Înainte de a fi lumea văzută, înainte de crearea omului, Dumnezeu s-a îngrijit să aibă în jurul Său ființe spirituale, sfinte și bune care să-i vadă mărirea și să se împărtășescă de fericirea de a fi în preajma tronului, slujitori credincioși în conducerea universului și a oamenilor. Puterile îngerești din preajma tronului lui Dumnezeu sunt netrupești, sunt duhuri create, precum Dumnezeu este duh nevăzut, nematerial, veșnic, Același și neschimbat.
Sfântul Apostol Pavel arată menirea lor: „Îngerii sunt toţi duhuri slujitoare, trimise ca să slujească…” (Evrei 1,14).
În Sfânta Scriptură se vorbește despre tabere de îngeri, zeci de mii și milioane de îngeri, mulțime de oaste cerească, legiuni de îngeri. Biserica învață că ierarhia cerească se compune din nouă cete îngerești, grupate în trei trepte sau clase.
În prima treapă, care este cea mai înaltă, sunt aceia care sunt mai aproape de Dumnezeu, adică: Tronurile, Heruvimii și Serafimii. A doua treaptă cuprinde: Stăpâniile, Domniile și Puterile, iar treapta a treia cuprinde: Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii. Cu nume individuale nu cunoaștem decât trei îngeri: pe Arhanghelii Mihail și Gavriil și pe Rafail.
În lumea aceasta, îngerii slujesc oamenilor, călăuzindu-i spre împărăția lui Dumnezeu. Fiecare om, se știe, își are îngerul lui păzitor, cum reiese din Matei, 18, 10 si Fapte 12, 15, unde se vorbește despre îngerii copiilor și despre îngerul apostolului Petru. Îngerul păzitor întărește credința și evlavia, apără pe om de duhurile rele, mijlocește pentru cel credincios, însoțește sufletele celor adormiți.
În data de 8 noiembrie, Biserica Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil din satul nostru îmbracă haine de sărbătoare serbând hramul bisericii, rugându-i ca prin ajutorul și rugăciunile lor, în veacul de acum să aflăm scăpare de rele, iar în cel ce va să fie să ne învrednicim de bucuria cerească și de împărăție.
Ionuţ Măriuţa