Siminocul – planta nemuririi
Siminocul, numit științific Helichrysum arenarium, este o plantă ierboasă frumoasă, cu flori rezistente sub formă de biluțe mici de culoare galben auriu, cunoscută în popor sub diferite denumiri de: siminic, flori de paie, iarba flocoasă, imortele, mărgica sau ochișori. Această plantă este originară din sudul Europei care face parte din familia Asteraceae, având o legendă care spune că siminocul este planta născută din lacrimile Fecioarei Maria prelinse pe mormântul lui Iisus. Este foarte rezistentă și se adaptează perfect în solurile calcaroase și nisipoase. În România crește în zonele spontane de câmpie și deal și poate fi întâlnită până la 1000 m altitudine, important este ca zonele să fie însorite. Tăiat, siminocul își păstrează forma și culoarea timp îndelungat, de aici și denumirea de imortelă. Tulpina siminocului crește până la 50-60 cm, este dreaptă, neramificată, frunzele sunt lanceolate, opozite, cele de la bază sunt mai lungi și sunt acoperite cu perișori fini care le dau un aspect catifelat și o nuanță gri-argintie. În vârful tulpinii sunt florile galbene, grupate în capitule globuloase cu diametrul de 5-6 cm și înfloresc între lunile iunie – octombrie. Chiar și după uscare, planta își păstrează aspectul nemodificat, inclusiv culoarea galbenă a florilor. Substanțele amare din compoziție fac din siminoc o plantă de neocolit în tratamentele naturiste, cu proprietăți terapeutice care au uimit până și companiile producătoare de medicamente clasice.
În fitoterapie se folosesc florile de siminoc care trebuie culese din luna iunie până în luna octombrie. Siminocul este bogat în substanțe amare, taninuri, flavonoizi, saponozide, apoigenina, astragalina, coloranți, hamferol, glicozide, ulei volatil, săruri minerale. Siminocul activează secreția biliară, scade colesterolul, diminuează durerile de ficat, ajută în afecțiunile gastrice și renale, în colecistite cronice, în hepatita acută, meteorism, pancreatite, viermi intestinali și vomă. Totodată, această plantă este un antidot împotriva otrăvurilor cu metale grele, dar este și un remediu pentru afecțiunile rinichilor, deoarece funcționează ca un diuretic și ajută chiar și la eliminarea nisipului.
Siminocul poate fi folosit în afecțiunile interne, îndeosebi în eliminarea viermilor intestinali, consumând ceai, preparat dintr-o linguriță de flori uscate și mărunțite, fierte în 250 ml apă, timp de cinci minute. De asemenea, siminocul ajută în ameliorarea durerilor artritice și tulburări metabolice.
În medicina populară, florile de siminoc se fierbeau în rachiu și băutura se administra intern pentru stimularea secreției gastrice, în combaterea paraziților intestinali și în diferite boli precum gălbinare, gută sau reumatism.
Infuzia se prepară din 30 g flori uscate la un litru de apă clocotită, se infuzează zece minute, se filtrează printr-o strecurătoare cât mai fină și se bea câte o cană de două ori pe zi. Aceasta crește secreția biliară și de suc gastric, scade colesterolul, diminuează spasmele create de bila leneșă. După patru, cinci zile de consum a infuziei, se constată creșterea presiunii sanguine și o îmbunătățire a stării generale a organismului.
Ca remediu pentru rinichi se prepară o fiertură dintr-un sfert de litru de lapte în care se pune o linguriță de plantă. Amestecul se fierbe cinci minute după care se strecoară și se beau două căni pe zi. Are efect diuretic și ajută chiar și la eliminarea nisipului format la rinichi.
Datorită proprietăților antialergice, antiinflamatorii și astringente, siminocul se folosește și pentru îngrijirea pielii, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte și curățând pielea în profunzime. De asemenea, ajută la vindecarea cicatricelor, dermatitelor și acneei folosit sub formă de infuzie, preparată mai concentrat, dintr-o lingură de plantă la o cană de apă.
O mare calitate a siminocului este faptul că nu are contraindicații și nu interacționează cu medicamentele, se utilizează în parfumerie, ca aromatizant alimentar și corector de arome. Florile de siminoc sunt „nemuritoare”, fiind apreciate după uscare, pentru funcția lor decorativă, așa că în orice variantă îl preferăm , siminocul este util și plăcut.
Sănătate maximă!
Iulia Romedea