Prazul – un leac natural
Prazul este o plantă erbacee bienală, leguminoasă, originară din zonele apropiate de Marea Mediterană: Egipt, Grecia și Asia Mică. Principala caracteristică a plantei este bulbul mare din care se desprinde rădăcina care are forma firoasă, de „mustăți”. Bulbul este alungit, tulpina este groasă, de culoare albă, frunzele sunt lungi, cu vârf ascuțit, iar florile au culoare albă. Prazul este înrudit cu ceapa și usturoiul și chiar dacă este o legumă modestă sau banală, cercetările au arătat că este dotat cu proprietăți terapeutice la fel de puternice cu cele ale usturoiului și cepei.
Prazul conține 87-90% apă, hidrați de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, grăsimi substanțe minerale (potasiu, calciu, fosfor, sulf, clor, magneziu, sodiu), ulei volatil, saponine și vitamine ( C, PP, K, B6).
O mare parte din efectul terapeutic al prazului provine de la compușii sulfuroși de tipul alicinei, pe care usturoiul îl conține din belșug. Alicina este o substanță cu efecte antibacteriene, antivirale, antifungice și anticancerigene.
Combinația unică de flavonoide, vitamine, minerale și substanțe nutritive cu conținut de sulf a legumelor din familia Allium ar trebui să ne determine să includem prazul, ceapa și usturoiul în dieta zilnică. Prazul se folosește în gastronomie pentru prepararea diverselor tipuri de mâncăruri și salate, dar poate fi administrat și în scop terapeutic beneficiind de numeroase substanțe cu potențial vindecător. În scop fitoterapeutic se utilizează bulbul şi seminţele. O jumătate de cană cu praz este cantitatea suficientă pentru o zi, consumat atât crud cât și adăugat la rețetele preferate. Fiind bogat în vitamine, minerale și antioxidanți esențiali, prazul oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.
Protejează vasele de sânge – prazul conține un flavonoid care protejează învelișurile vaselor de sânge împotriva radicalilor liberi. Acesta stimulează producerea de oxid nitric, care acționează ca dilatator natural și relaxant al vaselor de sânge. Permite vaselor de sânge să se odihnească și reduce riscul de hipertensiune arterială. Prazul conține o cantitate generoasă de vitamina K.
Sănătatea osoasă – conținutul ridicat de vitamina K din praz activează osteocalcinul, o proteină vitală pentru sănătatea oaselor.
Tonic pentru inimă – nivelurile ridicate de homocisteină din sânge pot crește riscul bolilor cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană și ateroscleroza. Prazul conține o formă bioactivă de folați, dovedindu-se că reduc concentrația de homocisteină din sânge.
Reduce riscul bolilor cronice – abundența de vitamina K în praz previne bolile inflamatorii cronice și calcifierea nedorită a arterelor, alături de vitamina B6 care oferă beneficii antiinflamatorii.
Ajută digestia – un probiotic din praz ajută digestia, stimulează și întărește stomacul, rinichii și intestinul. Fibrele leguminoase permit mâncatul încet, de aceea se digeră în mod corespunzător mâncarea, iar acest lucru împiedică supraalimentarea.
Previne cancerul – prazul este o sursă bună de sulfuri care pot inhiba căile asociate cu formarea de tumori maligne. Ca și alți membri ai familiei allium, ei pot juca un rol important în prevenirea anumitor tipuri de cancer de prostată, colon și ovarian.
Ajută la slăbit – prazul nu conține grăsimi, are un conținut redus de calorii, un conținut ridicat de fibre care suprimă foamea oferind un sentiment de sațietate. Ambele fibre solubile și insoluble prezente în praz reglează activitatea intestinală și reduc balonarea.
Îmbunătățește vederea – prazul este bogat în compuși benefici care protejează țesuturile și membranele celulare oculare de oxidare dăunătoare, prin filtrarea razelor de lumină în timp ce acesta intră în contact cu ochii. Consumul de praz în cantități adecvate vă protejează ochii de cataractă și de degenerescența maculară legată de vârstă.
Benefic în sarcină – prazul este bogat în vitamina B9, cunoscută sub numele de acid folic. Folații formează o parte esențială în dieta femeilor însărcinate, fiind importanți pentru producerea de ADN nou, care este necesar pentru formarea de noi celule. Folații determină de asemenea, formarea sănătoasă a tubului neural, greutatea adecvată la naștere și dezvoltarea corectă a feței, a inimii, a coloanei vertebrale și a creierului.
Menține colesterolul sănătos – fibrele joacă un rol important în reducerea nivelului de colesterol, totodată, ajută la eliminarea colesterolului suplimentar din organism și reduce producția de colesterol în ficat. Prazul are proprietăți antiseptice care ajută organismul să lupte împotriva infecției, astfel, ele ajută la scăderea colesterolului rău LDL și la creșterea colesterolului bun, HDL.
Acționează ca un antioxidant – polifenolii conținuți de praz sunt surse valoroase de antioxidanți care ajută împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea și bolile cronice. O porție de 100 g de praz proaspăt asigură aproximativ echivalentul acidului galic a 3 mg.
Are acțiune balsamică – datorită prezenței uleiurilor volatile, sucul de praz are o acțiune balsamică asupra tractului respirator, ameliorând simptomele asociate cu gripă, răceală și febră.
Ajută sistemul nervos – magneziul, fosforul și folații sunt nutrienți importanți necesari pentru funcționarea sănătoasă a sistemului nervos, ajutând la îmbunătățirea concentrației, memoriei și a capacității creierului de a procesa informații.
În uz extern – prazul se folosește sub formă de cataplasme, comprese și spălături locale, fiindcă ajută la vindecarea furunculelor, plăgilor, panarițiului, abceselor și piodermitelor.
În cosmetică – cataplasmele din frunze de praz sunt recomandate în cazul tenurilor acneice și cuperotice. Sucul de praz cu lapte sau zer se aplică pe ten contra pielii înroșite și a erupțiilor feței.
Precauții și contraindicații – este contraindicat consumul de praz persoanelor care suferă de litiaze renale sau biliare din cauza oxalaților (acidul oxalic în contact cu calciul poate forma cristale care se depun în rinichi sau vezica biliară).
În România prazul este cultivat cu precădere în Oltenia, iar oltenii sunt faimoși pentru consumul de praz, deoarece acestă legumă nu este populară fără motiv, ci este un adevărat cocktail de antioxidanți și vitamine.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea