fiecare chipul acela al credinței și al mărturisirii noastre dar și al primirii Domnului nostru Iisus Hristos prin Sfintele Taine, prin Sfânta Împărtășanie”.

Gazda evenimentului religios, Părintele Vasile Țoc, întrebat fiind despre semnificația Tainei Sfântului Maslu de obște, ne-a răspuns: „Taina Sfântului Maslu reprezintă un complex de rugăciuni, sfinte apostole, o slujbă specială care se face pentru credincioși, pentru vindecarea de bolile sufletești și trupești, Bolile sufletești, fiind păcatele pe care le săvârșește omul, iar cele trupești, fiecare cu suferința lui. Prin participarea mai multor credincioși la Sfântul Maslu de obște se întărește puterea rugăciunii către Dumnezeu și prin rugăciunile adresate și prin Sfintele Evanghelii citite și Apostolii, ne adresăm lui Dumnezeu pentru ca să trimită mila Sa, și puterea Sa atotvindecătoare pentru cei care participă la Sfânta Taină a Sfântului Maslu.Cuvântarea bisericească a părintelui Lupu s-a axat pe importanța pocăinței și a spovedaniei, iar depsre însemnătatea postului ne-a răspuns tot părintele Vasile Țoc: „Credincioșii se pot împărtăși și spovedi tot timpul anului, și în câșlegi, dar în post este o perioadă mai deosebită, mai specială pentru suflet, prin faptul că și trupește și sufletește, credincioșii postesc ca jertfă adusă lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor. Și Adam și Eva au postit, că atunci când li s-a spus: „Să nu mâncați din pomul cunoștinței Binelui și Răului” e un post, și Mântuitorul a postit 40 de zile și 40 de nopți, și Moise a postit 40 de zile și 40 de nopți. Și Sfinții Apostoli au postit, și Sfinții Părinți au postit și monahii, călugării, călugărițele, și toți credincioșii care sunt râvnitori postesc pentru că postul aduce curățenia sufletească și trupească, curățirea de păcate și vindecarea de boli. Cel mai important este postul de fapte rele, postul de păcate, abținerea de la păcate, iar postul alimentar este ca să ne amintim să ținem acest post de fapte rele, ca să putem să ne spovedim și să primim Sfintele Taine ale Mântuitorului Iisus Hristos.”

Brîndușa Dediu

About Bahneanu Corina

Check Also

Sfânta Treime – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt

„Această sărbătoare, a Sfintei Treimi, are o semnificaţie deosebită şi a fost stabilită în a …