Reumatismul – remedii naturiste la îndemâna tuturor

Reumatismul – remedii naturiste la îndemâna tuturor

Reumatismul reunește o serie de afecțiuni ale căror simptome sunt durerile aparatului locomotor și ale articulațiilor. Cauzele instalării acestei afecțiuni sunt de natură microbiană, imunitară sau genetică. Din categoria afecțiunilor reumatice fac parte artrita infecțioasă (această boală afectează articulațiile, bolnavii se mișcă cu greutate, au febră, dureri, frisoane) și artroza ( osteoporoza), în care se produce distrugerea cartilajelor articulare, bolnavul având dureri la fiecare mișcare, apărând probleme la mobilitatea articulară. O altă afecțiune reumatică este guta, o boală a metabolismului, apărută datorită consumului exagerat de carne (organe), producându-se o suprasaturare a acidului uric. Poliartrita cronică este afecțiunea articulațiilor mâinilor și picioarelor, efectele acesteia sunt afectarea gleznelor, coatelor, anchiloza temporară și deformări ale articulațiilor.

Reumatismul – remedii naturiste la îndemâna tuturor
Vestea bună este că tratamentele naturiste pot alunga în mod eficient simptomele bolii, însă trebuie să menționăm faptul că tratamentul naturist trebuie să fie foarte bine întrepătruns cu cel medicamentos recomandat de medicul specialist.

Medicina naturistă oferă o gamă largă de plante medicinale necesare în ameliorarea neplăcerilor provocate de bolile reumatice. Cele mai uzuale sunt: busuiocul, cireșul, vișinul, coada-șoricelului, cicoarea, coacăzul negru, coada-calului, coaja de salcie, cimbrul, dracila, dafinul, fumărița, fragul, grâul, hameiul, hortensia, isopul, hreanul, menta, lămâiul, levănțica, mesteacănul, murul, măcrișul, mărul, năsturelul, osul iepurelui, ovăzul, păducelul, păpădia, pirul, piersicul, tătăneasa, trifoiul, țelina, urzica, usturoiul, vâscul, zmeurul și multe altele.

Simptomele reumatismului se agravează la fiecare schimbare a vremii sau când vine sezonul rece. Din fericire, în farmacia naturii găsim întotdeauna soluții – infuzii, tincturi, produse apicole, chiar și condimente din bucătărie – care ne ajută să alinăm durerile.

Crețușca – substanțele active din compoziția plantei au efect asemănător aspirinei. Se consumă câte o lingură de tinctură de crețușcă de trei ori pe zi cu un sfert de oră înainte de masă.
Salcia albă – este un precursor natural al aspirinei, având o concentrație mare de saligenină, un constituent care se transformă în organism în acid salicilic, cu acțiune antiinflamatoare și anti reumatică. Se dizolvă 50 picături de extract în puțină apă și se consumă de 2-3 ori pe zi. Se pot face și infuzii astfel: peste două lingurițe de scoarță uscată și măcinată se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se consumă cu puțină miere de albine.

Rostopasca – unguentele care au în compoziția lor această plantă, în combinație cu extracte uleioase de conifere (pin), au proprietatea de a stimula circulația periferică, ceea ce este benefic în tratamentul reumatismului.

Frunzele de mesteacăn – au efect antiinflamator, diuretic, depurativ. Peste o lingură de frunze uscate și măcinate se toarnă o cană de apă clocotită, se acoperă câteva ore, apoi se bea câte o jumătate de cană de trei ori pe zi.
Coada-calului – peste o linguriță de plantă se toarnă o cană de apă, se fierbe 10 minute la foc mic, se strecoară și se bea infuzia călduță de trei ori pe zi între mese.
Lemnul-dulce – glicirizina din rădăcina plantei are o structură asemănătoare cortizonului, având efect antiinflamator și contra durerii. Peste o linguriță cu rădăcină de lemn-dulce se toarnă două căni cu apă clocotită, se lasă peste noapte, se strecoară și se consumă o jumătate de cană de trei ori pe zi.

Gheara diavolului – este o plantă originară din Africa de Sud, din care se utilizează capsule de trei ori pe zi. Harpagozidele din compoziția plantei au proprietăți antiinflamatoare și analgezice și pot fi comparabile cu proprietățile fenilbutazonei.

Levănțica – se folosește contra durerilor artritice, masând zonele dureroase cu un amestec din ulei de măsline și ulei de levănțică.
Boabele de ienupăr – sunt utile în inflamațiile acute ale încheieturilor. Se prepară o infuzie din două lingurițe de boabe uscate la o cană cu apă, din care se consumă patru linguri pe zi. Tinctura de boabe – 10 g fructe uscate și macerate 10 zile într-un pahar cu alcool dublu rafinat – se folosește pentru frecții în durerile reumatice.
Uleiul esențial de pin – are compuși cu efecte similare cortizonului. Folosit în masaje locale alină durerile și îmbunătățește circulația.
Urzica – frunzele proaspete de urzică se aplică direct pe zona dureroasă, ameliorând durerile.

Brusturele – frunzele proaspete de brusture se lasă la macerat un sfert de oră în spirt, seara, apoi se aplică pe zona dureroasă și se înfășoară bine cu fulare și pături călduroase. Tratamentul se repetă timp de o săptămână.

Sarea de Bazna – se folosește sub formă de comprese, cataplasme sau băi parțiale, dizolvând 25 g sare într-un litru de apă. Pentru băi generale cu durată de jumătate de oră, se dizolvă 300 g sare de Bazna în apa din cadă. Această procedură NU o folosesc persoanele care suferă de hipertensiune arterială severă, insuficiență cardiacă, hepatică sau renală.
Ardei iute – tinctura de ardei iute este extraordinar de bună împotriva durerilor reumatismale. Se toacă 30 g de ardei iuți proaspeți, se pun într-un borcan, se adaugă o jumătate de cană cu apă și o jumătate de cană cu alcool dublu rafinat. Se închide ermetic, se lasă la macerat timp de 10 zile, se filtrează, apoi se păstrează în recipiente închise la culoare. Compresele cu tinctură se aplică pe locurile dureroase de două ori pe zi, timp de 20 de minute, cel puțin două săptămâni.

Oregano – are în compoziție concentrații mari de substanțe antiinflamatoare și antioxidanți. Frunzele proaspete sau pulberea de plantă uscată se amestecă cu ulei de măsline presat la rece. Se lasă o săptămână apoi se ung zonele dureroase de două ori pe zi.

Cucurma – acest condiment se folosește în bucătărie pentru a asezona salatele cu orez, pastele etc. Compușii care intră în compoziția sa, atenuează efectele artritei.
Pătrunjel – sucul din frunze proaspete se folosește în comprese externe timp de 20 de minute. Se mixează o mână de frunze proaspete peste care se toarnă puțină apă, se lasă la macerat jumătate de oră, se filtrează, iar surplusul se păstrează la frigider maxim jumătate de zi.

Veninul de albine este folosit cu succes în tratamentul reumatismului, dovadă fiind faptul că majoritatea apicultorilor nu sunt afectați de durerile specifice bolii. Se folosesc unguentele pe bază de venin de albine seara, înainte de culcare, masând zonele afectate, apoi se înfășoară în haine călduroase, cel puțin o săptămână.

Propolisul – are efect antiinflamator și antioxidant dovedit de specialiștii în domeniu, având efect tip „aspirină”. Se poate folosi sub formă de unguente, masând ușor zona afectată de durere, apoi se face mișcare circa 10-15 minute.
Aflând atâtea informații prețioase despre plantele din natură, orice metodă vom decide să folosim, cu siguranță vom simți din plin o ameliorare a durerilor provocate de afecțiunile reumatice, un confort și un tonus sporit.

Sănătate maximă!
Iulia Romedea

go top