Multe şi interesante lucruri ne povestesc bunicii noștri!
Între cele două războaie mondiale, străbunicii şi bunicii noştri aveau drept ocupaţie principală agricultura, adică cultivarea pământului şi creșterea animalelor, fiind singura lor sursă de venit. Populaţia comunei Săvineşti era concentrată în cea mai mare parte în zona centrală a localităţii şi mai rară spre Dumbrava Vale, unde numărul gospodăriilor era mai mic, dar suprafețele agricole de care dispuneau erau mai mari. Printre gospodarii din Dumbrava Vale amintim pe Alexandru Măriuţa, Ion și Vasile Muraru, Ion Savin, Vasile Bicăjanu.
Au trecut anii şi în timp au apărut noi gospodării, s-au întemeiat noi familii. Pe locul unde au trăit şi au muncit străbunii, la încrucişări de drumuri şi chiar in faţa caselor, au fost ridicate multe lăcaşuri de închinare şi rugăciune. Aceste troiţe au fost construite în semn de recunoştintă pentru cei care au luptat pe front în războiul de independenţă a României din 1877, în primul război mondial, pentru refacerea hotarelor fireşti ale ţării şi pentru apărarea credinţei strămoşeşti.
Printre tinerii gospodari care au ridicat o troiţă întru pomenirea străbunilor, se numără şi Săvel Roman (născut pe 8 noiembrie 1960) şi soţia sa, Elena Roman (născută pe 17 decembrie 1967) care, în memoria bunicului Bicăjanu V. Vasile, a părinţilor Stamate și Olimpia Roman au construit o Sfântă Troiţă în faţa casei lor, la intersecția străzilor Vulturului cu Bistriţei. Membrii familiei au hotărât să sfinţească locul construcţiei în primăvara anului 2006, sfinţire care a fost oficiată de preotul paroh Petru Munteanu. Meşterul Ion Teacu din Zăneşti şi pictorul Dan Adăscăliţei au realizat lucrarea care a fost sfinţită în toamna aceluiaşi an, tot de către preotul Petru Munteanu.
Patronul Troiţei este Sfântul Vasile Cel Mare, iar prăznuirea ei s-a făcut odată cu pomenirea părinţilor Olimpia şi Stamate Roman, iar dupa 7 ani de la trecerea lor la cele veşnice, prăznuirea se va face la Sfîntul Vasile. Troiţa este întreţinută şi îngrijită de Săvel şi Elena Roman, copiii Anton, Alexandru, Larisa-Elena, precum şi de Dorina Roman.
Celelalte rude, vecinii şi trecătorii ocazionali se opresc, aprind o lumânare, fac Sfânta cruce şi se roagă lui Dumnezeu pentru sănătate, iertarea păcatelor, linişte sufletească, viaţă veşnică, dar şi pentru sufletul celor care odinioară au trudit şi înnobilat aceste locuri.
Bianca Savin şi prof. Vasile Sandu