„Pelerinajul nostru de Florii este o mărturisire în comun a credinţei nu doar în interiorul bisericii, în interiorul zidurilor, ci şi în lume, în societate. Noi nu ascundem credinţa sub obroc pentru că ea este lumina vieţii, noi nu o impunem nimănui, dar o propunem în mod solemn şi luminos ca bucurie din bucuria lui Hristos cel Înviat din morţi. Pe lângă faptul că este un memorial al intrării Domnului în Ierusalim, pelerinajul, ca anticipare a zilei de Duminică, este şi o pregătire a zilei de Paşti. Paşti sau Paşte, în limba ebraică, înseamnă trecere. Trecem de la postul de 40 de zile prin Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos şi ne îndreptăm spre Înviere. Dar trecem şi prin cetatea aceasta în care locuim acum, pentru că nu suntem într-o cetate stătătoare, ci pelerini călători în marea trecere spre patria cerească, statornică şi definitivă, spre împărăţia cerurilor”. (Preafericitul Părinte Patriarh Daniel)
Ultima sâmbătă dinaintea Săptămânii Patimilor Domnului este cunoscută în tradiţia creştină ca „Sâmbăta lui Lazăr”.
Tradiţia spune că în sâmbăta dinainte de Duminica Floriilor credincioşii duc ramuri de salcie la mormintele celor dragi, care nu mai sunt printre noi. Cunoscută ca şi Sâmbăta lui Lazăr, în această zi Biserica face pomenirea învierii lui Lazăr de către Domnul Iisus Hristos înfăptuită în Betania. Creştinii se roagă Domnului ca toţi cei adormiţi să fie aşezaţi “în loc luminat, în loc cu verdeaţă, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea”.
În jurnalul său de călătorie, pelerina apuseană Egeria (alias Silvia sau Etheria), ne vorbeşte despre procesiunea ce se organiza în această zi după săvârşirea Sfintei Liturghii. Toţi creştinii se strângeau pe la orele 13:00 şi mergeau împreună cu slujitorii şi episcopul cetăţii pe Muntele Măslinilor, până la locul de unde Domnul S-a Înălţat la cer. De aici, pe la orele 17:00, coborau către Sfânta Cetate, iar creştinii de toate vârstele şi copiii, mergând înaintea episcopului cu ramuri de finic şi de măslin, strigau: ”Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului”. Ajungând în cetate, mergeau la Biserica Sfintei Învieri unde săvârşeau slujba Vecerniei. Această frumoasă tradiţie s-a transmis şi la poporul nostru, până astăzi.
Devenit deja o tradiție în Parohia ”Sf. Voievozi” din Săvinești , ca reînnoire a unei tradiții din veacurile III și IV, prezentă la Ierusalim, Constantinopol și alte orașe, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim a fost cinstită încă din ajunul acestui praznic de enoriașii parohiei săvineștene, care aparține de Protopopiatul Roznov, jud. Neamț. Ca și în ultimii șase ani, părintele paroh Petru Munteanu, alături de credincioșii enoriei, a mers și astăzi, 23 aprilie 2016, într-o procesiune în Sâmbăta lui Lazăr pentru a vesti intrarea Mântuitorului Hristos în cetatea Ierusalimului, la cele 27 de troițe ridicate de comunitatea săvineșteană, în cei aproape 19 ani de când slujește părintele Petru Munteanu în parohia săvineșteană.
Ca și în anii precedenți și de această dată în dreptul fiecărei troiţe a fost citit un condac şi un icos din Acatistul Învierii lui Lazăr. Pelerinii au ascultat pericopele evanghelice legate de Duminica Floriilor şi au primit ramuri de salcie şi flori binecuvântate. La una dintre troițe, care poartă hramul Sf. Împărați Constantin și Elena, credincioșii l-au așteptat pe părintele Petru Munteanu cu câteva cântări bisericești, cum ar fi: ”O, Minune!”, pe care le-au intonat împreună.
”În toate orașele, în toate comunitățile, credincioșii, astăzi, se adună în jurul troițelor cu flori și se pregătesc pentru Duminica cea Mare a Stâlpărilor, Duminica Floriilor. Suntem într-o perioadă frumoasă, de pregătire, de rugăciune și viața cu Hristos este viața cea mai fericită. Când se ridică o troiță, ea nu se ridică doar pentru o stradă, ea s-a ridicat pentru toți oamenii. Când se ridică o biserică nu se ridică doar pentru o comunitate, ea se ridică pentru toții oamenii, pentru că locul de rugăciune este locul care ne face sănătoși, ne luminează. De aceea, nu pot decât să-I mulțumim lui Dumnezeu că a rânduit ca în parohia noastră să avem asemenea troițe. Dacă privim peste ani și ani, toate în jurul nostru se vor schimba, casele vor fi modificate de cei tineri, dar troițele vor rămâne neschimbate”, s-a arătat în cuvântul adresat de părintele Petru Munteanu credincioșilor pelerini.
Pelerinajul de Florii vestește, ca și cărțile de slujbă, legătura duhovnicească dintre Sâmbăta învierii lui Lazăr, urmată de Duminica Intrării Domnului în Ierusalimul pământesc, și Sâmbăta Mare a odihnei Domnului în mormânt, urmată de Duminica Învierii Domnului. Astăzi, la Pelerinajul de Florii participă toți cei ce doresc să fie peste timp în comuniune cu toți creștinii iubitori de Hristos și de Biserică, dornici de a primi binecuvântarea lui Hristos pentru ei, pentru familiile lor și pentru orașul sau comuna în care viețuiesc.
7,242 total views, 3 views today