Sunt tineri, frumoși, entuziaști, dornici să muncească și să valorifice tot ceea ce le oferă viața. Așa este și Savina Cristina, tânăra plecată din comuna Săvinești din anul 2003 în Anglia. A terminat Şcoala Postliceală Sanitară „Dimitrie Cantemir” Bacău, după care a profesat ca asistent medical generalist la Centrul de Sănătate Roznov, timp de patru ani. În decembrie 2003 a plecat în Anglia, având mai multe joburi în domeniul medical, după care, în 2008, s-a înscris într- un program de echivalare a studiilor la University of East Anglia. Anul trecut a aplicat pentru cetăţenie britanică, care s-a încheiat cu succes, iar la scurt timp a obținut paşaportul britanic. În prezent are dublă cetăţenie și a fost recent în România, dar a folosit tot pașaport românesc.
– Cum ți-a venit ideea să pleci din țară?
– Simţeam nevoia de o schimbare, iar întâmplarea a făcut ca într-o tură de noapte la spital, să pun mâna pe un jurnal medical, care avea acest anunţ cu oferte de muncă în Anglia. Am luat-o ca pe o provocare, am susţinut primul interviu telefonic şi totul a pornit de acolo.
– De ce ai ales Anglia?
– Mai degrabă Anglia m-a ales pe mine. Am considerat că e o ţară plină de oportunităţi, în care ţi se oferă respect şi aprecierea muncii şi unde poţi avea un trai decent.
– Ce rol a avut familia în alegerea ta și cum te-a susținut în decizia de a pleca?
– Familia a fost îngrijorată la început de decizia mea, în ideea că nu vor fi lângă mine să mă ajute la greu. Am păstrat legătura în permanenţă, fapt care m-a ajutat nespus să merg înainte și fără de care nu aş fi rezistat de-a lungul anilor.
– Cum sunt priviți românii de către englezi? Dar acum, după ce ai obținut cetățenia britanică?
– Pe de o parte sunt românii care sunt muncitori, dornici să înveţe şi care se adaptează sistemului, iar de cealaltă parte sunt cei veniţi cu scopul de a se îmbogăţi peste noapte, uneori prin muncă necinstită. De primii auzi mai puţin, iar de ceilalţi ceva mai des. Obţinerea cetăţeniei n-a schimbat nimic pentru mine, de fapt doar 2-3 colegi de serviciu ştiu de asta. Lucrez în acelaşi spital, în acelaşi colectiv de oameni, totul e ca înainte.
– Cum regăsești România și oamenii de fiecare dată când revii acasă?
– De fiecare dată când mă întorc acasă găsesc lucruri bune, surprinzătoare, care au evoluat în bine, dar şi unele care nu sunt încă pe făgaşul normal şi se încăpăţânează să dureze. România rămâne aceeaşi ţară frumoasă, cu oameni capabili, iar ACASĂ va fi mereu ACASĂ pentru mine.
– Ce ar trebui să-ți ofere România pentru a te întoarce acasă?
– Mi-aş dori să găsesc o societate în care se promovează valorile, în care oamenii sunt susţinuţi dacă merită, un sistem de sănătate care să aibă interesele pacientului ca prim scop. Şi deloc de neglijat, aş adăuga, un venit care să-ţi asigure un trai decent.
În prezent, Cristina lucrează, de aproape cinci ani, în Norwich, England, la Norfolk and Norwich University Hospital, pe postul de asistent medical.
(Brîndușa Dediu)