Mersul cu colindul – una dintre cele mai răspândite tradiții, respectată și de vârstnicii din Săvinești

Colindatul, cel mai cunoscut obicei de Crăciun, nu mai este practicat de oricine. Dacă înainte nu era casă să nu fie colindată, și nu doar de un grup, ci de cât mai multe, astăzi glasurile colindatorilor mai intră în casele gospodarilor doar prin intermediul radioului și televiziunii sau al compilațiilor audio, dezgolite parcă de bucuria și trăirea vestitorilor Nașterii Domnului.

GALERIE FOTO

Colinda vestește venirea lui Dumnezeu pe pământ, eveniment unic întâmplat în istorie. Satul românesc păstrează și astăzi colindele străvechi și le vestesc pe ulițele satului copiii și credincioșii în perioada aceasta, a Postului Nașterii Domnului.

Cu îndemnul de a lăsa sfiala deoparte și a pleca „printre case a colinda”, vârstnicii Centrului de zi Samariteanul Milostiv și-au propus o întoarcere în timp, în lumea satului de altădată, după care sufletele lor tânjesc. Totodată, unii dintre ei au trăit pentru prima dată această emoție, nu au mai mers cu colinda până acum.

Astfel, data de 22 decembrie 2022 va rămâne întipărită în inimile lor, dezgolite de trecerea anilor.

Astăzi au răsunat colindele în cadrul a diverse instituții oficiale din comuna Săvinești. Cu alai și multă bucurie, împreună cu o parte dintre beneficiarii centrului am colindat: primăria, angajații unei brutării și cadrele medicale ale dispensarului. Entuziasmul și emotia nu au întârziat să apară pe chipurile celor colindați. Iar bucuria colindătorilor a fost simțită la superlativ și transmisă mai departe ascultătorilor. Astfel, o parte dintre beneficiari se reîntorceau în timp și își aminteau cum mergeau atunci când erau copii, iar alții nici nu mai erau siguri dacă au colindat vreodată. S-au implicat foarte mult și încercau să se asigure constant că ceea ce cântă se și aude perfect. Activitatea de astăzi constituie, fără doar și poate, ce au nevoie persoanele peste 65 de ani. Așadar, s-a răspuns punctual nevoii de apartenență la un grup cu interes comun, nevoii de integrare și sentimentului de utilitate. Abia astept să repetăm această experiență și anul următor. Optimismul lor și entuziasmul a fost magic.”, a menționat Larisa Ciobanu, asistent social al Parohiei „Sf. Voievozi” Săvinești.

Domnul primar Daniel Horciu a fost prima „gazdă” care a primit colindătorii centrului de zi.

În preajma domnului primar s-au adunat și angajații primăriei Săvinești pentru a asculta colindele ce răsunau în clădire. După cum spune tradiția, la sfârșitul recitalului de colinde, urătorii au fost răsplătiți cu dulciuri și sucuri, dar s-a primit și un bănuț pentru excursia mult dorită de beneficiarii centrului.  

Mulțumim că nu ne-ați ocolit. Felicit această inițiativă a Centrului de zi și sperăm să mai veniți și cu alte ocazii. Până de Sărbătorile Pascale o să aveți fiecare câte un costum popular pentru a-l purta la diferite evenimente. Să aveți sărbători fericite și un An Nou plin de bucurii!”, a exprimat domnul Daniel Horciu, Primarul comunei Săvinești.

Colindătorii au reaprins flacăra vremurilor de altă dată și, entuziasmați fiind, au dorit să-și continue periplu urărilor și la câteva magazine din zonă, brutăria familiei Turcu și magazinul domnului Alexandru. Și aici au fost recompensați cu colaci și cornuri, precum și fructe și câte un bănuț. Bucurie, zâmbete și mulțumite, toate acestea se regăseau pe chipul blând al „bunicilor săvineșteni”.

Mi-a plăcut, foarte frumos a fost. Eu nu am mai mers cu colinda până acum, nu vă pot explica ce trăiri am. Vă mulțumesc că vă gândiți și la noi, cei în vârstă, cei care avem destule probleme, dar timpul petrecut la centru este minunat.”, a mărturisit doamna Sandu Elena.

Nici medicul de familie, doamna doctor Condurache Zoe, nu a fost evitat. Pacienții dumneaei, astăzi colindători, i-au făcut o surpriză, dorind să răsplătească grija ce le-o poartă doamna doctor, privind starea lor de sănătate.

Sunteți minunați, mulțumim că v-ați gândit la noi, să fiți sănătoși, să aveți grijă de sănătate și un An Nou cu bucurii. Ați văzut că, chiar dacă avem bani mulți, sănătatea nu poate fi cumpărată, deci trebui să avem grijă de ea. Crăciun fericit!”, le-a urat doamna doctor Condurache.

Sentimentele care se trezesc în interiorul fiecăruia, dorința de a lua parte la diferite întâlniri, evenimente, de a simți că aparțin cuiva, certifică nevoia celor în vârstă de a se ști utili și nu de a fi o „greutate” pe umerii celorlalți.

Sunt și la corul bisericii „Sf. Voievozi” și mă bucură mult acest lucru. De Crăciun, oamenii mai în vârstă nu prea mai merg la colindat, dar astăzi am răspuns cu drag aceste-i propuneri. Suntem noi mai în etate, dar nu ne lăsăm, Sărbătoarea Nașterii Domnului aduce mângâiere sufletelor noastre”, a menționat doamna Popa Maria.

Cât o să fim la acest Centru de zi, să ne țină Dumnezeu sănătoși, sperăm să mergem în fiecare an cu colindul. Am trăit clipe frumoase, cu emoții, dar ne-am descurcat foarte bine.”, a spus doamna Paisa Milica.

go top