Sfânta Treime – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt

„Această sărbătoare, a Sfintei Treimi, are o semnificaţie deosebită şi a fost stabilită în a doua zi după Pogorârea Duhului Sfânt pentru că prin Duhul Sfânt se împărtăşeşte oamenilor, iubirea şi viaţa, fericirea şi bucuria, pacea şi lumina Preasfintei Treimi. Duhul Sfânt este trimis de către Tatăl la rugămintea Fiului. Duhul Sfânt împărtăşeşte oamenilor viaţa divino-umană a lui Hristos cel Răstignit, Înviat din morţi şi Înălţat întru slavă. De aceea, Duhul Sfânt nu s-a dăruit lumii în mod deplin decât după ce Hristos s-a Înălţat întru Slavă pentru că El nu ne dăruieşte doar viaţa pământească a lui Hristos, ci viaţa cerească a lui Hristos. Această lucrare a Sfintei Treimi în Biserică se face acum prin Duhul Sfânt care nu Îl completează şi nici nu Îl concurează pe Hristos, ci Îl confirmă şi Îl comunică pe Hristos. Deci, prin Duhul Sfânt Sfânta Treime sălăşluieşte întru noi”. Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În fiecare an, în a doua zi de Rusalii, Biserica ortodoxă sărbătoreşte Sfânta Treime. Această sărbătoare a fost aşezată imediat după Pogorârea Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor şi a treia Persoană a Sfintei Treimi, pentru a arăta că mântuirea oamenilor de păcat este opera Sfintei Treimi, adică a Tatălui, prin hotărârea şi făgăduinţa Răscumpărării, a Fiului, prin Patimi şi Înviere, şi a Duhului Sfânt, prin pogărârea Sa la Cincizecime.

Astfel, la data de 08.06.2020, timp pentru Dumnezeu și-au făcut credincioșii din Parohia ”Sfintii Voievozi„ din Savinesti, care au ales să participe la Sfânta Liturghie, săvârșită in numele Sfintei Treimi de către părintele paroh Petru Munteanu.

Respectând distanțarea fizică, impusă de situația medicală actuală, zeci de credincioși au adus prinos de rugăciune Sfintei Treimi, participând la Sfânta Liturghie oficiată în curtea bisericii.

Pentru credincioşii Parohiei ”Sfinții Voievozi”, sărbătoarea Sfintei Treimi este un adevărat popas duhovnicesc. Frumuseţea acestei sărbători este sporită şi de faptul că în parohie există două troiţe ocrotite de Preasfânta Treime – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.

Troița este o mărturisire concretă într-un spațiu al recunoștinței. Spațiul recunoștinței a făcut posibilă prezența acestei troițe și iată cum: troița pleacă de la o sfântă icoană adusă la biserică pentru sfințire, icoana unui sfânt, a Maicii Domnului sau a Domnului nostru Iisus Hristos. Ea fiind sfințită, credinciosul o duce acasă și se roagă ei, către răsărit, cu credință și recunoștință către Bunul Dumnezeu, iar Dumnezeu îi îndeplinește rugăciunea și credinciosul, în această stare de recunoștință, scoate sfânta icoană în drum, pentru a mărturisi celorlalți cât bine i-a făcut Dumnezeu. Deci, troița este o icoană scoasă afară din casă, după care este așezată sau îmbrăcată într-o constructive, un loc de recunoștință, pe lângă care, trecând credincioșii mărturisesc și ei mila și iubirea lui Dumnezeu. Troița se așează la răspântie de drumuri sau există o răscruce pe verticală, care unește cerul cu pământul. Troița aceasta leagă cele două dimensiuni, una verticală și cealaltă orizontală, care ne leagă pe noi, pe toți”, s-a arătat în cuvântul de învățătură ținut de părintele Munteanu la troițele sărbătorite.

Prima troiță a fost ridicată în anul 2007, în urma unui vis avut de doamna Minodora Podaru. Pe plafon este pictată Marea Judecată, în interior având așezată Sfânta Masă, iar la baza Mesei este zidit un acatist cu toți ctitorii troiței.

”Am avut un vis într-o noapte, care m-a marcat, cineva îmi spunea: ”Pe această piatră se va zidi biserica Mea, nimeni nu o va clătina în veci, de-a pururea”. Eu m-am cutremurat, când m-am trezit m-am plecat înaintea icoanei Sfintei Treimi după care am mers la biserică la părintele Petru Munteanu. Atunci, părintele mi-a spus că Dumnezeu mă iubește și că trebuie să fac o troiță. Am avut emoții, dar știam că Dumnezeu mă va ajuta, ca și binecuvântarea părintelui a contribuit la construcția acestei troițe. Mulțumesc lui Dumnezeu și Măicuței Sfinte pentru acest sfânt altar”, ne-a mărturisit Minodora Podaru.

A doua troiță, unde s-a oficiat slujba de hram, a fost ridicată de familia domnului Ionel Baluș, pentru a dărui comunității un loc de închinăciune. ”Troița, care poartă hramul Sfintei Treimi, a fost construită acum 10 ani și în urma unui vis mi-a venit această idee. După cum se poate observa, aici este și o intersecție de drumuri, unde aveau loc accidente de circulație, dar de când am ridicat troița numărul acestora s-a redus”, a declarat domnul Ion Baluș.

Frumuseţea acestor popasuri sufletești și duhovnicești stă atât în slujba săvârşită, cât şi în faptul că în jurul troiţei se întâlnesc credincioșii, se bucură şi socializează, respectând totuși distanțarea fizică.

Chiar dacă anul acesta sătenii nu au mai avut posibilitatea să participe la agapele frățești organizate de ctitorii troițelor sau de cei care le îngrijesc, fiecare credincios prezent la slujba de hram a primit câte un pachet cu alimente,

Oamenii ridică troiţele ca semn al credinţei, aşează acolo și câte o băncuţă pentru odihnă, în orice caz oamenii se opresc, se închină şi merg mai departe, mai uşuraţi parcă de greutatea drumului.

Învăţătura despre Sfânta Treime este fundamentul credinţei creştine. Această taină a Fiinţei divine depăşeşte raţiunea umană și nu poate fi înțeleasă decât prin credinţă. Încă din rai, omul a putut să se bucure de iubirea infinită care leagă cele trei Persoane divine: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

După Pogorârea Sfântului Duh s-a întemeiat prima comunitate creştină şi a luat fiinţă Biserica văzută. Biserica, în care este prezent Iisus Hristos prin Sfântul Duh, aduce pe pământ Sfânta Treime, pentru ca oamenii să intre în comuniune cu ea. De aceea, botezul, adică actul de intrare în Biserică, se face în numele Sfintei Treimi.

Brîndușa Dediu

go top