Bunicii ne povestesc şi nepoţii ascultă…
Bunicii ne spun că orice zi de muncă începe cu o închinare şi o rugăciune la Bunul Dumnezeu pentru a fi ajutaţi, păziţi de cele rele, îndrumaţi spre fapte bune, întăriţi în credinţă.
Cu mulţi ani în urmă, săvineştenii plecau dimineaţa la muncile agricole pe ogoarele de dincolo de calea ferată şi apoi pe cele din Dumbrava Deal, Călimani şi Troiţa. Tot spre acele locuri duceau turmele de oi şi cirezile de vite.
Principala cale de legătură între vatra satului şi acele locuri o constituia Haţaşul de Jos, astăzi strada Macului. În cale apăreau două intersecţii:
-prima intersecţie era şi este între Şoseaua Naţională DN15 (astăzi strada Chimiei pentru comuna Săvineşti) şi Haţaşul de Jos;
-a doua intersecţie era şi este între calea ferată Piatra Neamţ – Bacău şi Haţaşul de Jos.
Se traversa podul peste canalul UHE (ce alimentează cu apă Uzinele Hidroenergetice) şi se ajungea la ternurile arabile şi islaz.
În timp, odată cu dezvoltare economică a zonei, peisajul geografic a suferit schimbări prin modernizarea suprastructurii,
s-a intensificat traficul rutier. Intersecţiile devin astfel locuri riscante pentru populaţie , locuri unde au loc multe accidente de circulaţie soldate chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
Iniţiativa lui Neculai Chelaru, care locuieşte în apropierea uneie dintre aceste intersecţii, de a se ridica în acea zonă o troiţă, loc de închinare şi rugăciune către Dumnezeu pentru a feri trecătorii de primejdii, pentru a-i ocroti, a fost bine primită de un grup de vecini, buni creştini.
Astfel, în anul 2000, părintele Petru Munteanu a sfinţit locul Sfintei Cruci în curtea gospodarului Dumitru Sandu, aflată pe strada Chimiei nr. 216, la intersecţia Haţaşului de Jos cu DN15. Pământul era loc de casă primit de la CAP Săvineşti de către Dumitru Sandu (născut 18 iulie 1948) şi Maria Sandu ( născută 6 iunie 1950). Familia are două fete, Florentina şi Elena Cristina, tatăl, Dumitru, fiind acum consilier bisericesc. Împreună cu Chelaru Neculai şi Maria, Pancu Alexandru şi Elena , Jingă Gheroghe şi Viorica, Prisecaru Gheorghe şi Mihaela şi Dumitriu Ioan au devenit ctitori ai unei frumoase Troiţe. Au pus mână de la mână şi rapid au început construcţia. Zidăria a fost realizată de Teacu Ion din Zăneşti, acoperişul (sufit) a fost confecţionat de Dumitriu Daniel, pictura a fost efectuată de Dan Adăscăliţei. Gardul împrejmuitor a fost realizat de Prisecaru Constantin ( Titi, decedat). Sfinţirea a avut loc în anul 2001. A fost oficiată de preotul paroh Petru Munteanu, au participat ctitorii, vecinii şi cei care treceau prin zonă.
Hramul este sărbătorit în fiecare an în ziua de 8 septembrie, închinată Maicii Domnului.
Întreţinerea locaşului de rugăciune este realizată de gazdă, familia Sandu Dumitru şi de către ctitorii apropiaţi, lumina candelei priveghind trecătorii.
Încrederea în Dumnezeu, în ajutorul Maicii Domnului, îndreptăţesc oamenii să fie liniştiţi că viaţa lor este apărată de Cel de Sus. Amin!
Prof. Vasile Sandu şi Bianca Savin