Culorile există în fiecare moment al vieții noastre și ne exprimăm prin intermediul acestora. Culorile au influență asupra stării noastre de spirit, asupra capacității de memorare și chiar asupra gustului mâncării, în concluzie asupra întregii vieți.
Culorile calde, deschise, stau la baza unei bune dispoziții, având un efect stimulativ și întreținând o stare afectivă pozitivă.
Culorile reci, închise, induc stări psihice de tristețe, depresie, scăzând nivelul energetic.
Preferințele pentru anumite culori pot oferi informații importante despre structura personalității noastre.
Iată câteva dintre semnificațiile și efectele culorilor:
ROȘUL are un efect stimulator general, provoacă, incită la acțiune, îndeosebi în plan psihomotor, stimulator intelectual. Roșul este culoarea preferată a persoanelor active, dinamice, având o voință foarte puternică, cu inițiative, independente.
GALBENUL este culoarea soarelui și este asociat frecvent cu fericirea, bucuria, energia vitală. Persoanele care o prefera sunt active, ambitioase, optimiste comunicative.
ALBASTRUL este o culoare rece care reprezintă calmul, fiind odihnitoare, relaxantă, detensionanta și având efect de sedativ. Persoanele care îl aleg sunt oameni pașnici, loiali, iubitori, optimiști în abordarea și rezolvarea problemelor.
PORTOCALIUL este o culoare caldă, culoarea fericirii, a veseliei și căldurii.
VERDELE se obține din roșu și albastru, în consecință prezintă trăsături ale ambelor culori. Are un efect contradictoriu: atracție-respingere, optimism-nostalgie. Este o culoare rece, care exprimă din punct de vedere psihologic voința de acțiune, tenacitate și perseverență.
Prelucrare de Emilian Horciu