„Să nu cădem din Învierea lui Hristos!”

Frați și surori în Hristos-Domnul,

ips_teofanO analiză onestă a stării din noi, dintre noi și din lume arată că moartea, în diferitele ei forme, se manifestă la tot pasul. Prin diverse mijloace ni se propune în permanență o cultură a morții, o cultură care luptă împotriva vieții.

Care este, care ar trebui să fie atitudinea noastră într-o asemenea situație? Un duhovnic al vremurilor noastre, Părintele Rafail Noica, spune că „dacă Dumnezeu a lăsat lumea să ajungă până aici, înseamnă că știe El ce face și toate sunt rânduite. Noi să nu cădem din voia lui Dumnezeu, din Invierea lui Hristos”.

Să nu cădem din Învierea lui Hristos!” Ce înseamnă aceasta? Răspundem împreună cu duhovnicul Părintelui Rafail: „Hristos a spus: «N-am venit să aduc pace, ci sabie» (…) Hristos ne-a chemat la război pe tărâmul duhului și arma noastră este «sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu»(…) Singura noastră armă este iubirea, chiar și pentru vrajmasi (…) Ne luptăm cu vrăjmașul de pe urmă si singurul dusman al neamului omenesc: moartea. Lupta noastră este pentru învierea de obște” .

Cum se poate desfășura lupta noastră pentru Înviere?

 (…) În ciuda morții din noi și din lume, există oameni și atitudini care mărturisesc prezența Duhului vieții, a realității Învierii. Exista întotdeauna lumini, adâncimi și frumuseți care nu lasă omenirea să cadă întru neființa morții. De la un tată și o mamă, care îsi găsesc bucuria în nașterea de prunci, până la tânărul sau tânăra care îmbrățișează viața monahală – iată oameni care luptă pentru Înviere. De la medicul care nu voiește să fie părtaș la un avort, până la profesorul care se luptă pentru educația copiilor – iată oameni care nu cad din lumina Învierii. De la omul de afaceri care nu se lasă prins de înșelăciune, până la politicianul care ascultă mai mult de Dumnezeu decât de oameni – iată persoane care luptă împotriva morții, mărturisesc viața și îi ajută și pe alții să viețuiască în duhul Învierii.

Nu sunt mulți acești oameni. Da, nu sunt mulți, dar sunt printre noi, oameni ca și noi. Nu sunt mulți, dar ei alcătuiesc omenirea cea adâncă, singura, de fapt, care există cu adevărat. Ei sunt oamenii care frământă pâinea, slujesc la altar, răspândesc lumină, dau sens vieții și asigură, prin credința în Hristos și fapta bună, supraviețuirea lumii.

HRISTOS A INVIAT!

ADEVĂRAT A INVIAT!

Al vostru părinte și frate întru Hristos și către Dumnezeu rugător,

† TEOFAN, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

 Extras din Pastorala la Sfintele Paști 2014

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top