S-a născut în satul Epivat din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit pe vremea despărțirii Bisericii de la Roma de Biserica sobornicească ortodoxă (1054). A fost crescută de părinții ei în teama de Dumnezeu și în deprinderea rugăciunii, a postului și a milosteniei. De multe ori s-a dezbrăcat de hainele sale bune dându-le săracilor și le lua pe cele urâte ale săracilor luând mustrare și chiar bătaie din partea părinților. Dar ea a arătat hotărâre în folosirea averii sale și după moartea părinților ei, când și-a dăruit săracilor partea ei de moștenire retrăgându-se la o mănăstire de fecioare lângă Constantinopol.
Trăind o viață curată și dorind să-L cunoască pe Mântuitorul era ispitită de diavol, dar cu rugăciunea și cu postul a reușit să-l biruiască. A venit îngerul Domnului și i-a zis: „Să lași pustiul și să te întorci în patria ta, că acolo ți se cuvine să-ți dai trupul pământului”. Și înțelegând mesajul Cuvioasa a mers la Ierusalim să se închine Sfintelor Locuri ale Patimilor Domnului. Ajungând la ținta călătoriei sale a străbătut pustia Iordanului și aflând o mănăstire de fecioare a rămas acolo. Așa a fost viața Cuvioasei până la vârsta de 25 de ani, până când s-a întors la locurile natale, la Epivat. Și petrecând acolo încă doi ani, rugându-se pentru sine și pentru lume și-a dat obștescul sfârșit în mâinile Mirelui Hristos, iar trupul ei a fost îngropat lângă biserică.
Și trecând vreme de mulți ani, Dumnezeu a descoperit moaștele ei prin vedenii și le-a proslăvit cu faceri de minuni. Moaștele Sfintei au fost luate de împăratul Asan al românilor și bulgarilor și au fost așezate mai întâi la Târnovo și apoi la Belgrad, pe vremea sultanului Selim al II-lea și apoi aduse la Constantinopol la patriarhie. Mai pe urmă, măria sa Vasile voievod le-a adus din Constantinopol la Moldova, în orașul Iași, la mănâstirea Sfinților Trei Ierarhi la 14 octombrie 1641 de la Hristos.
Dimitrie Cantemir domnitorul Moldovei descrie astfel aducerea sfintelor ei moaște la Iași: „Sultanul Murad al IV-lea a dat voie Domnului Moldovei, Vasile să strămute sfintele moaşte din biserica patriarhiei Constantinopolitene şi le-a câştigat acestora pentru cele înalte şi multe binefaceri şi slujbe făcute Bisericii celei mari, că a cheltuit peste 300 de pungi la Poarta otomană ca să ia voie pentru strămutarea sfintelor sfintelor moaşte. Iar toată strămutarea este zugrăvită pe peretele de miază-zi al Bisericii Trei Ierarhi”.
Astăzi moaștele Sfintei Parascheva se află în Biserica Sfintei Mitropolii din Iași.
Cu ale ei sfinte rugăciuni Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi.
Ionuţ Măriuţa