Sănătate-n miez de nucă!

E vremea nucilor! Pe lângă faptul că miezul de nucă este un aliment delicios, sățios şi chiar folositor în bucătărie la prepararea deserturilor, are şi calităţi terapeutice de invidiat. Consumate zilnic, nucile aduc beneficii greu de egalat, motiv pentru care, dacă aveţi ocazia să mergeţi la scuturat nuci, nu refuzaţi. Mâncaţi nuci verzi şi o sumedenie de boli nu se vor atinge de dumneavoastră.

nuca

În fiecare toamnă, este tare recomandată o cură de nuci. Cura este indicată că adjuvant în tulburările de stomac şi intestine: ulcere, dispepsii, iritaţii, diaree, constipaţie. Putem mânca miez de nucă o lună întreagă, dacă nu depăşiţi 100 de grame pe zi. În acest fel, vom evita şi neplăcerile cauzate de ronţăitul îndelung al miejilor, adică afte şi inflamaţii bucale. Dacă ele totuşi se instalează, luaţi o linguriţă de miere de albine şi plimbaţi-o prin gură. Nucile trebuiesc mestecate îndelung înainte de a fi înghiţite. Se consumă proaspete sau uşor prăjite, pentru a fi mai uşor de digerat.

Miezul de nucă este și protectorul inimii, stomacului şi al sistemului nervos!

Cu toate că este sănătos, mulţi dintre noi se feresc să mănânce prea mult miez de nucă, pe motiv că îngraşă. Într-adevăr, are o valoare calorică mai mare decât a cărnii, dar grăsimile din nuci sunt nesaturate, contribuind la scăderea colesterolului.

Colecţie de minerale şi vitamine

De ce sunt atât de valoroase nucile? Miezul lor e o uzină de substanţe benefice: apă (3-5%), grăsimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupa globulinelor (de natura celor din lapte şi ouă), săruri minerale (nucă este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colină), vitaminele C, E, F, P. Valoarea energetică a miezului de nucă este în medie de 700 kcal la 100 g. Acesta are efect laxativ, mai ales prăjit. Întrucât conţine tocoferol (vitamina E), care contribuie la scăderea conţinutului de colesterol din sânge şi are o cantitate foarte redusă de hidraţi de carbon, miezul de nucă este admis în regimul diabeticilor. Fiind foarte bogată în grăsimi şi proteine, nucă întrece carnea ca valoare calorică, având o toxicitate de câteva ori mai mică. Miezul de nucă este unul dintre cele mai vitalizante şi nutritive alimente cunoscute şi o minune pentru organism în timpul anotimpului rece.

Cel mai bun doctor de inimă

Antioxidanţii conţinuţi în miezul fructului reglează pe cale naturală nivelul colesterolului în sânge şi, implicit, tensiunea arterială. Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici. Datorită bogăţiei în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi ţin arterele flexibile, inimă sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral, după cum arată un studiu american recent.  Se spune că dacă mănânci cinci porţii de nuci verzi pe săptămână, vei avea o inimă de atlet.

Reduce dureri şi tratează boli intestinale

Miezul de nucă prăjit combate infecţiile urinare, dar în acelaşi timp poate fi folosit şi pentru a scăpa de tuse. Este un excelent vermifug, eliminând în special tenia. Datorită conţinutului bogat în cupru, nucile sunt indicate în dieta persoanelor cu anemie. Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, e un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Ba chiar rezolvă şi acneea. Nucile conţin vitamina B1, care joacă un rol esenţial în metabolismul glucidelor şi este absolut necesară pentru funcţionarea normală a musculaturii şi a sistemului nervos.

Consumul de nuci creşte pragul de toleranţa pentru durere şi aduce o contribuţie importantă la menţinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat şi în procesele de transmitere neuromusculară. Miezul a patru nuci prăjite rezolva constipaţia.

Nucile conţin tanin, cu efect astringent, de aceea sunt folositoare şi în tratamentul diareei.

Stimulent pentru memorie

În Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mintale. Se credea că formă fuctului aduce cu forma creierului, de aceea are efect în tratarea minţii. Astăzi, cercetările moderne au arătat că nuca este stimulent al memoriei şi e recomandată celor ce depun un efort intelectual sporit. Conţinutul bogat în zinc recomandă miezul de nucă în tratamentul asteniei, întârzierilor de creştere, tulburărilor sistemului nervos.

Coaja verde, leac pentru negi şi varice

De obicei, aruncăm coajă de la nuci, dar coaja verde a nucilor conţine foarte multă vitamina C (1.050-3.040 mg la 100 g), acizi organici (malic, citric), fosfaţi şi oxalaţi de calciu. Are efecte asemănătoare cu ale frunzelor, tratând infecţiile intestinale acute.

Dacă aveţi probleme cu varicele, coajă de nucă verde pusă la macerat poate fi un bun remediu pentru aceste vene inestetice.

Uleiul de nucă

Uleiul de nucă este indicat în alimentaţia dietetică pentru prevenirea aterosclerozei şi creşterea părului. Adăugat în salate, combate tenia. Ajuta în caz de enurezis. Se mai foloseşte pentru frecţionarea corpului la copiii rahitici, anemici, precum şi în dermatoze (are efect emolient).

Câteva atenţionări

Nucile nu sunt contraindicate celor suferinzi de hepatită, dar aceşti bolnavi vor trebui să consume cantităţi mai mici. Nucile nu provoacă tulburări şi dificultăţi de digestie dacă sunt corect asociate. În niciun caz nu se mănâncă nuci la o cină copioasă sau la prânz, după un mic-dejun foarte bogat. Se combină bine cu crudităţi, dar nu se recomandă asociate cu carnea, făinoasele, amidonul, produse de patiserie şi dulciuri.

Greutate corporală sub cea normală – datorită conţinutului mare de grăsimi uşor de asimilat şi care nu cresc colesterolul, nucile consumate în cantităţi mari sunt o piesă de bază în curele de îngrăşare. Persoanelor care vor să-şi mărească greutatea fără a risca o creştere bruscă a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori apariţia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este călduros recomandat acest aliment.

Hipertiroidie – nucile au un efect reglator asupra activităţii tiroidei şi, în plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se ştie că în această afecţiune sunt consumate în mari cantităţi, de unde şi starea de devitalizare pronunţată care apare frecvent.

Reumatismul, guta – cojile de nucă au un puternic efect depurativ, favorizând mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organism. Se face o cură cu extract hidroalcoolic (tinctură) de coji de nucă, din care se iau câte două linguriţe diluate în jumătate de pahar de apă, de 3 ori pe zi. Tratamentul durează 40 de zile şi se face de preferinţă toamna târziu şi primăvara devreme.

Petronela Baghiu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top