„Maica Parascheva, hai cu mine acasă!”

Sfânta Cuvioasă Parascheva a strălucit în lume cu viaţa sa sfântă, faptele cele bune, fiind împodobită de Dumnezeu ocrotitoare a Moldovei. Pentru nevoinţa şi petrecerea sa fără de prihană a binevoit Dumnezeu să o proslăvească pe pământ cu faceri de minuni şi să o pună ca o făclie mult luminoasă în sfeşnicul Bisericii Sale spre a lumina pe toţi şi a fi rugătoare, ajutătoare şi mângâiere tuturor celor ce aleargă la dânsa cu credinţă. (Pr. Ilie Cleopa)

Parascheva

Praznicul Cuvioasei Maici Parascheva

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În mod deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași. Ele sunt izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu.

Și în biserica ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, județul Neamț, la data de 14 octombrie 2014, a fost oficiată Sfânta Liturghie dedicată Cuvioasei Parascheva. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele paroh Petru Munteanu în prezența a numeroși enoriași din parohie.

Parascheva

O sărbătoare ca un adevărat popas duhovnicesc

Cuvioasa Parascheva, pentru credincioşii români de pretutindeni, se bucură de cinstire deosebită, ea fiind din glia noastră străbună. A fost iubitoare a oamenilor, pe care dorea să-i vadă fericiţi.

Dând citire pericopei Evanghelice, părintele Munteanu a adresat cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie.

Suntem la marea sărbătoare a Sfintei Cuvioasei Maicii nostre Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Suntem într-un fel, am putea spune, noi, cei din părțile Moldovei, la sărbătoarea hrămuirii noastre, a ocrotitoarei noastre. Suntem cu toţii sub acest acoperământ sfinţitor şi păzitor pe care Sfânta Cuvioasa Maica noastră Parascheva l-aşterne peste plaiul aceasta binecuvântat al Moldovei.

Biserica a rânduit prin înţelpciunea ei duhovnicească ca în această sâmbătă, în această zi de sărbătoare, să se citească o Evanghelie deosebit de frumoasă. Aceasta se leagă de viaţa Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva şi se leagă într-un fel şi de viaţa noastră. Pentru că fiecare cuvânt al Sfintei Evanghelii este, de fapt, o scrisoare pentru noi, pentru mine şi pentru tine. Cuvântul Sfintei Evanghelii fiind actual, fiind viu şi lucrător pentru cei care-l descoperă.

Parascheva

În parohia ”Sfinții Voievozi” există o troiță ocrotită de Cuvioasa Parascheva

Pentru credincioşii Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, sărbătoarea Cuvioasei Parascheva este un adevărat popas duhovnicesc. Frumuseţea acestei sărbători este sporită şi de faptul că în parohie există o troiţă ocrotită de Cuvioasa Parascheva.

Un frumos loc din comuna Săvineşti, credincioşii noştri l-au dăruit spre închinare Sfintei Cuvioase Parascheva. Suntem într-o poieniţă, înconjurați de sălcii ce mângâie duios cu ramurile lor plecate curgerea cristalină a izvorului din apropiere. Gustăm frumosul şi binecuvântarea lui Dumnezeu, parcă nu ne mai vine să mai plecăm de aici. Atâta-i de frumos!

Privim spre florile care împodobesc Troița Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva, cununi de flori împletite cu lacrimi de recunoştinţă şi cu rugăciuni, de mâinile credincioşilor. Troița zugrăvită şi vopsită, îngrijită aşezată spre închinăciune, călătorilor osteniți sau pribegi pe cărările pline de raspântii ale vieții lor. Icoanele frumoase ale troiței aşezate cu multă evlavie de credincioşi spre închinare. Acum și aici, în ziua de astăzi gustăm din  prezența Împărăţiei lui Dumnezeu. Câtă pace şi linişte, bucurie şi frumos ne îmbrațișează în starea de rugăciune!

Un popas într-un colț de Rai

Ce putem să spunem decât că suntem recunoscători că Sfânta Cuvioasa Maica noastră Paraschiva a venit şi la Săvineşti, la noi. Şi am chemat-o aici, să poposească la acest colţ de Rai, unde frumos se aude susurul apei și șoapta vântului ce se adună în frunzele sălciilor… Și unde credincioşii în rugăciune  o îmbrătișează cu multă evlavie şi recunoştinţă.

Felicităm la acest ceas de mare sărbătoare pe cei care s-au ostenit să-i facă casă Sfintei Paraschiva. Ea a venit aici cu noi, ea va fi aici. Dar, să ştiţi un lucru: că vine şi cu noi acasă dac-o chemăm. Maica Paraschiva, hai cu mine acasă! Ţi-am pregătit şi Troiță, dar ai loc şi-n inima mea… Ai loc şi-n viaţa mea, pentru că m-ai păzit, m-ai miluit şi m-ai scos din multe încercări. E multă lume la Iaşi astăzi de sărbătoarea cinstirii ei. Dar Sfânta Paraschiva este şi aici la noi cu noi, a menționat părintele paroh la omilia de la troița Cuvioasei Parascheva.

Sfânta Parascheva aduce nădejdea biruinței asupra patimilor

Sfânta Parascheva, luminătoarea casnică a Moldovei, ne aduce din acea primă jumătate a veacului al XI-lea în care a viețuit pe pământ, nădejdea biruinței asupra patimilor, dezbinărilor și necazurilor din lume. Totul prin iubirea smerită și atotputernică a Domnului Hristos Care iubește și adună pe toți oamenii.

Parascheva

Tot în această zi, Gabriel-Claudiu și soția sa, Alina-Elena, au adus prinos de rugăciune de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile primite, pentru reușitele în viață. Dar, mai ales pentru minunatul dar, pentru Darius-Constantin, fiul lor în vârstă de 4 ani. Alături le-au fost nașii sau părinții spirituali, Diana-Andreea și Cătălin.

Parascheva

Vizibil emoționat, Gabriel-Claudiu a declarat: „Am ales ca părintele Munteanu să oficieze această slujbă, pentru că ne este duhovnic. Ne-am dorit să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru cei cinci ani frumoși de căsnicie. Îl rugăm pe Domnul nostru Iisus Hristos să ne ajute în continuare. Ne bucurăm că nașii și prietenii noștri au fost alături de noi.”

Întrebat fiind dacă există un „secret” al căsniciei fericite, dar și ce îi urează soției, după cei cinci ani de căsnicie, Gabriel a răspuns: „Sinceritatea și dragostea de familie, sunt principalele atuuri într-o căsnicie fericită. Soției mele îi urez să fie fericită, sănătoasă și… să aibă grijă de mine și puiuțul nostru așa cum a făcut-o și până acum.”

Brîndușa Dediu

Citiți și „Viața este un miracol”.

go top