Troiţa ,,De la trup-la suflet”

Bunicii spun că în mijlocul parohiei ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, mai demult, locuia o familie renumită în Săvineşti – Familia Macovei. Copiii lor, Teofan Macovei (învăţător- gradul al II-lea, director al Şcolii Săvineşti şi apoi subinspector de cancelarie la Revizoratul Şcolar Neamţ), Ion Macovei (preot al bisericii ,,Sfânta Înviere” din Săvineşti), Maria Macovei (învăţătoare) împreună cu învăţătorul Râpaş Vasile (soţul Mariei Macovei) şi-au adus o contribuţie importantă la educarea religioasă şi ştiinţifică a bunicilor şi părinţilor noştri.

Picture1

Un revizor şcolar din 1937 consemnează rezultatele remarcabile obţinute de învăţătorul Teofil Macovei în educaţia copiiilor. El aplica cu dragoste principiile şi învăţămintele însuşite de la profesorii lui.

După plecarea copiilor din casa părintească, aceasta a fost ocupată de primul Dispensar comunal-uman. ,,Doctorul” Dumitriu Ioan şi moaşa Mărioara Drăghici acordau ajutor persoanelor bolnave din sat.

Mai târziu, când Dispensarul a fost mutat în alt loc, casa a fost ocupată de grădiniţa de copii, copii ce “au făcut ochi” în această casă. Grădiniţa a fost mutată ulterior la şcoală, casa Macovei rămânând iarăşi goală.

Picture2

Moştenitorii familiei Macovei  s-au gândit să vândă casa unui gospodar al satului, credincios, cinstit, muncitor şi omenos.

I-au găsit pe Constantin şi Soltana Atudosiei care au dat casa şi pământul ca moştenire fiicei lor, Dorina Negoi (10.12.1950).

Ion (Nelu) Negoi (născut pe 01.03.1942), soţul Dorinei, în ultimii ani de viaţă s-a hotărât să construiască o Sfântă Troiţă lângă casă, alinare pentru soţie atunci când el nu va mai fi. A făcut o Cruce de lemn frumoasă, dar, din păcate, nu a reuşit să-şi ducă visul la îndeplinire.

Proiectul său a prins viaţă din nou după ce Dorina a visat într-o noapte un câmp verde cu flori, iar în mijloc Crucea confecţionată de soţul său, dusă de preotul Macovei şi Nelu Negoi.

Picture3

Şi-a amintit atunci că la fiecare înmormântare, preotul Macovei oprea alaiul mortuar în faţa porţii şi zice: ,,Aici m-am născut eu”.

A vorbit apoi cu părintele Petru Munteanu care a îndemnat-o să construiască Sfânta Troiţă cu hramul ,,Sfintei Cruci” şi ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.

I s-au alăturat rude, vecini, prieteni, primarul comunei, Daniel Horciu şi împreună au sfinţit locul în 2011. Imediat au demarat lucrările. S-au întrecut în meşteşug şi talent Constantin Iftimia care a zidit Sfânta Troiţă, incluzând în masa ei şi Crucea de lemn, Gabriel Bulgărea care a executat în mozaic icoanele Sfinţilor Constantin şi Elena, a Sfântului Petru şi a Sfântului Ioan.

În toamna aceluiaşi an, Troiţa a fost sfinţită de preoţii Petru Munteanu, Iulian Grigoraş, Mihai Meraru, Constantin Lupu şi Lucian Ciubotaru, preoţii comunei Săvineşti. Prăznuirea se face bianual: la 21 mai, ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi la 14 Septembrie, Ziua Crucii. La ambele prăznuiri participă la frumoasa slujbă oficiată de preotul Petru Munteanu zeci de credincioşi.

Mulţumită de rapiditatea ducerii la îndeplinire a dorinţei soţului său, Dorina a ajuns la concluzia că numai prin colaborare, comunicare, ajutor şi credinţă în Dumnezeu se pot face multe fapte bune.

Ea însăşi se implică în acţiuni de voluntariat în cadrul Bisericii noastre. Troiţa este întreţinută de toţi care au contribuit la construcţia ei.

 Bianca Savin şi prof. Vasile Sandu

Lasă un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

go top