Țelina – legumă medicinală de sezon

Țelina – legumă medicinală de sezon

Țelina este o plantă medicinală și legumicolă care poate atinge o înălțime maximă de un metru și care își are originile în sudul Europei. Planta are un rizom gros, aproape rotund, ușor denivelat, frunzele sunt mari, cu coadă foarte lungă de un verde-închis, iar florile sunt albe. Suntem obișnuiți să consumăm în special rădăcina de țelină și o folosim în supe, ciorbe, salate, neglijând frunzele și tulpinile fără să știm ce secrete ascund. Din punct de vedere medicinal, toate părțile plantei sunt utile: rădăcina, frunzele și semințele, fiind preparate sub formă de infuzie, sirop, suc de frunze și cataplasme. Țelina are efecte detoxifiante, antiinflamatorii, antidepresive și antibiotice, poate preveni și ameliora diferite afecțiuni.
Țelina - legumă medicinală de sezon
Țelina – legumă medicinală de sezon
Țelina, foarte apreciată de greci datorită virtuților sale terapeutice, era folosită ca medicament încă din antichitate, fiind menționată în scrierile lui Homer. Hipocrate descria țelina ca pe un calmant nervos deosebit de prețios. Astăzi este apreciată pentru calitățile sale, pentru că ea conține zaharuri, proteine, minerale precum potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, celuloză și un ulei eteric care îi imprimă mirosul și gustul caracteristic. Țelina, în special frunzele ei, sunt bogate în apă, de aceea pe lângă o legumă sănătoasă, este și o sursă de hidratare. Are un conținut mare de fibre și unul destul de mic de carbohidrați din categoria celor mai puțin dăunători. În rândurile care urmează enumerăm câteva dintre beneficiile consumului de țelină pentru sănătatea și armonia organismului.
Pentru sistemul cardiovascular – țelina menține sănătatea arterelor, vaselor de sânge și reduce nivelul hormonului responsabil cu stresul din organism. Astfel, tensiunea arterială scade, vasele de sânge sunt relaxate, iar circulația sângelui este fluidizată. Consumul regulat de țelină scade nivelul colesterolului „rău”, de aceea se recomandă să fie zilnic pe mesele îmbelșugate de sărbători.

Împotriva reumatismului și gutei – se beau 1-2 pahare cu suc de țelină pe zi, timp de două luni, în special persoanele vârstnice pentru a-și împrospăta energia.

Pentru sistemul digestiv și în curele de slăbire – consumând o jumătate de pahar cu suc de țelină cu 20 minute înainte de masă, obținem un efect de inhibare a apetitului alimentar. Poate avea un efect laxativ, în special dimineața când este consumată pe stomacul gol și poate remedia disconfortul produs de constipație.

Substanțele active din țelină acționează asupra sistemului digestiv în multe moduri: reduc balonarea și flatulența, sunt vermifuge, reglează flora intestinală, detoxifică ficatul și colonul, calmează gastrita și arsurile gastrice. Conținutul mare de apă are un excelent efect diuretic, în plus, atunci când consumăm țelină organismul are nevoie de multe calorii pentru a o digera, ceea ce îl face să ardă grăsimile din depozitele de care dorim să scăpăm. Astfel, scăpăm de kilogramele în plus.
Împotriva bolilor de piele – efectele diuretice, detoxifiante, reglatoare hormonal ale țelinei o recomandă ca un excepțional remediu în bolile de piele cele mai diverse. Se consumă sub formă de suc, 1-2 pahare pe zi timp de minimum 24 de zile. Cura cu suc din frunze verzi este recomandată în acneea juvenilă rebelă, în psoriazis, în vitiligo, în eczemele alergice și de etiologie necunoscută, sclerodermie.

Benefică pentru aparatul respirator – pentru că este un bun drenor pulmonar și calmant al tusei, se recomandă consumul de țelină în timpul răcelilor sau al gripelor, sub formă de ceai, tinctură sau în salate alături de alte ingrediente.

Sucul de țelină se prepară din frunzele spălate și trecute prin storcătorul de fructe fără a mai adăuga nimic sau din rădăcină. Se consumă rece, nepreparat termic. Datorită conținutului foarte ridicat de potasiu, sucul de rădăcină de țelină mărește diureza, având efect de drenor al rinichilor, ajutând la eliminarea acidului uric din urină, tratând edemele renale, retenția urinară, colica nefritică și litiaza renală.
Sucul din rădăcină se recomandă a se consuma în surmenaj fizic sau intelectual și astenie, în cure de până la 15-20 de zile.
Sucul din frunze de țelină este mai activ ca remediu hormonal decât cel din rădăcină, având efecte puternice și stabile în timp. Se consumă împotriva sterilității, câte o jumătate de pahar dimineața și jumătate de pahar seara, timp de minimum o lună.
Tinctura de țelină se poate prepara în casă foarte simplu și se poate folosi timp de doi ani. Se pune la macerat o rădăcină de țelină de mărime medie, tocată mărunt într-o jumătate de litru de alcool de 40 de grade. După opt – zece zile se filtrează și din amestecul obținut se consumă câte două lingurițe pe zi cu jumătate de oră înainte de masă. Cura cu tinctură de țelină durează 10 zile cu pauză de 10 zile, după care se reia.

Extern, frunzele de țelină opărite se pun pe articulațiile dureroase, sub formă de cataplasme, cu efecte benefice în mai multe tipuri de artroză.

În cosmetică – țelina poate fi un real aliat al podoabei capilare, în special dacă e vorba de căderea părului. Astfel, se poate folosi o infuzie din frunze de țelină la clătirea părului pentru întărirea rădăcinii firului de păr. De asemenea, se pot realiza măști faciale din suc proaspăt de țelină care au efect cicatrizant, detoxifiant și revitalizant pentru orice tip de ten.
Puține leacuri din flora noastră au efecte detoxifiante, reîntineritoare și reglatoare hormonale precum frunzele de țelină, care sunt o bogată colecție de vitamine, minerale și fitohormoni.
Există și precauții în cazul consumului de țelină de către femeile însărcinate, datorită conținutului de hormoni naturali.

În concluzie, am aflat că în această perioadă de dezvoltare a frunzelor de țelină o putem folosi fără rețineri pe toată perioada verii, cât și rădăcina, spre toamnă, când ajunge la maturitate.

Sănătate maximă! Iulia Romedea

go top