Mugurii de pin – revitalizează organismul .
Pinul face parte din familia Pinaceae, este o plantă originară din țările nordice, care cuprinde peste 170 de specii de conifere printre care bradul și molidul. Spre deosebire de brad, pinul are o cantitate mai mare de rășină și mai multe proprietăți terapeutice, în special mugurii. Există peste 20 de specii de pini care produc muguri comestibili. Mugurii de pin reprezintă semințele comestibile ale pinului. Cele mai populare soiuri de pini din care pot fi recoltați muguri sunt pinul mexican, pinul de Colorado, pinul italian și pinul chinezesc.
Mugurii de pin se culeg primăvara, de obicei în luna mai, odată ce conul începe să se deschidă. Pentru a fi ușor de recoltat, conurile sunt depozitate în saci și lăsate la uscat la soare timp de 20 zile, apoi se zdrobesc, iar mugurii de pin sunt culeși manual, acesta fiind un procedeu destul de minuțios. În plus, fiecare mugur este acoperit cu un strat de coajă mai subțire sau mai groasă care trebuie îndepărtat înainte de a fi consumat. Mugurii de pin trebuie depozitați în locuri ferite de lumină și umiditate, de preferat în borcane închise ermetic sau în frigider. Ei pot fi folosiți în alimentație în diferite mâncăruri datorită efectelor benefice pe care le au asupra organismului.
Mugurii au o formă alungită de aproximativ 13 mm, au o culoare crem deschis, iar în ceea ce privește gustul, mugurii de pin au o textură fină și un gust dulceag, asemănător cu al untului; aceștia pot fi prăjiți pentru a căpăta un plus de aromă, dar și pentru a fi crocanți. Mugurii de pin sunt consumați de multe popoare, peste tot în lume și pot fi folosiți într-o varietate de mâncăruri, de la salate până la feluri principale sau deserturi. Pot fi adăugați în sosul Pesto, în mâncărurile de spanac, orez și în paste.
Mugurii de pin au proprietăți terapeutice deosebite, fiind recomandați în tratamentul, dar și în prevenirea multor afecțiuni și pot fi cumpărați de la magazinele cu produse naturiste. Ei conțin uleiuri volatile cu proprietăți antiseptice, antiinflamatorii și expectorante; tanin care reduce durerea și iritațiile; alcooli și rășini cu efect balsamic în tuse, bronșite și alte afecțiuni respiratorii; flavonoizi, vitamina C și acid ascorbic.
Mugurii de pin conțin și surse valoroase de vitamine, minerale, antioxidanți. De exemplu, 100 grame de muguri furnizează organismului 9 g de vitamina E, un antioxidant care protejează celulele de atacul radicalilor liberi; complexul de vitamine B1, B2, B3 și B9 mențin sănătatea pielii și favorizează buna funcționare a aparatului vizual, a metabolismului și a sistemului nervos. Dintre minerale aceeași cantitate de 100 grame de muguri furnizează 9 mg de mangan, un mineral cu rol extrem de important în sănătatea oaselor, dar și în reducerea simptomelor sindromului premenstrual; 1,3 mg de cupru, un mineral care intervine în procesul de producere a globulelor roșii, care menține sănătatea pielii, dar și cantități însemnate de calciu, fosfor și fier.
Iată care sunt principalele beneficii ale mugurilor de pin și cum pot îmbunătăți sănătatea organismului:
Mențin sănătatea inimii – conținutul de acizi grași nesaturați, precum acidul alfa-linoleic și acidul oleic contribuie la scăderea nivelului colesterolului rău și al trigliceridelor din sânge, iar conținutul de fibre și minerale ajută la reducerea riscului de apariție a problemelor cardiovasculare.
Îmbunătățesc vederea – datorită conținutului însemnat de betacaroten și luteină, un antioxidant care ajută ochiul să filtreze razele ultraviolete, previne deteriorarea maculei și reduce riscul de apariție a cataractei.
Combat oboseala – mugurii de pin conțin fier, principalul constituent al hemoglobinei, pigmentul responsabil cu transportul oxigenului în organism, care ajută la stocarea energiei și producerea energiei necesare corpului uman.
Reduc surplusul de greutate – în pofida faptului că sunt bogați în acizi grași, consumul regulat între mese a mugurilor de pin ajută la pierderea kilogramelor în plus. Conținutul acestor acizi stimulează acea zonă a creierului care eliberează hormonii sațietății.
Previn îmbătrânirea prematură – antioxidanții pe care îi conțin mugurii de pin, luptă eficient împotriva radicalilor liberi care favorizează apariția cancerului și a unor maladii cronice. În același timp, aceiași antioxidanți ajută organismul să dezvolte rezistență în fața agenților infecțioși și a virusurilor, dar și să întârzie procesul de îmbătrânire a organismului.
Stimulează sistemul imunitar – mugurii de pin conțin o cantitate importantă de vitamina C, iar infuzia din muguri este un dezinfectant al căilor respiratorii fiind indicată în tratarea bronșitelor cronice, a laringitelor, tusei, guturaiului, faringitei, răgușelii, sinuzitei, gripei, pneumoniei, amigdalitei și astmului bronșic.
Cicatrizează eficient – infuzia din muguri de pin are proprietăți diuretice, antiinflamatorii și antiseptice. E utilizată cu succes în infecțiile renale, cistită, pielită, uretrită, nefrită, litiază renală, leucoree, insuficiență renală, dermatoze, răni, eczeme, psoriazis, scabie.
Prepararea infuziei din muguri de pin – se adaugă o lingură cu muguri uscați și mărunțiți în 250 ml apă clocotită, se lasă acoperit timp de 15 minute, se strecoară, se îndulcește cu miere de albine și se consumă 2-4 căni calde pe zi.
Prepararea siropului din muguri de pin – două căni cu muguri de pin se pun într-o oală peste un litru de apă și o lămâie tăiată felii, se fierb la foc mic timp de jumătate de oră, se acoperă cu un prosop și se lasă la răcit minimum șase ore, după care se stoarce, se filtrează, se adaugă un kilogram de zahăr și se mai fierbe o dată. Se toarnă în sticle cât este călduț și se închide ermetic. Astfel obținut se poate păstra și consuma la nevoie pe toată perioada anului.
Sănătate maximă! Iulia Romedea