Școala Veche – arc peste timp

Școala Veche – arc peste timp

Clopoțelul sună iară,

După-ndelungata vară,

Pe copii la școală-i cheamă,

Haideți, nu vă fie teamă

 

 La data de 2 iunie 2019 pentru absolvenții Școlii Generale Nr. 16 din Săvinești s-au redeschis porțile după 50 de ani de la absolvirea clasei a VIII-a.

Nerăbdători să se vadă, unii pentru prima oară, după 50 de ani, să reînvie emoții simțite odinioară, să își salute profesorii dar, mai ales să se simtă din nou elevi.

Întâlnirea a avut loc la Școala Veche, cum este numită acum clădirea în care sute de copii au descoperit tainele cititului și socotitului, au legat primele prietenii și au creat amintiri de neuitat.

Printre invitați s-au numărat şi domnii profesori: Petru Roibu, Maricica Roibu, Sofia Minuț, Liviu Maftei, Adriana Rusu, Dumitru Rusu, Angela Neța, Ana Vasiliu, primarul comunei Săvineşti, domnul Daniel Horciu şi părintele Petru Munteanu, preot paroh Parohia „Sfinții Voievozi”.

Zeci de elevi au fost dornici să retrăiască emoția intrării în sala de clasă. Chiar și profesorii au fost uimiți că în fața dumnealor acum nu se află copilașii de altă dată, ci bunici cu nepoței de vârsta foștilor elevi.

Dascălii ieșiți la pensie, au rememorat clipe unice din viața lor la catedră alături de foștii elevi, care azi au în spate deja o importantă carieră.

Ajunși la o vârstă venerabilă, foștii colegi şi prieteni s-au regăsit cu bucurie şi lumină în suflet. S-au adunat pentru a depăna, cu nostalgie, amintiri dintr-o perioadă dragă fiecăruia. Foștii învățăcei au pășit sfioși în clădirea fostei Școli Generale nr. 16, căutându-şi parcă locurile în băncile în care cu peste cinci decenii în urmă îşi începeau o nouă etapă a vieții, sub îndrumarea unor dascăli dedicați şi implicați.

La această întâlnire a fost invitat și primarul comunei Săvinești, domnul Daniel Horciu, care a evidențiat anii care au trecut de la terminarea școlii, echivalentul vârstei dumnealui: „Sunt emoționat… dumneavoastră aveţi ani de la terminarea școlii, cam câți am eu.” Iar în continuarea cuvântului adresat le-a transmis foștilor învățăcei ai Școlii Vechi sănătate, fericire și să se bucure de acest moment.

Pentru profesorii şi colegii care nu mai sunt în viață, cei prezenți au adus un pios omagiu şi în amintirea lor s-a păstrat un moment de reculegere.

În prima parte a întâlnirii, doamna Marieta Popârda, organizatoare a evenimentului ținut să precizeze: „Sigur că ați auzit de întâlniri după 10, 20 sau mai mulți ani de la terminarea facultății, a liceului sau chiar a școlii generale, însă sigur ceea ce se întâmplă acum este un eveniment de excepție: sărbătorim 50 de ani de la sfârșitul clasei a VIII-a! «Super tare» vor spune unii, și chiar și așa este. Întâlnirea de astăzi ne va bucura extraordinar de mult pentru că ne aflăm în școala noastră dragă, în comuna noastră frumoasă. (…) Ați fost școlari foarte buni, ați știut să alegeți o meserie pe care să o practicați cu drag. Cu excepția faptului că ne-am maturizat un pic, suntem aceiași dragi colegi! Demni. Corecți. Harnici. Organizați și buni meseriași. Nu ne-am pierdut principiile pe care le-am căpătat în atâția ani, nu ne-am pierdut nici măcar ticurile, ca să nu mai vorbim de faptul că ne încearcă emoții la fel de mari ca la orele de dirigenție. Dar cel mai mult m-am bucurat să descopăr că sufletele ne-au rămas la fel de entuziaste ca acum 50 de ani.”

Întâlnirea a fost binecuvântată de preotul Petru Munteanu, care în același timp a dorit să le adreseze câteva cuvinte: „Suntem în Școala Veche, aici, unde dumneavoastră ați petrecut cea mai frumoasă perioadă, pentru că dacă ar fi să dăm firul vieții înapoi am recunoaște că perioada copilărie este cea care ne marchează, este fermentul a ceea ce mai târziu ne va alcătui în viață. Curiozitatea noastră, lucrurile pe care le aflăm de la profesori și de la cei din jur sunt cele care mai târziu ne vor trasa destinul. (…) Să dăm copiilor credința, rugăciunea cea care formează ca într-o țesătură și adună comunitatea noastră. Vă îndemn cu drag și cu respect să dăruiți nepoților dumneavoastră și copiilor, darul cel mai frumos pe care îl poate da un bunic sau o bunică, o rugăciune sau credința în Dumnezeu. Pentru că prin această rugăciune, noi trecem prin noaptea sau furtunile vieții biruitori, în orice fel de încercare am fi. Vă doresc o zi binecuvântată şi să rămânem împreună în această școală, în acest spațiu al amintirilor frumoase şi al tinereţii şi al copilăriei dumneavoastră. Toate cele bune vă doresc! Hristos a înviat!”
Cu un farmec aparte în vorbirea lor, elevii de ieri şi bunicii de azi au rememorat cele mai frumoase amintiri din viaţa de şcolari. Ei au retrăit cu emoție strigarea catalogului.

Doamna învățătoare Maricica Roibu şi-a amintit cu drag de vremurile în care holurile școlii erau pline de copiii astăzi ajunși bunici și a dorit să spună căteva vorbe: „Sunt încântătă să particip la acest eveniment chiar dacă nu am fost învățătoarea acestor clase, doar să văd foști elevi ai școlii mă emoționează. Important este că s-a alăturat şi această zi frumoasă și plină de emoții sărbătorilor de acest nivel.

Destul de emoționat și dorind ca întreg evenimentul să se deruleze bine, domnul Constantin Chele, unul dintre înițiatorii deosebitului eveniment a dorit să mulțumească tuturor celor implicați în organizare.

A fost foarte recunoscător celor care au contribuit, chiar și cu o scurtă informație despre un fost coleg, celor care au pus la dipoziție materiale necesare realizării invitației, celor care au dorit să participe la eveniment și în mod deosebit părintelui Petru Munteanu, pentru susținere, profesorilor pentru prezență și dedicarea din timpul anilor de școală, actualei domnișoare director, Ana Vasiliu și domnului primar Daniel Horciu.

A ținut să precizeze că a fost o muncă grea, dar este recunoscător bunului Dumnezeu că atât de mulți foști colegi au reușit să participe la revedrea de de 50 de ani de la finalizarea clasei a VIII-a.

Pentru ca revederea să fie una deosebită, întâlnirea a continuat cu o masă festivă. Cu această ocazie „sărbătoriții”  zilei au depănat, plini de emoții, amintiri şi întâmplări care le-au bucurat copilăria.

 

Galerie foto

Revedere Promotia 1969 2019

 

Corina Băhneanu

go top