Dumneavoastră, în ce tabără sunteți?

Zilele acestea, la tabăra organizată de parohia noastră, un micuț participant m-a întrebat: ”Dumneavoastră, în ce tabără sunteți?”.

Activitățile de tabără pentru cei mici ne trimit cu gândul la cele două tabere pe care și viața ni le pune înainte: cea a celor mulțumiți și cealaltă a oamenilor nemulțumiți.tabara
Tabăra oamenilor mulțumiți privește dincolo de realitatea înconjurătoare și întrevede o zi mai bună, are idealuri și scopuri frumoase de atins. Cealaltă tabără privește la împrejurări și intră într-o stare lipsită de vlagă neîntrezărind nicio soluție la probleme. Privește la toate în funcție de utilitatea pe care o prezintă și este incapabilă să iubească.

Cel mulțumit știe vocația vieții sale, pentru ce trăiește; cel nemulțumit cultivă invidia ca atitudine fiind nefericit la orice manifestare a succesului celor din jur.

Cel mulțumit și recunoscător se dăruiește unui țel care-l provoacă să-și folosească la maximum potențialul, cel nemulțumit a realizat, a făcut în cele materiale, dar nu are liniște până ce nu va face și mai mult.

Cel mulțumit pune valoare pe cele ce vor dura veșnic, pe cele nestricăcioase; cel nemulțumit prețuiește lucrurile vremelnice și stricăcioase, are senzația că pierde ceva și anume timp și totuși, când îl câștigă nu știe decât să-l omoare.

Cel mulțumit are scopuri definite pe care le urmărește cu hotărâre și consecvență, cel nemulțumit nu are scopuri pe care să le împlinească și în atitudinea lui manifestă panica și disperarea.

Cel mulțumit își privește împlinirile una câte una cu recunoștință și credință. Să ai credință presupune să ai curaj și să fii capabil să îți asumi un risc, să fii gata să accepți suferința și dezamăgirea. Cel nemulțumit numără bucuriile altora și crede că el nu are niciuna și poartă cu sine visul copilăresc de a fi atoateștiitor și atotputernic.

Cel mulțumit nu este plictisit sau plicticos, este activ în gânduri, în sentimente, evită trândăvia interioară și are o atitudine iubitoare față de toată lumea.

La fiecare moment al vieții, ne înscriem într-una din aceste două tabere: cea a oamenilor mulțumitori și cea a nemulțumiților.

Privind în jur și apoi cu sinceritate și smerenie în noi înșine să ne întrebăm în care tabără am ales să viețuim.

Preot Petru Munteanu, 7 august 2014

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top