România împrumută 402 euro pe secundă

Cu fiecare secundă, românii sunt tot mai datori. Peste 12 miliarde de euro intenţionează să se împrumute statul anul acesta, inclusiv pentru că Fiscul nu este în stare să aducă suficienţi bani la buget.

credit_euro_2013111820În medie, viteza cu care statul se împrumută la bănci este de peste 400 de euro pe secundă. Doar cu sumele luate în acest an s-ar putea construi peste 2.100 de kilometri de autostradă. 482 de euro s-a împrumutat România, în fiecare secundă a anului trecut. În total, peste 15 miliarde de euro au intrat în vistieria statului. Banii au fost folosiţi pentru acoperirea unei părţi din cheltuieli, dar şi pentru a rostogoli credite mai vechi.

Anul acesta, şefii de la Finanţe vor să ia ceva mai puţine credite: 12,7 miliarde de euro. Cu aceşti bani s-ar putea construi mare parte din autostrăzile promise Guvernul Ponta, în jur de 2.000 de kilometri de şosea de mare viteză.

Anul viitor, statul are în plan să crească din nou datoria la aproape la 460 euro pe secundă. Valoarea totală a împrumuturilor se va ridica astfel la 14,5 miliarde de euro. Bună parte din împrumuturile pe care le facem an de an, miliarde de euro, ar putea fi evitate dacă Fiscul ar fi în stare să aducă suficienţi bani la buget. Anul trecut, de exemplu, în vistieria statului din taxe şi impozite au intrat 45 de miliarde, sub media din ultimii cinci ani. Cheltuielile, însă, au rămas ridicate. „Din cauză că a pus o presiune fiscală foarte mare, statul strânge foarte puţini bani la buget pentru că economia este secătuită. Anul acesta ne-am împrumutat cu patru miliarde de euro până în prezent. Ceea ce este o sumă mare în comparaţie cu cât reuşeşte statul să strângă din impozite”, explică profesorul de economie Bogdan Glăvan.

Consiliul Fiscal estimează că statul pierde 20 de miliarde de euro în fiecare an din cauza evaziunii fiscale. Comparativ, însă, cu alte state europene, datoria publică a României se menţine mică. „Datoria publică a României este la aproape 38% din PIB şi se preconizează că ea va creşte până la un maxim de 40%. Sunt ţări în care datoria publică este la peste 100% din PIB”, spune analistul economic Aurelian Dochia. În urmă cu trei ani, însă, România stătea chiar mai bine. Avea un grad de îndatorare de doar aproximativ 35% din produsul intern brut.

Sursa: monitorulexpress.ro

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top